Spørgsmålet om røgfri arbejdstid splitter byrådet: Vi køber folks arbejdskraft - ikke deres sjæl

Smøgpauserne for de 8221 kommunalt ansatte er umiddelbart fredede for en stund. I hvert fald indtil enigheden blandt Vejles magthavere er større end i dag. Foto: Colourbox

Spørgsmålet om røgfri arbejdstid splitter byrådet: Vi køber folks arbejdskraft - ikke deres sjæl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange kommuner har allerede indført røgfri arbejdstid. Må de 8221 ansatte i Vejle også på sigt droppe smøgen i pausen? Det er helt op til byrådspolitikerne. I en rundspørge har avisen forsøgt at danne et overblik over deres holdninger - læs dem her.

Vejle: Flere kommuner har indført eller er ved at indføre røgfri arbejdstid for deres medarbejdere. Men er et forbud mon på vej til Vejle?

Avisen har spurgt byrådets medlemmer, om de er klar til at bakke op, for i sidste ende bestemmer de. Men politikerne er splittede. Mildest talt. Det viser en rundspørge til samtlige 31 medlemmer af byrådet.

10 svarer ja, mens 13 siger nej.

Seks er vævende i deres svar eller ved ikke. To har ikke svaret på den første henvendelse fra Vejle Amts Folkeblad og de efterfølgende rykkere.

Så umiddelbart er smøgpauserne for de 8221 kommunalt ansatte fredede for en stund. I hvert fald, indtil enigheden blandt magthaverne er større end i dag, hvor tvivlen fylder en hel del.

Røgfri arbejdstid eller ej?
Avisen har sendt alle 31 byrådsmedlemmer i Vejle følgende spørgsmål: Er du klar på at indføre røgfri arbejdstid for de kommunalt ansatte? Sådan fordeler svarene sig:

Ja

Martin Sikær Kristensen (S)

Søren Peschardt (S)

Azra Hasanbegovic (S)

Morten Skovlund (S)

Alex Vejby Nielsen (S)

Mustapha Ali El-Ahmad (S)

Torben Elsig-Pedersen (RV)

Thyge Havgaard Bjerring (V)

Svend Erik Nielsen (DF)

Kenneth Fredslund Petersen (DF)

Nej

Hans Hoffensetz (V)

Peder Hummelmose (V)

Per Olesen (V)

Christoffer Aagaard Melson (V)

Gerda Haastrup Jørgensen (V)

Kim Hesel (K)

Dan Arnløv Jørgensen (K)

Lone Myrhøj (SF)

Allan Pedersen (SF)

Morten Kristensen (SF)

Anja Daugaard (LA)

Martin Jensen (S)

Karl Erik Lund (DF)

Måske/ved ikke

Dan Skjerning (S)

Henning Dam (S)

Birgitte Vind (S)

Gitte Frederiksen (V)

Lars Schmidt (V)

Niels Clemmensen (V)

Har ikke svaret

Jens Ejner Christensen (V)

Johnny Beck (S)

Spørgsmålet blev sendt mandag 3. december og fulgt op af to rykkere.

Hjælp til rygestop

Dan Skjernings (S) og Socialdemokratiets holdning til folkeskolerne er klokkeklar: Ingen børn og unge skal udsættes for røg. Når det kommer til de voksne, så er man dog endnu uafklaret.

- Debatten om hele kommunen har vi ikke taget i gruppen endnu, men det vil vi da naturligvis på baggrund af det, du skriver, så vi kan være skarpe på vores holdning, forklarer han og bakkes op af partifællen Henning Dam, der kort og godt svarer "ved ikke" i en mail.

De fleste af deres kollegaer i partiet er mere klare i mælet og mener, at Vejle er klar til at tage skridtet.

- Det vil i sidste ende hjælpe rigtig mange med at holde helt op med at ryge, mener Mustapha Ali El-Ahmad (S), og Morten Skovlund (S) er enig.

Nul druk på jobbet

Konsekvenserne for sundheden og økonomien er ifølge ham så veldokumenteret, at Vejle bør gå forrest i kampen mod cigaretterne, piberne og deres øvrige tobak-venner. Både på og uden for kommunens matrikler.

Han synes på ingen måde, at det er et for indgribende træk og henviser til alkoholforbuddet for år tilbage.

- Det gav sikkert også panderynker, da man kom frem til at forbyde alkohol i arbejdstiden. I dag tror jeg ikke, at nogen finder det som en indgriben i den enkeltes frihed, skriver Morten Skovlund til avisen.

Et enkelt socialdemokratisk byrådsmedlem, Martin Jensen, er uenig.

- Hvis der skal være rygeforbud, skal det laves i samarbejde med medarbejdere og ikke trækkes ned over hovedet på folk af politikere, lyder hans modsvar.

Hvorfor blande sig?

Det møder nik fra de fleste af Venstres folk. Kun Thyge Havgaard Bjerring bakker op om et forbud for sosu'en, skiltemedarbejderen og direktøren.

- Rygning skal begrænses mest muligt, men jeg synes, at det er bedre at arbejde med målsætninger og tilbud om hjælp end at skulle risikere at fyre en dygtig medarbejder, mener Christoffer Aagaard Melson (V).

- Det er ikke vores opgave at bestemme over ansattes fritid. Men det er klart, at de skal ryge uden for matriklen og i deres pauser, istemmer Per Olesen (V).

De to byrådsmedlemmer for Det Konservative Folkeparti er helt på linje. Kim Hesel spørger: Er burgeren og flødeskumskagen mon næste skridt?

- Hvad folk gør uden for matriklen og i deres private tid, bør politikerne ikke blande sig i. Vi køber folks arbejdskraft og ikke deres sjæl, kommer det ligeledes fra Dan Arnløv Jørgensen (K).

De ansatte er voksne

I SF bakker medlemmerne op om de tiltag, man er ved at tage på børne- og ungeområdet for at nedbringe antallet af nye rygere.

De mener, at røgen skal gøres besværlig, utjekket og utiltalende for de mindste, men for de større er de knap så vilde med at løfte pegefingre.

- I forhold til at indføre forbud for medarbejdere mener vi ikke, at en bestemmelse om, hvordan voksne mennesker bruger deres pauser, er vejen frem. Hvis der er ønske om at arbejde videre med en ændring af de nuværende rygeregler, så bør det ske i tæt samarbejde med faglige organisationer og medarbejdere, skriver Lone Myrhøj (SF).

Et forslag om at gøre skoletiden på folkeskolerne røgfri er lige nu i høring, ligesom politikerne opfordrer uddannelsesinstitutionerne på Boulevarden til det samme.

Spørgsmålet om røgfri arbejdstid splitter byrådet: Vi køber folks arbejdskraft - ikke deres sjæl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce