Stor bet for lejerne i Østerbos fire år gamle prestigebyggeri

De karakteristiske altaner og de mørkerøde facadetegl skal pilles af Østerbos afdeling ved lystbådehavnen i Vejle. Under facaden gemmer sig nemlig plader, der suger fugt. Arkivfoto

Stor bet for lejerne i Østerbos fire år gamle prestigebyggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vindspærreplader suger fugt og skal skiftes, så hele facaden plus altaner skal pilles ned i stort renoveringsprojekt.

Vejle: Beboerne i 119 lejligheder på Vejle Havn kan se frem til et lidt træls år.

I stedet for at kunne nyde sommersolen på deres altaner, får de besøg af håndværkere. Hele facaden på Boligforeningen Østerbos Havnebo-afdeling skal pilles ned sammen med altanerne.

Årsagen skjuler sig under de røde facadetegl på det fem år gamle byggeri. Entreprenørfirmaet Hansson og Knudsen A/S, der havde totalentreprisen på det 235 millioner kroner dyre byggeri, valgte at bruge såkaldte MgO-plader som vindspærre. Pladerne suger fugt og det kan ødelægge facadekonstruktionen. Direktør i Østerbo, Søren Ahle Hansen forklarer:

- Facadeteglen hænger på en ståkonstruktion. Den risikerer at ruste på grund af de fugtsugende plader. Derfor er det nødvendigt at skifte dem ud.

Landsdækkende problem
På landsplan vurderer man ifølge fagbladet Ingeniøren, at der er brugt MgO-plader som vindspærre i op mod 20.000 almene boliger og et ukendt antal private boliger, institutioner, skoler og erhvervsbyggeri.Problemet med pladerne er, at de indeholder salt. Derfor suger de vand, og når fugtigheden bliver høj nok, begynder pladen af svede saltholdigt vand. Det går ud over skruer klammer og andet metal samtidigt med, at træværk risikerer at rådne. Risiko for skimmelsvamp er også et problem.

Pladerne er sat op i perioden fra 2007 til 2015. Siden har bygherrer, totalentreprenører, rådgivere og forsikringsselskaber kæmpet om, hvor ansvar og erstatning skal placeres. Sidste sommer slog voldgiftsretten for byggeri fast, at entreprenører og rådgivere ikke kan undskylde sig med, at de ikke vidste bedre i forhold til brugen af pladerne. Derfor er der ikke tale om en såkaldt udviklingsskade, som flere forsikringsselskaber har påstået for at undgå at betale erstatning.
De første år har budt på en del problemer for beboerne i Havnebo. Kort efter de flytede ind, begyndte byggeriet på den anden side af gaden, hvor Pension Danmark har opført to højhuse. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
De første år har budt på en del problemer for beboerne i Havnebo. Kort efter de flytede ind, begyndte byggeriet på den anden side af gaden, hvor Pension Danmark har opført to højhuse. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Pris: 15-20 millioner kroner

Direktøren vurderer, at regningen kommer til at lyde på mellem 15 og 20 millioner kroner. Men heldigvis for boligforeningen og lejerne, er det Byggeskadefonden, der i første omgang skal betale. Fonden er et slags forsikringsselskab for de almene boligforeningers nybyggerier.

- Vi hænger på cirka fem procent af udgiften - men det er en del af den oprindelige byggesum, siger Søren Ahle Hansen.

Ifølge DR Trekanten er beboerne indkaldt til møde om renoveringen 25. januar. Men som Østerbo-direktøren siger til Vejle Amts Folkeblad, er det begrænset, hvad boligforeningen kan fortælle om selve renoveringsarbejdet:

- Det er Byggeskadefondens projekt. Derfor kan vi for eksempel ikke fortælle, hvornår arbejdet går i gang. Vi ved, at det bliver opdelt i etaper og vil strække sig over cirka et år. Men flere detaljer har vi ikke.

Turbulente år

Den dårlige nyhed kommer oveni en turbulent periode for beboerne i Havnebo. Dårligt var de første lejere flyttet ind, før Pension Danmark satte gang i byggeriet af to højhuse lige overfor Østerbos byggeri. Hundredevis af pæle blev slået i jorden - og det gjorde det i lange perioder umuligt for beboerne at opholde sig på altanerne.

Også på havneøen få hundrede meter fra Havnebo er der stor byggeaktivitet. Nu er der så udsigt til et år med stiladser og renovering og for at føje spot til skade skal der også gang i det store klimatilpasningsprojekt i området. Det betyder, at der skal bygges og graves i det grønne område bag den fem år gamle afdeling.

I kø efter lejlighed

Indtil videre har de mange udefrakommende problemer ikke haft indflydelse på udlejningen. Af Østerbos hjemmeside fremgår, at der er op til 60 måneders ventetid på at få en af de 119 lejligheder i byggeriet, der er tegnet af det lokale arkitektfirma, Ravn Arkitektur.

Selve udformningen med de mørkerøde tegl og altaner i cortenstål har fået meget ros og blev i 2014 tildelt Vejle Prisen for god arkitektur. Udover bekymringen for beboerne, er Østerbos direktør også ængstelig for selve det arkitektoniske indtryk:

- Umiddelbart betyder konstruktionen, at facadepladerne kan afmonteres - men man ved jo aldrig, hvad der sker, og om vi i givet fald kan erstatte dem med andre i præcis samme farve, siger Søren Ahle Hansen.

Stor bet for lejerne i Østerbos fire år gamle prestigebyggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce