Tæv til statistik over byrådets fravær - der mangler noget

Den radikale Torben Elsig-Pedersen har gennem hele forløbet kaldt sin konservative byrådskollega Dan Arnløvs forslag om en fraværsstatistik for en gabestok, mens sidstnævnte har ment, statistikken var en god måde at få fraværet bragt ned. Tegning: Arne Sørensen

Tæv til statistik over byrådets fravær - der mangler noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter 15 måneders tilløb er statistikken endelig klar - men væsentlige forklaringer bør med, mente flere politikere.

Vejle: Så kom den endelig - den statistik over byrådsmedlemmernes fravær, som et flertal i Vejle Byråd for mere end et år siden vedtog at indføre.

Statistikken er vedhæftet dagsordenen for det seneste byrådsmøde. Af den fremgår, at socialdemokraten Martin Jensen er medlemmet med mest fravær. 17 møder har han misset i løbet af 2018. I den statistik er han fulgt af Venstres Hans Hoffensetz med ni fravær.

Men - for der er et men. Statistikken fortæller ikke hele historien. Martin Jensen søgte og fik bevilget orlov i halvanden måned sidste forår for at færdiggøre en lederuddannelse. De otte møder, han missede i den sammenhæng, er talt med i statistikkken.

Sådan gør andre byråd
Det er ikke nyt, at byrådsmedlemmers fravær registreres. Af byrådets og udvalgenes dagsordner har det altid fremgået, hvis et medlem ikke er til stede. Det nye er, at fraværet registres i en samlet statistik.En række andre kommuner har allerede indført statistik over fravær - blandt andet Vesthimmerlands og Aarhus kommuner.

I Aarhus Kommune skal man ind under hvert enkelt byrådsmedlem for at se fraværet.

I Vesthimmerland opgør man fraværet på et samlet regneark. Her kan man dog ikke se, om fraværet skyldes sygdom, borgerligt ombud eller om byrådsmedlemmet har haft orlov. Til gengæld fremgår det, om medlemmet har været fraværende under hele eller blot dele af mødet.

V-politiker: Derfor var jeg væk

I byrådssalen gjorde Hans Hoffensetz opmærksom på, at han i forbindelse med fem af sine ni afbud til i alt 70 møder var ramt af såkaldt borgerligt ombud. Her sad han som byrådets repræsentant i det såkaldte børne- og unge udvalg, der behandler sager om tvangsfjernelse:

- Det er store og tunge sager, vi har med at gøre. Det er umuligt at forudsige, præcis hvor længe møderne varer, og i fem tilfælde har jeg måttet melde afbud til møder i sundhedsudvalget med kort varsel. De fire øvrige afbud skyldes arbejde, hvor jeg ikke har haft mulighed for at få fri, lød det fra Hans Hoffensetz.

Orlov eller borgerligt ombud fremgår ikke af statistikken - på trods af, at netop de punkter sammen med sygdom blev efterlyst allerede, da byrådet drøftede udformningen af fraværsopgørelsen tilbage i juni sidste år.

S: Orlov skal med

På gårsdagens møde gentog den socialdemokratiske gruppeformand, Søren Peschardt, sin efterlysning af netop de ekstra oplysninger:

- Det undrer mig, at det ikke er kommet med. Jeg håber, det er rettet til næste gang vi ser en sådan statistik.

Umiddelbart fik han intet løfte fra borgmester Jens Ejner Christensen (V), der har haft ansvaret for at få udarbejdet den statistik, som den konservative Dan Arnløv Jørgensen i sin tid tog initiativ til at få udarbejdet.

Sidstnævnte var godt tilfreds med, at det nu endeligt var lykkedes at få statistikken klar - men kunne godt tilslutte sig, at der blev tilføjet en note, hvis et medlem eksempelvis havde fået bevilget orlov:

K: Andre gør det

- Jeg forstår ikke den kritik, der har været af ordningen. Vi beder jo alle andre om at registrere fravær - i skoler og på arbejdspladser. Hvorfor skulle det så være odiøst, at vi gør det samme i byrådet? spurgte Dan Arnløv Jørgensen.

Den radikale Torben Elsig-Pedersen har gennem hele forløbet markeret sig som en af de skarpeste kritikere af ordningen. Og han gentog sin kritik på onsdagens byrådsmøde:

- Statistikken viser, at det er at skyde gråspurve med kanoner. Og samtidigt er det en gabestok. Nu kunne vi høre de fine begrundelser som Hans (Hoffensetz, red.) kom med. Det viser bare, at en sådan statistik er helt unuanceret.

Torben Elsig blev bakket op af socialdemokraten Azra Hasanbegovic. Hun mente, at man skulle føre en positiv statistik over deltagelse i byrådets møder og var sikker på, at ingen af hendes kolleger blev væk fra det politiske arbejde uden gyldig grund.

Tæv til statistik over byrådets fravær - der mangler noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce