Unikt projekt på tegnebrættet i Vejle: Danmarks største sundhedsskov får milliondonation

Vejle Kommune købte for to år siden 63 hektar af Store Grundet Skov, der ligger kuperet mellem Grundet og Grejsdalen. Her arbejder Vejle Kommune og en række samarbejdspartnere på at etablere Danmarks største sundhedsskov. Foto: Vejle Kommune

Unikt projekt på tegnebrættet i Vejle: Danmarks største sundhedsskov får milliondonation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trygfonden og 15. juni Fonden giver godt 2,5 millioner kroner til udvikling af sundhedsskov i Store Grundet Skov. Flere midler er nødvendige, inden projektet sættes igang.

Vejle: I 2017 købte Vejle Kommune 63 hektar bynær skov mellem Grundet og den bynære del af Grejsdalen.

Seks millioner kroner kostede Store Grundet Skov kommunen, og et af målene med investeringen var at skabe Danmarks største såkaldte "sundhedsskov" i de rekreative rammer.

Til det formål har kommunen netop modtaget to millioner kroner i donation fra Trygfonden, hvis regionale råd kort før jul donerede i alt 8,7 millioner kroner til projekter, der skal fremme sikkerheden, sundheden og trivslen i Region Syddanmark.

En pæn portion af de penge gik til Vejle-projektet, som ligger i baghaven til Vejle Sygehus og den nyåbnede psykiatriske afdeling, og projektet har yderligere fået 529.000 kroner fra 15. juni Fonden.

De borgere, der fysisk og psykisk måske kan have svært ved at overskue andre tilbud, får nu også mulighed for at benytte naturen endnu mere i deres helbredsproces. På den måde kan de få en bedre livskvalitet og mere overskud til at klare hverdagen.
Gitte Frederiksen (V), formand for Vejle Byråds voksenudvalg
De er med i sundhedsskoven
Udviklingen af Danmarks største sundhedsskov i Store Grundet Skov foregår i et sammenspil mellem flere både offentlige og private aktører.Følgende samarbejdspartnere er med:
  • Center for Social Rehabilitering, Vejle Kommune
  • Kræftpatienternes Hus Vejle
  • Psykiatrisk afdeling, Vejle Sygehus
  • Sind Vejle
  • Sommerfuglebevægelsen, der kæmper for at bevare sommerfugle.
  • Sundhedscenteret Vejle Kommune
  • Forskergruppen "Natur Sundhed & Design" på Københavns Universitet
  • Teknik og Miljø, Vejle Kommune


Vejle Kommune understreger, at udviklingen af skoven er åben for yderligere samarbejdsparterne, som ønsker at deltage i udviklingen og bruge skoven til sundhedsfremmende tiltag.
Det var denne langstrakte og bynære skov, Vejle Kommune købte i 2017 for omkring seks millioner kroner. Illustration: Vejle Kommune
Det var denne langstrakte og bynære skov, Vejle Kommune købte i 2017 for omkring seks millioner kroner. Illustration: Vejle Kommune

Skal ned i tempo

I den bynære skov skal der etableres faciliteter, som besøgende kan bruge på egen hånd og som sundhedsfagligt personale kan bruge til sundhedsforløb for forskellige patientgrupper.

Faciliteterne har fokus på, at brugerne kommer ned i tempo ved, at skoven indrettes til mental og let fysisk træning, og ikke til høj-puls-træning som de faciliteter, Vejle Kommune har skabt i blandt andet Nørreskoven og Sønderskoven med løbestier og mountainbikespor.

Kommunen glæder sig over donationerne, men man er foreløbig ikke i mål med den endelige finansiering, så arbejdet med at skabe de forskellige tilbud kan sættes i værk.

Elastik i metermål

Hvor stort et beløb forventer I, at projektet kommer til at koste?

- Det er elastik i metermål at svare på det spørgsmål. Vi kender endnu ikke det endelige tal. Vi skal nok hen over sommerferien, før vi ser på, hvad vi er lykkedes med i forhold til finansieringen, fortæller afdelingschef i den kommunale afdeling for "Natur og Friluftsliv" Klaus Enevoldsen.

Er i gået i gang med at etablere de første faciliteter i skoven?

- Nej. Vi er i gang med at skabe en grundinfrastruktur i skoven. Den skov, vi købte, havde ingen egentlig infrastruktur, så vi arbejder på at etablere stier i skoven, og jeg kan endnu ikke sige noget om, hvornår vi går i gang med faciliteter, og hvornår de står færdige, siger Klaus Enevoldsen.

Intet hegn i skoven

Udover nye stier skal Store Grundet Skov blandt andet indrettes med en sansehave, med områder, der er målrettet stille oplevelser og terapi, og mindre åbne pladser, som kan bruges til spil, bevægelse og ophold.

Den skal have bålsteder og bålhytter, toilet og opbevaringsrum til udstyr, og så skal der etableres balance- og træningsredskaber i naturmaterialer, så brugerne kan benytte korte rundture med lette træningsfaciliteter, ligesom man via information skal blive klogere på skovens oplevelser, dyreliv og natur.

Orienteringsklubben Snab har tidligere kritiseret, at der var planer om at indhegne den del af skoven, der skal brugtes til det planlagte terapiområde. Det vil betyde, at løberne ikke som i dag kan løbe fra den ene ende af skoven til den anden. Men den kritik tager Klaus Enevoldsen luften ud af.

- Jeg kender ikke status på den problemstilling. Men jeg tænker ikke, at vi vi sætter et fysisk hegn op om terapiområdet. Vi vil nok henstille til, at man løber udenom området, og jeg tror ikke, der vil være orienteringsløb i dagtimerne. Så jeg tænker ikke, at der er et problem, siger afdelingschefen.

Unikt projekt på tegnebrættet i Vejle: Danmarks største sundhedsskov får milliondonation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce