Valgets vinder blev den store taber

Jens Ejner Christensen (i midten) fortsætter som borgmester i Vejle, mens de konservative Dan Arnløv Jørgensen (til venstre) bliver ny 1. viceborgmester. Foto: Mette Mørk

Valgets vinder blev den store taber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre sikrede sig via dygtigt forarbejde og en blå konstiueringsaftale borgmesterposten i Vejle de næste fire år. Socialdemokratiet, som blev valgets store sejrherre, og SF står udenfor.

Venstres spidskandidat Jens Ejner Christensen var en glad mand, da han klokken 2.30 natten til onsdag præsenterede den konstitueringsaftale, der sikrer Venstre fire år mere som borgmesterparti i Vejle.

Partiet indgik forlig med blå blok, som med 17 mandater tilsammen kunne mønstre det nødvendige flertal udenom Socialdemokratiet og SF, som ellers gik frem.

Adspurgt om hvilken politik Jens Ejer Christensen vil føre som Vejles borgmester lød svaret:

- Jeg vil prøve at fremlægge den politik, jeg har stået for hele tiden. Jeg vil også stadig prøve at skabe brede forlig. Jeg er godt klar over, at det her nok ikke gør det nemmere, men det er intentionen.

Dermed hentydede han til, at konstitueringsforhandlingerne foregik bag lukkede døre, hvor valgets store vinder, socialdemokratiets Søren Peschardt og SF først kom i audiens, da de blå partier havde strikket en aftale sammen.

Pressen borede da også i det faktum, at valgets vinder Socialdemokratiet, som med 30,3 procent af de afgivne stemmer, slog Venstre og bliver byrådets største parti, ikke fik indflydelse.

Sådan fordeles posterne
Med Socialdemokratiet og SF udenfor konstitueringsaftalen blev formands- og næstformandsposterne fordelt som følger mellem de fem forligspartier Venstre (V), Dansk Folkeparti (DF), konservative (K)  radikale (R) og Liberal Alliance (LA). Da de personlige stemmer endnu ikke er talt, er det ikke muligt med sikkerhed at sætte navne på de forskellige formænd - dog tør vi godt indskrive Jens Ejner Christensen (V) som borgmester og Dan Arnløv Jørgensen (K) som 1. viceborgmester. 

Teknisk udvalg. V formand, K næstformand

Natur- og miljøudvalg: V formand, DF næstformand

Kultur- og idrætsudvalg: K formand, R næstformand

Børne- og familieudvalg: R formand, LA næstformand

Voksenudvalg: V formand, DF næstformand

Seniorudvalg: DF formand, V næstformand

Sundheds- og forebyggelsesudvalg: DF formand, V næstformand

Arbejdsmarkedsudvalg: LA formand, V næstformand

Udvalg for lokalsamfund og nærdemokrati: V formand, DF næstformand

Havnebestyrelsen: DF formand og V næstformand

Børne- og ungeudvalg: V formand, konservative næstforamd

Havde en aftale på forhånd

Handler det om, at Venstre ikke ville give borgmesterposten til det største parti, ville en journalist vide. 

- Nej, det handler om, at jeg har forberedt mig og gjort mig klar til at spille de kort, jeg nu fik. Og så handler det om, at der er 17 mandater, der peger på mig som borgmester, lød Jens Ejner Christensens svar.

Vejle Amts Folkeblad har tidligere fortalt, at Venstre allerede før valget havde planlagt at mødes med Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, hvis de blå partier tilsammen kunne mønstre et flertal på valgaftenen.

DF springer ikke i målet

- Hvad kan borgerne vente sig af politik de næste fire år, spurgte avisens politiske reporter Kaare Johansen.

- Vi har ambitioner på skoleområdet, vi vil afskaffe dækningsbidraget, samt færdiggøre vejen op til Uhrhøj fra Vardevej til Jellingvej, svarede Vejles borgmester. 

Efterfølgende afviste Kenneth Fredslund, at Dansk Folkeparti kan finde på at springe fra konstitueringsaftalen, som først endelig konfirmeres på et byrådsmøde 6. december. 

Valgets vinder blev den store taber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce