Vandværksvej er oven vande et år efter vandkaos

Så højt stod vandet sidste år, viser Bent Laursen og det kan Karl Mortensen bekræfte. Rækværket de står ved, var delvist skyllet væk - stumper lå så lang væk som ved Kammasvej - 500 meter nede ad Grejs Å. Foto: Benny F. Nielsen

Vandværksvej er oven vande et år efter vandkaos

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Avisen har besøgt den lille vej i Grejsdalen, hvor vejen blev revet op og biler ødelagt af voldsomme vandmasser.

Vejle: Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ve' det.

Linjen fra den gamle revyvise passer helt perfekt på onsdagens tur til Vandværksvej. For et år siden var grusvejen omdannet til en rivende flod. Et dobbelt skybrud med op til 72 millimeter regn på meget kort tid sendte en veritabel syndflod af vand ned ad bakkerne mod Grejsdalen.

- Markerne ovenfor ligger i 82 meters højde - vi er i 12 meters højde. Alt vandet skal denne vej - og derfor bor vi nærmest i en kaffetragt, lyder det fra Bent Laursen.

Han og hustruen Litha har boet på Vandværksvej i 23 år - og den pensionerede tidligere landmand påtog sig for år tilbage at holde øje med vejens tilstand. Og i dag kan han konstatere, at den er god.

Det var den private fællesvej bestemt ikke for et år siden, da avisen sidst var på besøg. Her var vejen umulig at færdes på med køretøjer. Ødelagte biler vidnede om vandets hærgen og kommunen måtte i al hast anlægge en nødvej, så redningskøretøjer kunne komme frem. 

Grejsdalen hårdt ramt
Vandværksvej var langt fra den eneste vej, der fik vejrgudernes vrede at føle mandag d. 25. juli 2016. Grønholt længere ind i Grejsdalen blev akkurat som Vandværksvej omdannet til en veritabel flod, da Grejs Å gik over sine breder.Også cykel- og gangstien fra Store Grundet-området ned mod Vejle Sygehus blev ødelagt, og der var oversvømmelser langs Gl. Jellingvej.

Skybruddet var ekstremt lokalt. Mens regnen væltede ned over bakkerne ved Hornstrup faldt der ifølge avisens kilder  ikke en dråbe i Grejs få kilometer længere mod nord.

Kommunen arbejder på at begrænse skader efter skybrud. Ved ekstremt vejr skal nye forsinkelses-bassiner tage toppen af vandmængderne, og i midtbyen er der blandt andet etableret det nye sluseanlæg ved Omløbsåens udløb i Sønderåen.
I dag er Vandværksvej reetableret, og der er ingen spor efter sidste års ødelæggelser. Foto:  Benny F. Nielsen
I dag er Vandværksvej reetableret, og der er ingen spor efter sidste års ødelæggelser. Foto: Benny F. Nielsen

Kommunen betalte

- Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Vejle Kommune om at få retableret vejen. Vi fandt selv en entreprenør og kommunen indvilgede i at betale regningen, fortæller Bent Laursen

Hvad kostede det at få vejen genoprettet?

- Vi fik et tilbud på 30.000 kroner fra en lokal entreprenør, der tidligere har hjulpet os med vejen - og prisen holdt.

Vandværksvej er en privat fællesvej. Derfor var der frygt for, at beboerne selv kom til at hænge på hele regningen. Men som Bent Laursens  nabo, Karl Mortensen siger, var det jo vandet fra kommunens vandløb, der ødelagde vejen.

Den lille bæk fra Hornstrupområdet løber ind i dette rør, når den når Vandværksvej. Men under skybruddet kunne det store rør ikke klare vandmængderne - og risten blev hurtigt fyldt op med grene, der var ført med strømen. Foto:  Benny F. Nielsen
Den lille bæk fra Hornstrupområdet løber ind i dette rør, når den når Vandværksvej. Men under skybruddet kunne det store rør ikke klare vandmængderne - og risten blev hurtigt fyldt op med grene, der var ført med strømen. Foto: Benny F. Nielsen

Umiddelbart kan det være svært at forstå, at den fredelige lille bæk, der snor sig ned gennem dalen mod Grejs Å, kunne forvandles til en monsterstrøm. Præcis hvor den når Vandværksvej, løber vandet ind i et rør, der fører vandet under vejen og det sidste stykke ned mod åen nogle hundrede meter længere nede i dalen:

- Problemet den dag var mængden af vand og at der var revet en masse grene og andet med strømmen. Det spærrede risten foran indløbet, forklarer Karl Mortensen.

Det betød, at vandet måtte finde andre veje - og det blev så Vandværksvej. Samtidigt løb der vand ned fra markerne ovenfor dalen. Jorden kunne ganske enkelt ikke nå at opsuge de store mængder væde.

Se hvordan det så ud, dagen derpå på Vandværksvej. Artiklen fortsætter efter videoen:

Dagen efter det voldsomme skybrud så Vandværksvej sådan ud. Allerede samme aften sørgede kommunen for en nødvej, så for eksempel ambulancer kunne komme frem, hvis det var nødvendigt. Arkivfoto Silas Bang
Dagen efter det voldsomme skybrud så Vandværksvej sådan ud. Allerede samme aften sørgede kommunen for en nødvej, så for eksempel ambulancer kunne komme frem, hvis det var nødvendigt. Arkivfoto Silas Bang

Fredelig bæk blev monsterstrøm

Svært at beskytte sig

Hændelsen viser, hvor vanskeligt det er at beskytte sig, når himlen åbner for de helt store sluser. Men beboerne og kommunen har taget en række forholdsregler efter oplevelsen i 2016:

- Vi har blandt andet fjernet hver anden tremme i risten ind mod røret. Det betyder, at risten ikke så nemt stopper til, fortæller Bent Laursen.

Oversvømmelsen er den tredje i hans 23 år på Vandværksvej. Den første ligger tilbage til det 1994, hvor familien flyttede ind:

- Dengang var det ikke så slemt. Det var værre i 2014, men stadig kun en fjerdedel så alvorligt som sidste år, lyder det fra Bent Laursen.

Vandværksvej er oven vande et år efter vandkaos

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce