Vejle-konditor laver Danmarks bedste tærte

Som det kan ses på hylden bag konditor Gabriel Ahlgren, er det ikke første gang, Vanilla har fået medaljer med hjem til Vejle. Her ses konditoren med vindertærten. Gabriel Ahlgren er her fotograferet sammen med Thomas Storm, fagkonsulent hos Odense Marcipan. Foto: Flemming Larsen

Vejle-konditor laver Danmarks bedste tærte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejle: Brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) har for 19. gang holdt branchens største konkurrence, Danmarks Bedste Brød og Kager.

Her var cremen af cremen inden for dansk bagværk samlet til en stor finale. Denne gang på Nytorv i København, og - næsten traditionen tro - var der metal til Vejle.

Der skulle findes vindere i hele ni kategorier, og som altid var konkurrencen tæt. I flere af kategorierne var der i år pointlighed mellem medaljetagerne. Her er det så forbrugerdommerens stemmer, der trumfer de to fagmænd i juryen og er afgørende for, hvem der vinder.

Her er opskriften på vindertærten
Danmarks Bedste Bagt Tærte 2018, Gabriel Ahlgreen, Vanilla Chocolatier & Konditori:

Pate de fruit 500 g passionsfrugt-pure (Boiron) 500 g abrikospure (Boiron) 900 g melis 1 160 g glukose 100 g melis 2 20 g pektin 14 g citronsyre

Mørdej 260 g smør (Lurpak) 160 g flormelis 50 g hasselnødmel 10 g blende kakao nibs (Valhrona) 100 g helæg 470 g hvedemel 3 g salt

Kompot 400 g abrikoser friske 100 g farin 3 g pectin

Frangipanne 100 g mandelmel 100 g hasselnødmel - ristet 200 g smør (Lurpak) 200 g mel 100 g helæg

Ganache 500 g fløde 1000 g Dulcey chokolade (Valhrona) 100 g smør (Lurpak) 50 g glukose

Hovedopskrift 155 g mørdej 100 g kompot 200 g frangipanne 100 g ganache 130 g pate de fruit

Pynt Mørk chokolade plade rondel

Fremgangsmåde Pate de fruit: Pure, sukker 1 og glukose varmes til 40 °C. Så kommes sukker 2 blandet med pektin i massen og koges op. Ved 100 °C tilsættes citronsyre - hele massen koges til 110 °C, og støbes i en halvkugle form på 130 g Kan evt støbes i en rund form hvis ikke man har en halvkugle form.

Mørdej: Det hele køres sammen og stilles på køl. Rulles ud og fores i forme.

Kompot: Farin og pektin blandes sammen og hældes over abrikoserne. Det hele koges op og stilles på køl.

Frangipanne: Det hele røres sammen med spartel og stilles til side.

Ganache: Fløde og glukose koges op. Chokolade tilsættes og stilles tilside. Smør røres i.

Den færdige kage: Mørdejen fores i en lav ring 18 cm i diameter. Kompotten kommes i bunden efterfulgt af frangipanne. Bages ved 170 grader i ca. 20 min. Kagen køles af. Derpå hældes ganache på imens den er flydende. Oven på ganache kommes pate de fruit, og der sluttes af med en chokoladering.

Guld til Vanilla

I kategorien Danmarks Bedste Bagte Tærte kunne Gabriel Ahlgreen, Vanilla Chocolatier og Konditori, Vejle, tage hjem med en guldmedalje.

Nummer to i denne kategori blev Tilde Hansen fra Reinh. Van Hauen, Frederiksberg. Og tredjepladsen gik til Mette Cæcilla Markmann-Eriksen, Kageriet, Holsted.

Med førstepræmien følger også 5000 kroner.

- Det er et par år siden, vi sidst fik guld. Så i år havde vi gjort os ekstra umage, siger Gabriel Ahlgreen.

Vejle-konditoren havde forud for konkurrencen gjort sig mange tanker:

- Tanken bag kagen er at komme lidt væk fra, at det altid skal være citrontærter med et tvist, eller den klassiske muffindej med frugt og strøsel. Dem har vi bare set lidt for meget til. Derfor har jeg lavet en lidt anderledes model med en frugt-kompot, og en gammel teknik med at lave en pate de fruit med passion og abrikos, smiler konditoren.

Vejle-konditor laver Danmarks bedste tærte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce