Annonce
Give

60 års jubilæum i Give Huset: Mere end bare et hus

Rasmus Piihl, ejer af Give Huset, har travlt i firmaet, som han overtog i 2013, efter to års partnerskab med tidligere ejere. Foto: Astrid Bigum Kristensen
Give Huset, der har bygget over 5500 arkitekttegnede huse, har 60 års jubilæum i år. Det startede med typehuse, men i dag er firmaets kerneopgave blevet til specialtegnede løsninger, hvor Give Huset holder kunden i hånden hele vejen gennem tre koncepter.
Annonce

Give: Som så meget andet, var det coronaen, der satte en stopper for den planlagte receptionsfest i foråret, da Give Huset i april fyldte 60 år.

- Vi ville have holdt en større reception, men det har vi nu udsat til 2021, alt efter hvordan situationen udvikler sig, siger Rasmus Piihl, ejer af Arkitektfirmaet Give Huset A/S.

Til gengæld er firmaet kommet igennem coronakrisen uden større konsekvenser, og humøret er stadig højt.

- Vi er et lille rådgivningsfirma, og vi er ikke så konjunkturafhængig. Derudover har vi ikke et stort lager eller mange materialer, og de fleste af vores kunder er ikke nær så følsomme over for corona. Mange af dem er anden- eller endda tredjegangs-byggere, siger han.

Annonce

Fra typehuse til specialløsninger

Historien om Give Huset startede i 1960, da Jens Sandgaard Pedersen åbnede firmaet med visionen om at bygge ejerboliger til samme pris, som det ville koste en familie at bo i almennyttigt boligbyggeri.

Det blev skitsen til typehuse på 82 kvadratmeter, og siden har Give Huset udviklet sig til i dag primært at beskæftige sig med specialløsninger.

-  Da Carlo Sandgaard Pedersen, sønnen, overtog firmaet i 1976, gik han væk fra typehuse, og begyndte i stedet at bygge efter kundens individuelle ønsker, fortæller Rasmus Piihl.

Annonce

Lokalt forankret

Selv kom Rasmus Piihl med på holdet i 2011 som partner med Carlo Sandgaard Pedersen, og i 2013 blev han eneejer. Og selvom han ikke deler blod med de tidligere ejere, føler Rasmus Piihl sig stadig som en del af Give Husets familie.

- Jeg er udlært ved en af Give Husets gamle tømrermestre. Vi anviser faste håndværkere fra Give, og otte ud af ti af de håndværkere vi bruger i dag, er fra den gamle Give Kommune, fortæller han.

Annonce

Følger med udviklingen

Med en ny ejer følger der ofte nye tanker og koncepter med, og Rasmus Piihl har da også indført koncepterne: Selvbyg, medbyg og færdigbyg

- Give Huset har et virkelig stabilt og godt koncept, der klarer sig godt, så længe vi følger med tiden. Og selvfølgelig har jeg en idé om at ekspandere. Men ikke på bekostning af stabilitet og sikkerhed for både kunder og medarbejdere, siger han.


Mange spørger "hvad koster et hus?". Men det er lidt det samme som at spørge "hvad koster en blå bil?" Det kommer jo an på hvilken butik, du går ind i. Et hus er ikke bare et hus.

Rasmus Piihl, Give Huset


Som det nyeste tiltag har Give Huset ansat en tekniker, der primært tager sig af tilbygning og ombygning. En fagmand der sikrer, at alle de nye regler overholdes.

Annonce

Tryghed og kvalitet

Rasmus Piihl har valgt at videreføre de værdier, som stifter Jens Sandgaard Pedersen startede - nemlig høj kvalitet, knowhow og ikke mindst tryghed for kunden.

- Vi bygger fra bunden, og vi holder kunden i hånden hele vejen, uanset om det er selvbyg, medbyg eller færdigbyg, siger han.

Derudover vægter det lokale stadig tungt, eksempelvis tager Give Huset ikke kunder ind, der bor mere end en times kørsel fra Give, selvom efterspørgslen er stor. Derfor er rigtig mange af  Give-husene bygget lokalt.

- Gå en tur op og ned ad Torvegade, det er nærmest som en udstilling for Give Huset i '70'erne. I de ældre Give Huse er den skrå stolpe ved døren nærmest ikonisk, siger Rasmus Piihl.

Annonce

Mere end bare mursten

At bygge hus er ikke noget, der sker natten over, og det er ikke usædvanligt, at der går et år eller mere fra første møde, til gravemaskinerne går i jorden. Undervejs er der nemlig mange ting, der skal besluttes og justeres.

- Mange spørger "hvad koster et hus?". Men det er lidt det samme som at spørge "hvad koster en blå bil?" Det kommer jo an på hvilken butik, du går ind i. Et hus er ikke bare et hus, siger Rasmus Piihl, der dog godt kan afsløre, at de tegner byggerier for priser fra cirka 1,6 millioner og helt op til otte-ni millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce