Vejle

Om Vejle Amts Folkeblad - Lokalavis siden 1865

Den forhenværende lokalredaktion på Kirketovet i Vejle
Læs om Vejle Amts Folkeblads historie og baggrund & om avisens chefredaktører. Find det hele her ⟫

Kim Dahl Nielsen - Chefredaktør på Vejle Amts Folkeblad


 • Uddannelse: Uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
 • Født: December 1966
 • Familie: Gift og far til to piger

Ud over at være chefredaktør for Vejle Amts Folkeblad står Kim Dahl Nielsen også i spidsen for vafo.dk, Ugeavisen Vejle, Egtved Posten, Give Avis, Jelling Ugeavis og Trekantens Folkeblad.

Kim Dahl Nielsen har tidligere arbejdet hos Dagbladet Ny Dag, DR Syd, Lolland-Falsters Folketidende, Erhvervsbladet/Berlingske Media, Kolding Ugeavis og JydskeVestkysten som både journalist, redaktør og ledende redaktionschef.

Endvidere har han undervist i længere forløb på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt Den Journalistiske Efteruddannelse. Han har også modtaget Cavling-prisen sammen med Kasper D. Borch for afdækningen af de psykiske og fysiske skader hos en række krigsveteraner.

Kim Dahl Nielsens fritidsinteresser inkluderer sport, musik, fag- og skønlitteratur samt rejser og samvær med familien.


Vejle Amts Folkeblads dækningsområde og ugeaviser

Vejle Amts Folkeblad giver løbende sine læsere og brugere overblikket over de nyheder og historier, der optager dem og præger deres liv. Det sker både gennem den trykte avis, nyhedssitet og de fem ugeaviser Ugeavisen Vejle, Egtved Posten, Give Avis, Jelling Ugeavis og Trekantens Folkeblad, som dækker de begivenheder og beslutninger, der har indvirkning på områder som byudvikling, erhverv, navne, kultur, bolig og livsstil, biler og debat.

Avisen udkommer således hele tiden med nyheder og historier, der geografisk dækker både Vejle, Billund, Brande, Børkop, Egtved, Give, Jelling og Hedensted. Sidstnævnte dækkes også af Horsens Folkeblad.


Vejle Amts Folkeblads dækningsområde var oprindeligt defineret af de geografiske amtsgrænser, som rakte ud over det område, der indtil 1970 var defineret som Vejle Amt. Det rakte helt ud til Brande, Billund og Sønder Omme - ja, næsten helt til Herning - og derfor dækker Vejle Amts Folkeblad fortsat et omfattende geografisk område i Øst- og Midtjylland.


Abonnementsavisen Vejle Amts Folkeblad og de gratis ugeaviser udkommer ikke kun på print. Indholdet findes også online på deres respektive hjemmesider, hvor der løbende udkommer hundredvis af nyheder og historier, hvoraf mange kan læses gratis. Som Plus-abonnent kan man for 69 kroner om måneden få adgang til de allerbedste digitale historier på Vejle Amts Folkeblads hjemmeside, der er endnu tættere på læserens liv og dagligdag.


I dag har Vejle Amts Folkeblad og ugeaviserne omkring 20 journalister på redaktionen, som sikrer at lokalbefolkningen er dækket ind med nyheder langt de fleste af døgnets timer 365 dage om året.


Vejle Amts Folkeblads historie

Historien om Vejle Amts Folkeblad er historien om en gruppe frihedselskende ildsjæles utrættelige arbejde for at styrke den liberale presse og støtte demokratiet og sammenhængskraften på Vejleegnen.


Da Grundloven trådte i kraft i Danmark i 1849, var der langt imellem de liberale modstykker til de dominerende nationale medier. Vejle Amts Folkeblad blev således til gennem et fælles initiativ fra gårdejere og lærere på Vejleegnen, som ønskede en mere nuanceret demokratisk samtale i den danske befolkning.


Den første udgave af Vejle Amts Folkeblad

Den første forside


Fredag den 20. oktober 1865 kom den første udgave af Vejle Amts Folkeblad på gaden. Omfanget var på alle måder beskedent, idet avisen i starten bestod af fire små A4-sider, som udkom tre gange om ugen i et oplag på omkring 300 eksemplarer.

De første mange år var Vejle Amts Folkeblad præget af mange udskiftninger på redaktørposten, men den allerførste redaktør, Thomas Nielsen, forblev en central del af driften helt frem til sin død i 1895


Chefredaktører på Vejle Amts Folkeblad gennem tiderne

 • Thomas Nielsen (1865)
 • H. Kleine (1865-1868)
 • Emilie Kleine (1868)
 • R.C. Rasmussen og Rasmus Nielsen (1868-1869)
 • Anders Kristian Jensen (1869-1882)
 • Richard Madsen (?-?)
 • Lauritz V. Bendixen (?-1890)
 • A.C. Jensen-Haarup (1890-1892)
 • Christen Søndergaard (1892-1933)
 • A.W. Johannessen (1933-1940)
 • Gerhard Skytte Nielsen (1940-1974)
 • Vagn Nygaard (1974-1996)
 • Arne Mariager (1996-2008)
 • Alex Pedersen (2008-2012)
 • Mogens Gregers Madsen (2012-2021)
 • Kim Dahl Nielsen (2021-)


Aktieselskabet Vejle Amts Folkeblad

I 1895 blev Vejle Amts Folkeblad omdannet fra privatejet virksomhed til aktieselskab, og kort efter århundredeskiftet voksede avisen ud af sine rammer og flyttede ind i større lokaler på Kirketorvet i Vejle, hvor avisen skulle komme til at bo i 80 år.

Efterfølgende tog væksten især fart op gennem 1920’erne, hvor man blandt andet begyndte at etablere lokalkontorer rundt omkring i oplandsområderne, herunder i Brande og Grindsted. Nye teknologiske landvindinger førte også til store investeringer i automatiserede sættemaskiner og en ny rotationspresse, så avisen kunne fortsætte med at imødekomme avisens voksende sideantal og efterspørgslen fra læserne.

Oplaget nærmede sig på dette tidspunkt 10.000 eksemplarer, hvoraf en tredjedel af læserne var bosat inden for bygrænsen i Vejle.

Samling i forbindelse med dagbladets 50 års jubilæum i 1951


Vejle Folkeblad eller Vejle Amts Folkeblad

Efter sigende var det oprindeligt meningen, at avisen skulle tage navn efter byen Vejle - ikke efter Vejle Amt. På grund af en intern misforståelse i kommunikationen omkring trykkeprocessen, sneg der sig imidlertid et ekstra ord med ind i navnet.


Årsagen til det tilfældige navneskifte var, at navnetrækket, som skulle pryde avisens første forside, på den tid blev trykt ved hjælp af kunstfærdigt udskåret træplade. På grund af miskommunikation med trykkeriet, blev træpladen dog udformet forkert, så da avisen først var sendt i trykken med det forkerte logo, var der ikke bare tale om en lille korrekturfejl, som nemt kunne rettes fremadrettet. Derfor valgte avisens beslutningstagere efter sigende at trække på skuldrene og tænke, ”Pyt! Så kalder vi den Vejle Amts Folkeblad!”


Fra folkeblad til medievirksomhed

Udvidelserne af Vejle Amts Folkeblads lokaler på Kirketorvet i Vejle fortsatte både før, under og efter 2. verdenskrig i takt med avisens fortsatte vækst og udbredelse.

I 1970’erne begyndte medielandskabet i Danmark for alvor at skifte karakter og blev mere konkurrencepræget og kommercialiseret, hvilket stillede krav til yderligere teknologisk og forretningsmæssig udvikling.

Allerede i slutningen af halvfjerdserne begyndte Vejle Amts Folkeblad således at eksperimentere med videoformatet, og i firserne vendte man sig mod både radio- og tv-mediet gennem involveringen i Vejle Lokalradio og et samarbejde med den regionale tv-kanal TV Syd, som fra 1988 sendte tv-nyheder på den nye, landsdækkende tv-kanal TV 2.


I 1989 flyttede Vejle Amts Folkeblad ind i det nybyggede bladhus på Bugattivej i det sydlige Vejle, hvor avisen stadig har til huse i dag. Dermed blev domicilet også hovedsæde for Jyske Medier, som blev til i en fusion med Horsens Folkeblad i 2011.

Siden fusionen med Fynske Medier og Syddanske Medier, som førte til stiftelsen af Jysk Fynske Medier i 2015, har mediehuset på Bugattivej således også ageret hovedsæde for det, der i dag er Danmarks anden største medievirksomhed.


I dag er Vejle Amts Folkeblad ikke længere et lille kampskrift men et stort, veletableret dagblad, som spiller en essentiel rolle i Jysk Fynske Mediers mission om at støtte demokrati og sammenhængskraft med rod i det lokale.


Vejle Amts Folkeblad digitalt og på print

I dag findes Vejle Amts Folkeblad naturligvis også online, hvor du blandt andet kan gå på opdagelse i avisens arkiv af tidligere udgivelser.

På hjemmesiden kan du også få digital adgang til avisen eller tegne et abonnement på den fysiske avis, som udkommer syv dage om ugen.

Du kan også tilmelde dig Vejle Amts Folkeblads nyhedsbrev og få daglige opdateringer om nyheder fra Vejleegnen.

Har du spørgsmål til vores redaktionen kan du kontakte os her


Vil du også være abonnent?

Du har også mulighed for at opleve de mange fordele som abonnent hos Vejle Amts Folkeblad. Uanset hvilket nyhedsbehov du har, har vi et abonnement, der passer dig.

Til dig, der foretrækker digitale nyhedsløsninger, har Vejle Amts Folkeblad abonnementer med fokus på dit forbrug. Læs mere om de digitale abonnementer her:

Vælg et digitale abonnement

Vejle Amts Folkeblad har også abonnementer til dig, der ønsker at modtage avisen i postkassen. Du skal blot tage stilling til, hvor ofte du ønsker at modtage avisen. De digitale muligheder følger automatisk med i disse abonnementsløsninger.

Vælg et print-abonnement


Tidslinje

1865: Vejle Amts Folkeblad stiftes, og den første udgave af avisen kommer på gaden fredag den 20. oktober 1865

1895: I 1895 omdannes avisen fra privatejet virksomhed til aktieselskab, og den første bestyrelse bliver valgt

1909: Redaktionen og trykkeriet flytter ind i nye, større lokaler på Kirketorvet i Vejle i 1909

1989: Vejle Amts Folkeblad flytter til Bugattivej 8 i det sydlige Vejle, hvor det nye bladhus åbner den 26. september 1989

1990: Fredericia Dagblad opkøbes af Vejle Amts Folkeblad i 1990

2011: Jyske Medier stiftes den 15. oktober 2011 som en fusion mellem Vejle Amts Folkeblad og Horsens Folkeblad

2015: I 2015 bliver Vejle Amts Folkeblad via Jyske Medier en del af Danmarks andenstørste mediekoncern, Jysk Fynske Medier

Kultur For abonnenter

'Slik mig op fra slap': Pinlige porno'poeter' skæmmer musikfestival og hvordan kan de blive ved at slippe afsted med den slags klamheder?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Erhverv For abonnenter

Medarbejderstaben er fordoblet: Nu udvider Grindsted-virksomhed med 2200 kvadratmeter

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Erhverv For abonnenter

Her render de ansatte ikke af pladsen: Martin og Frank fejrer jubilæum som mekanikere

Debat For abonnenter

Hvad så, din lille gris af en festivalgæst? Avisens selvudråbte 'gammelsmølf' opfordrer dig til at gøre som tyskerne

Kultur For abonnenter

Han var ved at dø, og konen samlede ind til en ny lever: Hukommelsen forsvandt, og han skulle lære at gå og spille guitar igen: Fredag bragede han tilbage i Jelling efter 32 års fravær - så anmelderens briller duggede