Annonce
Vejle

Anders fisker efter perler - i genbrugsbutikker

47-årige Anders Juel Rasmussen er iværksætter og laver bæredygtige smykker. Ideen fik han, da hans ekskone spurgte om han kunne "gøre noget" ved nogle af hendes aflagte smykker. Foto: Mette Mørk
47-årige Anders Juel Rasmussen er sprunget ud som iværksætter med egen produktion af bæredygtige smykker.

Vejle: Den ene mands affald er den anden mands guld.

Det er tanken bag upcycling-trenden, som 47-årige Anders Juel Rasmussen har taget så meget til sig, at han er sprunget ud som iværksætter med eget værksted, hvor han genbruger - eller upcycler - smykker.

- Upcycling handler om at genbruge produkter og give dem nyt liv eller anvendelse. Det er det, jeg gør, fortæller Anders Juel Rasmussen, som har stiftet virksomheden Cph`attitude, der trods hentydningen til landets hovedstad er hjemhørende i Vejle, som Anders Juel Rasmussen også stammer fra.

Annonce

Han er netop vendt tilbage til Vejle, som han ellers forlod i 1998 til fordel for Sjælland og en karriere som annoncekonsulent i mediebranchen med ansættelser hos blandt andre Børsen, Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad og Discovery TV.

Mormor-smykker var startskuddet

Derfor er det nu i lokale genbrugsforretninger, at man kan møde Anders, når han leder efter egnede smykker til sin produktion.

Anders Juel Rasmussen går på jagt i genbrugsbutikker for at finde delene til hans bæredygtige smykker . Foto: Mette Mørk

- Jeg har tilbragt rigtig meget tid i genbrugsbutikker over det meste af Sjælland på jagt efter smykker og smykkedele, fortæller Anders Juel Rasmussen, der fik ideen til at upcycle smykker fra sin tidligere hustru.

- Omkring årsskiftet kom min bedre halvdel med en håndfuld perlehalskæder, som hun ikke længere brugte. Det var sådan nogle typiske "mormor-smykker", som ikke rigtig var hendes stil, men som hun heller ikke ville smide ud. Hun spurgte så mig, om jeg ikke kunne lave noget med dem, fortæller Anders Juel Rasmussen om den spæde start på hans iværksætter-eventyr.

Anders Juel Rasmussen er vendt hjem til Vejle efter en årrække på Sjælland. Foto: Mette Mørk

Det lykkedes ham at ændre halskæderne til et par armbånd, som han derefter delte billeder af på sociale medier.

Sælger kun over nettet

Cph`attitude sælger indtil videre kun over nettet.

- På længere sigt kunne det være interessant også at få mine smykker ind i butikker, men det ville kræve en større produktion end jeg har lige nu. Det er meningen, at produktionen skal vokse og at vi skal ind i fysiske butikker, men her og nu er forretningen rent internet-baseret. På nettet kommunikerer vi på engelsk, fordi målgruppen er hele verden, siger Anders Juel Rasmussen.

Chp`attitude kan findes på https://www.cphattitude.com/.

Virksomheden kan desuden følges på Instagram.

- Det var egentlig mest for sjov, men det gav så positiv en respons, at jeg tænkte: "Der må være noget i det her, når så mange reagerer positivt". Det fik mig til at undersøge markedet og jeg fandt ud af at der faktisk ikke var ret mange, der lavede noget lignende, fortæller Anders Juel Rasmussen.

Annonce

Iværksætter i maven

Efter skilsmissen sagde Anders Juel Rasmussen farvel til Sjælland og flyttede for nylig tilbage til Vejle.

Med sig til fødebyen har han taget iværksætterdrømmen, som han har haft i flere år.


De fleste smykkematerialer - som glas, plast og metal - er svært nedbrydelige i naturen, og derfor er det langt bedre at genanvende smykkerne i en cirkulær model fremfor at de blot henlægges eller i værste fald kasseres.

Anders Juel Rasmussen, Chp`attitude


- Jeg har nok altid haft en lille iværksætter i maven. For år tilbage - omkring 2000 - var jeg med til at søsætte en pendleravis, som var målrettet københavnere, der var flyttet til Sverige. Det blev desværre ret kortvarigt med en enkelt udgivelse, fordi finansieringen ikke var på plads. Det afskrækkede mig dog ikke fra at prøve mig af som iværksætter, men så skete der det, som tit sker; man stifter familie og har brug for en stabil indtægt, så jeg vendte tilbage til min gamle branche, indtil jeg for tre år siden sprang ud som selvstændig konsulent, fortæller Anders Juel Rasmussen.

De bæredygtige smykker sælges over nettet, men Anders Juel Rasmussen håber også at få dem ud i fysiske butikker. Foto: Mette Mørk

Han tilføjer, at han allerede har fået flere positive reaktioner på sine håndlavede smykker.

- Blandt andet - og det er jeg ret stolt af - er Cph`attitude optaget på Danske Banks platform Plusimpact, hvor investorer og startup-virksomheder kan finde hinanden. Derudover var jeg i efteråret nomineret til SDG Tech Awards 2020, ligesom jeg er blevet kontaktet af Løvens Hule-redaktionen for senere deltagelse i programmet, fortæller Anders Juel Rasmussen.

Annonce

Nye jagtmarker

Efter han er flyttet tilbage til Vejle, har han måtte finde nye jagtmarker og nye genbrugsbutikker til materialerne til hans håndlavede smykker.

Han håber, at vejlenserne kan se ideen i at hoppe med på upcycling-trenden.

- De fleste smykkematerialer - som glas, plast og metal - er svært nedbrydelige i naturen, og derfor er det langt bedre at genanvende smykkerne i en cirkulær model fremfor at de blot henlægges eller i værste fald kasseres. Jeg tænker, at vejlenserne ligger inde med glemte skatte i form af for eksempel perlehalskæder, som de ikke bruger længere. Dem opkøber jeg gerne - hvis jeg kan bruge dem - til min produktion, fortæller Anders Juel Rasmussen.

Annonce
Kultur For abonnenter

'Slik mig op fra slap': Pinlige pornopoeter skæmmer musikfestival - hvordan kan Suspekt blive ved at slippe afsted med den slags klamheder to år efter Sofie Lindes berømte tale?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se fredagsbillederne fra Jelling: virkelig seje festivalgæster fik vand og teltfester

Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Kultur

Jelling-koncert afbrudt efter tumult: Flere kom til skade

Alarm 112 For abonnenter

Den ene kvinde blev slået og spyttet på, den anden blev befølt i skridtet ved en pølsevogn: Nu er 48-årig mand dømt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Navne For abonnenter

- Tro på dig selv og glæd dig over dagligdagens stjernestunder

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Erhverv For abonnenter

Medarbejderstaben er fordoblet: Nu udvider Grindsted-virksomhed med 2200 kvadratmeter

Annonce