Annonce
Vejle

Bedrageri for 175.000 kroner: 18-årig mand er anmeldt for at svindle med virtuelle våben til skydespil

Handel med skins - grafisk og æstetisk udstyr til virtuelle våben i skydespillet CS:GO - er blevet et populært, men også risikofyldt marked. Køber man et skin, skifter ens våben udseende, og det kan medspillere og modstandere også se. Arkivfoto: Lars Saugbjerg
Det er attraktivt at handle med såkaldte skins til skydespilsvåben. Søren Hansen fra Bramming forudbetalte en 18-årig mand fra Vejle knap 34.000 kroner for et særligt skin. Men ifølge ham selv er han en blandt 10 købere, som hverken har modtaget dette skin eller fået pengene retur.

Vejle/Bramming/Viborg: Skydespillet Counter-Strike har i to årtier suget millioner af computerspillere til skærmene.

Og et populært marked i den nyeste udgave af spillet, CS:GO, er også oppe i tiden. Markedet tilbyder privat handel med såkaldte "skins" - smukke og spændende udseender til de våben, man plaffer løs med inde i det virtuelle univers.

Unge og ældre gamere overfører penge til hinanden på kryds og tværs via danske køb og salg-sider, særligt på Facebook.

I CS:GO modtager man skins ved at vinde, handle eller bytte. Men grundet en mekanisme i spillet går der en uge, før man kan bytte et skin efter modtagelsen.

Det betyder, at en køber ofte forudbetaler sælgeren for det skin, vedkommende vil eje. Betalingen kan for eksempel ske via Mobilepay eller bankoverførsler. Og prisen for et skin løber ofte op i flere tusind kroner.

Sådanne handler kan ende i svindelsager, fordi der ikke er nogen formelle regler i forbindelse med køb og salg af skins på de sociale medier.

Det har Søren Hansen fra Bramming oplevet.

Han fortæller, at han i slutningen af februar blev snydt af en 18-årig mand fra Vejle, som ifølge ham har svindlet i alt 10 købere til at betale for det samme skin, som reelt kun kan sælges til én person.

Hver køber har betalt forskellige beløb, men ifølge Søren Hansen - der har haft kontakt med de øvrige købere - skylder den vejlensiske skin-bedrager i alt omkring 175.000 kroner til 10 forskellige købere.

- Jeg søgte via Facebook et ældre skin, da deres pris kun går opad. Kort tid efter fik jeg en henvendelse fra en ung vejlenser, der lå inde med netop dette skin til en god pris på knap 34.000 kroner, fortæller Søren Hansen, der er studerende.

Når skins handles over nettet, er det vigtigt, at køberen sørger for at indhente så meget information om sælgeren som muligt, såsom fotos af kørekort, sygesikring, pas og telefonnumre, så identiteten kan bekræftes. Og det gjorde Søren Hansen.

- Jeg fik hurtigt bekræftet, at sælgeren fra Vejle var den, han sagde, han var. Både kørekort, sygesikring og telefonnummer på manden selv og hans mor blev vist frem. Et klik på Krak, så var identiteten bekræftet. Derefter sendte jeg ham pengene og så frem til at modtage mit skin. Men det dukkede aldrig op, og det gjorde mine penge heller ikke, fortæller Søren Hansen.

Jeg tror, at både retsinstanser og forældre har meget svært ved at forstå, at grafisk udstyr i et skydespil kan have så stor en økonomisk værdi. Det betyder, at sælgere i svindelsager om handel med skins indtil videre slipper ustraffet.

Bastian Thorup

Konfronterede sælger

Søren Hansen meldte tirsdag 3. marts den 18-årige vejlenser til politiet og besluttede sig efterfølgende for at konfrontere skin-svindleren.

- Jeg kørte fra Bramming til hans bopæl i Vejle, hvor han bor hos sin mor. Her konfronterede jeg ham med, at jeg ikke havde modtaget mit skin, som jeg havde betalt for, og at jeg derfor ville have mine penge tilbage. Han lagde straks kortene på bordet og erkendte over for mig, at han lider af ludomani. Pengene var brugt op på gambling, fortæller Søren Hansen.

Anmeldelsen er for nylig behandlet i politiets "Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet" (LCIK), og sagen er sendt videre til efterforskningsafdelingen hos Sydøstjyllands Politi.

Vejle Amts Folkeblad har kontaktet Sydøstjyllands Politi for informationer om anmeldelsen, men der er efter tre uger ikke vendt svar tilbage.

- Jeg har investeret i skins nogle gange og bytter skins flere gange om ugen. Men jeg er aldrig blevet snydt på denne måde før, da jeg vil vide alt om sælgeren. Med alle de oplysninger, jeg fik af svindleren, havde jeg næppe troet, at han ville have samvittighed til at handle, som han har gjort, fortæller Søren Hansen.

Annonce

Skins som investering

Blandt de øvrige ni personer, der angiveligt er blevet snydtaf den 18-årige vejlenser, finder man 23-årige Bastian Thorup fra Viborg.

Han er administrator i Facebook-siden CS:GO Danmark. Den tæller 74.000 medlemmer og er en platform for handel med blandt andet skins.

- Jeg blev kontaktet af sælgeren fra Vejle og forudbetalte 31.000 kroner for det samme skin som Søren Hansen, men uden at jeg vidste det, blev det også solgt til ni andre købere. Jeg vidste dog, det var en god handel og investering, da ældre skins som disse kun vil stige i fremtiden. Men jeg modtog intet, og nu er det usikkert, om vi 10 købere kan få vores penge retur, selvom sagen er meldt til politiet, fortæller Bastian Thorup, der handler med skins flere gange dagligt.

- Jeg tror, at både retsinstanser og forældre har meget svært ved at forstå, at grafisk udstyr i et skydespil kan have så stor en økonomisk værdi. Det betyder, at sælgere i svindelsager om handel med skins indtil videre slipper ustraffet, siger Bastian Thorup.

Vejle Amts Folkeblad har forsøgt at få kontakt til den 18-årige mand fra Vejle, der er politianmeldt for at svindle med skins, men det er ikke lykkedes at få en kommentar. Avisen er bekendt med den unge mands navn.

Handel med skins til CS:GO-våben

  • Der handles dagligt skins til våben i computerspil - såsom knive, geværer og pistoler. Et skin er våbenets visuelle design, som alle spillere får mulighed for at se, når computerspillet er i gang.
  • Der tilføjes hele tiden nye skins til CS:GO-våben, og det er primært den amerikanske virksomhed Valve, som driver CS:GO, der udgiver nye skins.
  • Et skin kan gå for alt mellem 500-3000 kroner og helt op til flere 100.000 kroner. Jo mere sjældent et skin er, jo højere værdi får det.
  • Flere tusind danskere bytter og handler med skins på primært Facebook-sider hver dag, og der er intet officielt sikkerhedsnet, hvis en handel ender som svindel.
  • Det anbefales, at der indgår en mellemmand i alle handler med skins, som har god erfaring med salg og køb og et godt omdømme på Facebooks køb og salg-sider, som opnås gennem profilernes anbefalinger.
De dyreste og mest sjældne skins til virtuelle CS:GO-våben kan koste op til flere 100.000 danske kroner, mens mange skins ligger i prisklassen 500-3000 kroner. Og som det fremgår af billedet, er det farverige våben, man kan anskaffe sig i skydespillet CS:GO- Foto: Steam Community
Her ses et udklip fra handlen mellem Søren Hansen fra Bramming og den 18-årige skin-sælger fra Vejle, hvor sidstnævnte tirsdag 3. marts erkender sit spilleproblem. Skærmfoto: Søren Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce