Annonce
Læserbrev

Bedre normeringer: Vi har brug for ro i maven, når vi afleverer vores børn for at gå på arbejde

Så sent som sidste år sænkede kommunen skatten med 40 millioner kroner årligt ved at afskaffe det såkaldte dækningsbidrag for at stige i "erhvervsvenlighedsindekset". Men bedre normeringer er jo netop erhvervspolitik og god økonomisk politik. Vores små børn er vores samfunds kapital - vores råstof.
Annonce

Læserbrev: Vi var nok mange forældre, som så frem til mere nærhed og omsorg for de små i daginstitutionerne.

Det er dejligt, at flertallet på Christianborg forstår, at det betaler sig at investere i omsorg og nærvær til små børn. Men det gælder desværre ikke flertallet i Vejle Byråd.

I det første brede budgetforlig i Vejle Kommune længe blev der prioriteret 20 millioner kroner til børneområdet i 2020.

Udfordringen er bare, at der er behov for cirka 27 millioner kroner ekstra bare for at holde det nuværende serviceniveau.

Det skyldes stigende behov for støtte og specialtilbud.

Derfor er der lige nu et forslag i høring om at spare syv millioner kroner på børneområdet i 2020, herunder 2,4 millioner kroner på daginstitutionsområdet - stigende til 3,9 millioner kroner fra næste år.

Det indebærer blandt andet, at mulighederne for midlertidige opnormeringer begrænses til børn med fysiske handikap eller diagnosticeret sygdom, og at visitering til minigrupper skal reserveres til "helt særlige tilfælde".

Der omfordeles samtidig 6,5 årsværk fra centrale støttefunktioner ud til de 51 daginstitutioner i kommunen, for at institutionerne uden papirarbejde og bureaukrati selv kan "opbygge stærke børnefællesskaber" og "mindske segregeringen".

Hvis forslagene vedtages, vil virkeligheden her i starten af 2020 i daginstitutioner og dagplejer i Vejle Kommune altså være, at de generelle normeringer vil være lidt lavere end i 2019, og at institutionerne samtidig selv skal håndtere flere børn med behov for opnormeringer eller minigrupper.

Besparelserne kan måske aflyses senere på året, når finanslovspengene fordeles (Vejle Kommune forventer at få cirka 10 millioner kroner), men det bliver ikke til bedre normeringer.

Der er i princippet gode tanker i at bruge mindre tid på visitation og bureaukrati og flytte støtte-ressourcer ud til institutionerne selv. Men når der spares lige så meget, som der flyttes ud, så bliver det gode princip til en helt umulig løsning i praksis.

I mine øjne undlader byrådsflertallet at lave de nødvendige investeringer i voksentid for små børn.

Man gør altså ikke noget ved normeringerne, som jeg tror er en af de vigtige bagvedliggende årsager til større behov for støtte og specialtilbud.

Tværtimod sætter man dagligdagen i institutionerne endnu mere under pres.

Den onde cirkel kan kun brydes med investeringer i nærvær - investeringer, som på lang sigt er meget dyre både økonomisk og menneskeligt ikke at lave.

Jeg er bange for, at realiteterne er, at det kun kan lade sig gøre at sikre bedre forhold i daginstitutionerne fra Christiansborg, hvis kommunerne også prioriterer bedre normeringer.

For kommunerne kan flytte penge væk fra børneområdet og flytte opgaver fra centrale funktioner ud i daginstitutionerne.

Det er dermed op til flertallet i det lokale byråd, om børnene kommer til at mærke en forskel - og det ser ikke sådan ud i Vejle.

Når Vejle og sikkert også flere andre kommuner "fjerner finanslovspengene til normeringer med den anden hånd", er det i nogen grad, fordi andre velfærdsområder også er pressede, for eksempel voksenspecialområdet.

I Vejle Kommune er det dog også i høj grad politik og ideologi. Kommunen har "den laveste skatteprocent vest for Storebælt".

Så sent som sidste år sænkede kommunen skatten med 40 millioner kroner årligt ved at afskaffe det såkaldte dækningsbidrag for at stige i "erhvervsvenlighedsindekset".

Men bedre normeringer er jo netop erhvervspolitik og god økonomisk politik. Vores små børn er vores samfunds kapital - vores råstof.

Det er blandt andet voksentid, imens de er små, der skal gøre dem til gode, stærke, veluddannede medarbejdere for virksomhederne i fremtiden.

Og for at vi forældre kan være en god arbejdskraft, har vi brug for ro i maven, når vi afleverer vores børn for at gå på arbejde. Det gælder ikke mindst for selvstændige og privatansatte.

Jeg vil opfordre til, at borgmestrene her i avisen forklarer baggrunden for de kommunale prioriteringer for daginstitutioner og dagplejer.

Anne Sofie Stjernholm. Arkivfoto: Leif Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce