Annonce
Give

Behandling til verdensmestre - og vejlensere

Stræk armen og benet! Der er aktive øvelser med i den nye smertebehandlingsform myorefleksterapi, som Lone Tangsgaard (i midten) og Anette Jørgensen her viser på Mads Mogensen.FOTO: BENNY F. NIELSEN
Annonce
VEJLE - Når det kan bruges af verdensmestre, må det også kunne bruges af vejlenserne.

Det er logikken for kollegerne Anette Jørgensen og Lone Tangsgaard. Som nogle af de første i Danmark har de uddannet sig til at behandle ømme muskler med myorefleksterapi, som elitesportsfolk, blandt andre de tyske fodboldverdensmestre, har benyttet sig af.

Anette Jørgensen og Lone Tangsgaard blev blandt andet undervist af den tyske læge Kurt Mosetter, som opfandt myorefleksteratpi. Han var i en årrække tilknyttet det tyske fodboldlandshold, og verdensmesteren Sami Khedira er stadig blandt hans patienter. Metoden bruges også i Premier League og Bundesligaen.
Myorefleksterapeut Lone Tangsgaard (til venstre) og kollegaen Anette Jørgensen trykker på patienten Mads Mogensens ømme punkter.FOTO: BENNY F. NIELSEN
Annonce

Sport- og traktorskader

Da Vejle Amts Folkeblad besøger Lone Tangsgaards klinik på Boeskærvej i Vinding, er det dog Mads Mogensen fra Horsens, som ligger på briksen. Han har tidligere fået behandling for en håndboldskade i højre overarm, og nu er den gal med venstre skulder og nakken.

- Jeg har overbelastet skulderen og fået hold i nakken, men behandlingen løsner det op. Det kommer nok fra en dårlig arbejdsstilling på mit arbejde, formentlig i traktoren, siger han.

Lone Tangsgaard tager fat i hans venstre arm, strækker den op i lodret position, og trykker på musklerne. Hun kunne også have trykket et andet sted, for myorefleksterapi går ud på at behandle kroppens meridianbaner. Vores muskler hænger sammen i de samme kæder som meridianbaner med tilhørende indre organer, forklarer hun.

- I sundhedsvæsenet giver man smertestillende medicin, hvis nogen har ondt, og så "slukker man for brandalarmen". Men det fjerner ikke smerten permanent. I kinesisk medicion og i myorefleksterapi vil vi vide, hvorfor folk har ondt. En afbrudt bevægelse kan give ondt ét sted i kroppen, men vi skal ofte trykke et andet sted for at løsne de låste muskler, siger Lone Tangsgaard, som i mange år var anastæsisygeplejerske.
Annonce

Også psykiske traumer

Anette Jørgensen nikker. De tog uddannelsen sammen i Holstebro og vurderer, at kun cirka 50 mennesker i Skandinavien har uddannelsen. Metoden bruges til mange typer patienter.

- Vi behandler alt, der har med muskelsmerter og bevægeapparatet at gøre. Også patienter med psykiske traumer har gavn af myorefleksterapi, for psykiske traumer lejrer sig i kroppen, så musklerne skal afspændes, siger Anette Jørgensen, som har Thyregod Wellness på Hastrupvej i Thyregod.
Annonce

Alternativ behandling

Sundhedsstyrelsen anerkender ikke metoden, så man skal selv betale for myorefleksterapi. Alligevel er de to kolleger ikke meget for at blive kaldt alternative behandlere.

- Alternativ behandling favner jo alt fra urtemedicin til healing og nisser, og det har ikke noget med os at gøre. Faktisk er lægerne generelt blevet gode til at nævne for deres patienter, at der findes smertebehandling som akupunktur, massage og vores behandling. Det kan hjælpe patienter til at bruge mindre medicin, siger Anette Jørgensen.

Lone Tangsgaard supplerer:

- Jeg vil hellere kalde det komplementær behandling. Vi har jo den vestlige baggrund med i det, vi laver, samtidig med at vi ved noget om kost og meridianbaner. Derfor siger vi til patienterne, at de skal tale med deres læge om, hvordan de kan nedtrappe deres medicinforbrug. Det må vi ikke gøre, og det ønsker vi heller ikke at gøre, siger hun.

Begge bruger akupunktur på deres patienter, men nålene er ikke en fast del af myorefleksterapi. Heller ikke virkningen af akupunktur er videnskabeligt bevist, men det er garanteret uden bivirkninger.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Privat børnehave er lukket ned: Den britiske variant af covid-19 er konstateret i både Grindsted og Billund

Annonce