Annonce
Vejle

Billedarkivaren: Oskar fortjener en bog om sine pletskud

Vibeke Østergaard (nummer to fra højre) overrakte første eksemplar af sin bog om Oskar Jensen til hans oldebarn, 10-årige Mikkel, der her studerer den. Til venstre Mikkels mormor, der er Oskar Jensens svigerdatter, Anna Marie Jensen, og yderst til højre Mikkels mor, Lisbeth Madsen, der er Oskar Jensens barnebarn . Foto: Michael Svenningsen

Pressefotograf Oskar Jensens oldebarn, 10-årige Mikkel, fik det første eksemplar af "Oskars pletskud" af forfatteren Vibeke Østergaard, da bogen blev præsenteret på Vejle Stadsarkiv.

Vejle: 10-årige Mikkel fik det første eksemplar af bogen om pressefotograf Oskar Jensen, "Oskars pletskud", da den blev præsenteret på Vejle Stadsarkiv.

Det var der god grund til. Mikkel er nemlig Oskar Jensens oldebarn, og det er på en måde hans fortjeneste, at bogen overhovedet er blevet til.

Bogens forfatter, billedarkivar Vibeke Østergaard, fortalte, hvordan Mikkel stolt proklamerede sit slægtskab med Vejles kendte pressefotograf under en billedcafé på stadsarkivet for et år siden. Og det satte skub i planerne om at udgive en bog om hans billeder.

Vibeke Østergaard har gennem sit arbejde på stadsarkivet lært Oskar Jensens billeder rigtig godt at kende, og hun har altid været imponeret af hans billedfortællinger.

- Det er de mange små anekdoter og historier om fotografen, der for mig har givet motiverne liv og tilføjet en anden dimension til hans billeder. Det er min oprigtige mening, at han fortjener denne bog, sagde hun.

Hun har aldrig selv kendt ham, for han døde i 1985 samme år, som hun kom til byen.

Det er min oprigtige mening, at Oskar Jensen fortjener en bog.

Vibeke Østergaard.

Stadsarkivet har over 2500 af Oskars negativer

Vejle Stadsarkiv har over 2500 af Oskar Jensens negativer. Hans familie afleverede den store donation til stadsarkivet efter hans død i 1985, så de lokal- og kulturhistoriske billedfortællinger fra Vejle og omegn kan opbevares her for eftertiden.Billedarkivar Vibeke Østergaard har arbejdet med Oskar Jensens billeder på arkivet i mange år, og hun har altid været imponeret af hans evne til at fortælle historier med sine billeder.

Bogen er udgivet med støtte fra Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat og fornemt trykt hos Prinfo Vejle.

Vibeke Østergaard (t.h.) i samtale med Oskar Jensens oldebarn., Mikkel, der er årsag til, hun kom i gang med bogen. Han deltog nemlig i en af stadsarkivets populære billedcaféer om Oskar Jensens billeder og proklamerede her med høj røst "Oskar er min oldefar". Til vesntre Anna Marie Jensen, der var gift med Oskar Jensens søn, Ulrik. Foto: Michael Svenningsen

Fremhæver fotodokumentation

Vibeke Østergaard har valgt 65 af Oskar Jensens bedste fotografier fra 1953 til 1965, og det sværeste i hele processen var - at vælge fra.

- Oskar Jensen tog tusindvis af hverdagsbilleder til Vejle Amts Folkeblad. Jeg kunne sagtens havde valgt andre med lige så stor berettigelse. Med de valgte motiver har jeg forsøgt at vise hans diversitet i fotografiets kunst og fremhæve hans fotodokumentation fra en tid, som mange stadig erindrer, sagde Vibeke Østergaard.

Søren Brunbech, formand for Byhistorisk Selskab, roste Vibeke Østergaards arbejde og læste en af hendes velformulerede tekster til et dejligt Oskar-foto fra Sydkajen.

Oskar Jensens familie, svigerdatteren Anna Marie Jensen, barnebarnet Lisbeth Madsen og oldebarnet Mikkel er glade for bogen om ham.

Et foto af fem-årige Lisbeth på besøg hos bedsteforældrene, hvor hun taler i telefon med sin mor, er med i bogen, der er på 144 sider og koster 165 kroner.

Oskar Jensens familie sad på første række, da bogen om hans pletskud blev præsenteret på Vejle Stadsarkiv. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce