Annonce
Vejle

Billedarkivaren: Oskar fortjener en bog om sine pletskud

Vibeke Østergaard (nummer to fra højre) overrakte første eksemplar af sin bog om Oskar Jensen til hans oldebarn, 10-årige Mikkel, der her studerer den. Til venstre Mikkels mormor, der er Oskar Jensens svigerdatter, Anna Marie Jensen, og yderst til højre Mikkels mor, Lisbeth Madsen, der er Oskar Jensens barnebarn . Foto: Michael Svenningsen

Pressefotograf Oskar Jensens oldebarn, 10-årige Mikkel, fik det første eksemplar af "Oskars pletskud" af forfatteren Vibeke Østergaard, da bogen blev præsenteret på Vejle Stadsarkiv.

Vejle: 10-årige Mikkel fik det første eksemplar af bogen om pressefotograf Oskar Jensen, "Oskars pletskud", da den blev præsenteret på Vejle Stadsarkiv.

Det var der god grund til. Mikkel er nemlig Oskar Jensens oldebarn, og det er på en måde hans fortjeneste, at bogen overhovedet er blevet til.

Bogens forfatter, billedarkivar Vibeke Østergaard, fortalte, hvordan Mikkel stolt proklamerede sit slægtskab med Vejles kendte pressefotograf under en billedcafé på stadsarkivet for et år siden. Og det satte skub i planerne om at udgive en bog om hans billeder.

Vibeke Østergaard har gennem sit arbejde på stadsarkivet lært Oskar Jensens billeder rigtig godt at kende, og hun har altid været imponeret af hans billedfortællinger.

- Det er de mange små anekdoter og historier om fotografen, der for mig har givet motiverne liv og tilføjet en anden dimension til hans billeder. Det er min oprigtige mening, at han fortjener denne bog, sagde hun.

Hun har aldrig selv kendt ham, for han døde i 1985 samme år, som hun kom til byen.

Det er min oprigtige mening, at Oskar Jensen fortjener en bog.

Vibeke Østergaard.

Stadsarkivet har over 2500 af Oskars negativer

Vejle Stadsarkiv har over 2500 af Oskar Jensens negativer. Hans familie afleverede den store donation til stadsarkivet efter hans død i 1985, så de lokal- og kulturhistoriske billedfortællinger fra Vejle og omegn kan opbevares her for eftertiden.Billedarkivar Vibeke Østergaard har arbejdet med Oskar Jensens billeder på arkivet i mange år, og hun har altid været imponeret af hans evne til at fortælle historier med sine billeder.

Bogen er udgivet med støtte fra Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat og fornemt trykt hos Prinfo Vejle.

Vibeke Østergaard (t.h.) i samtale med Oskar Jensens oldebarn., Mikkel, der er årsag til, hun kom i gang med bogen. Han deltog nemlig i en af stadsarkivets populære billedcaféer om Oskar Jensens billeder og proklamerede her med høj røst "Oskar er min oldefar". Til vesntre Anna Marie Jensen, der var gift med Oskar Jensens søn, Ulrik. Foto: Michael Svenningsen

Fremhæver fotodokumentation

Vibeke Østergaard har valgt 65 af Oskar Jensens bedste fotografier fra 1953 til 1965, og det sværeste i hele processen var - at vælge fra.

- Oskar Jensen tog tusindvis af hverdagsbilleder til Vejle Amts Folkeblad. Jeg kunne sagtens havde valgt andre med lige så stor berettigelse. Med de valgte motiver har jeg forsøgt at vise hans diversitet i fotografiets kunst og fremhæve hans fotodokumentation fra en tid, som mange stadig erindrer, sagde Vibeke Østergaard.

Søren Brunbech, formand for Byhistorisk Selskab, roste Vibeke Østergaards arbejde og læste en af hendes velformulerede tekster til et dejligt Oskar-foto fra Sydkajen.

Oskar Jensens familie, svigerdatteren Anna Marie Jensen, barnebarnet Lisbeth Madsen og oldebarnet Mikkel er glade for bogen om ham.

Et foto af fem-årige Lisbeth på besøg hos bedsteforældrene, hvor hun taler i telefon med sin mor, er med i bogen, der er på 144 sider og koster 165 kroner.

Oskar Jensens familie sad på første række, da bogen om hans pletskud blev præsenteret på Vejle Stadsarkiv. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce