Annonce
Erhverv

Corona-pandemien har fået kokke og tjenere til at forlade branchen i hobetal: Munkebjerg henter kokke 1700 kilometer væk

Terje Thesbjerg, medejer og direktør i Torvehallerne, mener, at tv er med til at tegne et glansbillede af kokkefaget - så de unge bliver skræmt, når de møder virkelighedens arbejdsplads. Arkivfoto: Flemming Larsen
Restaurationsbranchen i Vejle er ramt af akut personalemangel. Der bliver uddannet for få, lyder det fra byens hoteller og spisesteder. Munkebjerg Hotel kigger efter kokke i Rumænien.

Vejle: Restauranter og hoteller i Vejle er i knæ. I hvert fald, når det kommer til kokke og tjenere. Krisen er så stor, at det kan true en hel branche.

- Faglærte kokke og tjenere er en mangelvare i hele branchen, og det er ikke, fordi lønnen er dårlig. Men corona-nedlukningen, hvor en del af branchens ansatte var hjemsendt, har desværre fået en del til at skifte branche, siger Terje Thesbjerg, medejer og direktør i Torvehallerne i Vejle.

- Vi har 22 ansatte i køkkenerne. Vi står nu og her og mangler fem til seks medarbejdere, siger Terje Thesbjerg.

Annonce

Et glansbillede

Det vejlensiske etablissement rummer tre restauranter i huset - Oasia Sushi & Wok, Bistecca Italian Bistro & Steak og Jacobsen Spisehus - og driver ud hotellet Best Western Torvehallerne.

- Vi hører i branchen, at to tredjedele, som starter på grundforløbet på erhvervsskolerne, aldrig fuldender for at stå med et svendebrev i hånden. Tv-kokkene på DR og TV2 er med til at tegne et glansbillede af branchen, og mange unge bliver derfor overraskede over, at et job i branchen er mere end at “pynte tallerkner” - og vælger derfor at droppe ud tidligt i forløbet, siger Terje Thesbjerg.

René Hviid, indehaver af Hviids Vinstue i Gormsgade, tror, at man kommer til at se mere "gråt guld" i medarbejderstaben i restaurationsbranchen. PR-foto

Samme melding lyder fra restauratør Réne Hviid, indehaver af Restaurants Hviids Vinstue i Gormsgade i Vejle.

- Hviids Vinstue er ikke større, end vi selv kan udfylde vagtplanen i køkkenet. Der, hvor vi oplever problemet, er med hensyn til afløsere. Tidligere blev vi dagligt kontaktet af unge mennesker, der gerne ville have et job i køkkenet eller i restauranten.


Tv-kokkene på DR og TV2 er med til at tegne et glansbillede af branchen, og mange unge bliver derfor overraskede over, at et job i branchen er mere end at “pynte tallerkner” - og vælger derfor at droppe ud tidligt i forløbet.

Terje Thesbjerg, medejer og direktør i Torvehallerne


- Dem er der blevet længere imellem. Og jeg tror, at vi kommer til at opleve "gråt guld" blandt medarbejderne i restaurationsbranchen, nemlig som ansatte på timebasis, siger René Hviid.

René Aarby Sørensen adm. direktør for Munkebjerg Gruppen. Foto: Mette Mørk
Annonce

Hotelkæde kigge mod Rumænien

En af de store lokale spillere i restaurationsbranchen, Munkebjerg Gruppen, har også mærket konsekvenserne af personalemangel. Og ifølge Réne Aarby Sørensen, administrerende direktør i Munkebjerg Gruppen, har man været nødt til at kigge mod Rumænien.

- Vi mangler lige nu otte kokke i køkkenerne på vores hoteller, og vi mangler også seks til syv elever. Lige nu er vi i gang med at ansætte rumænske kokke, siger Réne Aarby Sørensen.

Han kalder personalemanglen for en gordisk knude.

- Da Danmark lukkede ned, var der mange i restaurationsbranchen, der blev nødt til at afskedige medarbejdere. Og da de ikke kunne gå andre steder hen i branchen på grund af corona-pandemien, blev mange nødt til at skifte branche.

Réne Aarby Sørensen opfordrer kollegerne i branchen til at tage ekstra elever ind.

- Det er en udgift her og nu, men på den lange bane vil det gavne vores branche. Og det vil komme os selv til gode, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Alarm 112

Han slingrede gennem landsbyen: Nu vil politiet tage hans bil

Give

Han troede ikke sine egne øjne: Mand i pensionsalderen bliver pludselig millionær

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Hedensted For abonnenter

Jeannie kan ikke komme forbi med sin ladcykel: -Stop med at parkere på cykelstien

Erhverv

BGI udvider med slag og spark: Står til at blive landets største med 750 elever til næste skoleår

Vejle

V står stadig for Vejle: Lars Løkke stifter nyt parti få 100 meter fra sit barndomshjem

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Vejle Boldklub For abonnenter

VB står til at miste en helt central brik: Midtbanespillers exit gør kun gavn ét sted

Vejle For abonnenter

Sælger tjener over en million på boligsalg: Her er ugens bolighandler i Vejle

Alarm 112

Kraftig blæst på Vejlefjordbroen: Passer ikke med vindfølsomme køretøjer

Annonce