Annonce
Alarm 112

DNA fældede ham: Vejlenser skal tre et halvt år i fængsel for to seksuelle overfald

Den 29-årige vejlenser blev anholdt i begyndelsen af februar i år, efter at der blev konstateret et match mellem hans DNA og DNA-spor fundet i forbindelse med to ældre sager om seksuelle overfald i Vejle. Foto: Katrine Becher Damkjær
Et seksuelt overfald i 2012 og en sag om et overgreb i en bil i 2018 kan nu betragtes som opklarede. Et næsten tilfældigt DNA-match ledte politiet til en 29-årig vejlenser, som nu er blevet dømt tre et halvt års fængsel.
Vejle: Der blev formentlig hævet nogle øjenbryn på politigården i Vejle, da man i januar fik resultatet af en DNA-test.
DNA'en stammede fra en 29-årig vejlenser, som var mistænkt i en voldtægtssag begået i december 2019, men mens denne sag ikke dannede grundlag for at tiltale vejlenseren, var der overraskende nok DNA-match i forhold til to ellers henlagte sager fra henholdsvis 2012 og 2018.
En nat i marts 2012 blev en dengang 42-årig kvinde trukket med ind i en baggård i Grønnegade af en mørk mand, hun ikke kendte. Han flåede tøjet af hende, befamlede hende, trak en tampon ud af hendes underliv og forsøgte at få hende til at tage hans penis i munden. Men blandt andet på grund af et distraherende telefonopkald, forlod han baggården igen uden at gøre mere.
Annonce
En nat i oktober 2018 fik en 18-årig kvinde et lift i en bil, hun troede var en taxa. Hun skulle fra byen og hjem til Højen, men køreturen endte med, at manden bag rattet tiltvang sig kys, trak hendes bukser af og stak en finder op i hendes skede, inden det lykkedes hende at komme ud af bilen og løbe derfra.

DNA på bryster og BH

Siden februar i år har den 29-årige vejlenser  siddet varetægtsfængslet og sigtet for disse forhold, og onsdag middag faldt der dom: Tre år og seks måneders fængsel for forsøg på voldtægt, andet seksuelt forhold end samleje og blufærdighedskrænkelse.
Den 29-årige mand har fra starten nægtet begge forhold. I retten forklarede han, at han ikke kunne huske, hvad han lavede den 4. marts 2012.
- Men jeg kan huske, at jeg aldrig har været sammen med en kvinde i Grønnegade. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have lavet der, sagde han.
Det, der med meget stor sandsynlighed var hans DNA, blev dog fundet på kvindens bryster og BH. Sammenkædet med, at hendes beskrivelse af gerningsmanden i høj grad matchede den tiltalte, mente anklager Iben Lihme Degnbol, at der var god grund til at tro, at den 29-årige var den skyldige. At han på daværende tidspunkt arbejdede på et navngivent sted i midtbyen og midt under overfaldet blev ringet op og nævnte netop dette sted i samtalen, fik også pilen til at pege i den unge mands retning.
Annonce

En tjeneste

Den 29-åriges DNA blev også fundet på den 18-årige pige, som blev overfaldet i en bil i oktober 2018. Han forklarede i retten, at han en aften - han huskede ikke hvornår - havde kørt en pige fra Dæmningen og til Højen, fordi hun spurgte om et lift.
- Hun stod der og var alene, så jeg tænkte, at nu gør jeg hende den tjeneste, forklarede.
Han fortalte videre, at pigen var meget fuld og på et tidspunkt skulle brække sig. Derfor hjalp han hende for at sikre sig, at hun ikke brækkede sig inde i bilen. I den forbindelse rørte han ved hende, og muligvis på den måde var hans DNA at finde på hendes hals, hånd og ansigt.
Men den unge pige - som afgav forklaring for lukkede døre - kunne fortælle, at der var sket langt mere end som så. Manden i bilen, som hun troede var en taxa, tvang hende til at kysse ham og hev derefter hendes bukser op, så knappen sprang af. Selvom hun gjorde modstand, lykkedes det ham at stikke en finger op i skeden på hende.
Pigens mor forklarede i retten, at hun lå og sov for åbne vinduer den nat, da hun hørte sin datter komme løbende panisk og skrigende og ad grusvejen til familiens hus, og at hun helt ude af den fortalte om, hvordan en mand havde forsøgt at voldtage hende.
Annonce

Høj promille

Forsvarer Jørn Brandenhoff Schmidt lagde i sin procedure vægt på, at den unge kvinde har givet flere forskellige forklaringer til politiet om, hvad der skete den nat i bilen.
Han bed også mærke i, at kvindens promille blev målt til næsten 1,5 flere timer efter hændelsen.
- Jeg tror, vi har at gøre med en meget forvirret, ung pige, som i situationen finder ud af, at hun ikke vil være sammen med ham alligevel. Først da hun bliver taget i skridtet, vågner hun op og går ud af døren, lød forsvarerens vurdering.
Han mente derfor ikke, at man kunne dømme for voldtægtsforsøg eller andet forhold end samleje.
Annonce

Anket på stedet

Det var dog præcis, hvad domsmandsretten gjorde.
Den 29-årige mand blev kendt skyldig i begge forhold og idømt en ubetinget fængselsstraf på tre år og seks måneders fængsel helt i overensstemmelse, hvad anklagemyndigheden havde lagt op til.
- Vi har lagt afgørende vægt på de to kvinders forklaringer, som vi har fundet troværdige og som i vidt omfang er understøttet af DNA og en række øvrige momenter i sagen, sagde dommer Helle Fløystrup ved domsafsigelsen.
Den 29-årige ankede på stedet til landsretten til enten frifindelse eller formildelse.
Der har været nedlagt navneforbud i sagen, og forsvareren anmodede om, at dette forbud skal strække sig, frem til landsretssagen er afsluttet. Dette ønske afviste dommeren, men fordi forsvareren kærede afgørelsen, er der fortsat navneforbud, indtil landsretten har afgjort spørgsmålet.
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Live valgdebat: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: VB vinder 3-1 efter straffesparkskonkurrence

Sport

VB videre i overtidsdrama: Sousa blev helten i 3-1 sejren over AC Horsens

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Alarm 112

Central gade var totalt spærret efter uheld: Mand ramt af bus ved station

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

Annonce