Annonce
Vejle

En latte og et digt, tak: To studenter og en skolelærer skriver digte på bestilling

Coffee Bryg House holder jævnligt digtoplæsninger, og i denne uge skrives digtene midt i caféen blandt de andre gæster. Foto: Kate Pommer
I tre dage sidder tre digtere på en café og skriver om livet, kærligheden eller lige det, som cafégæsterne synes. Digtene hænges op og bliver læst højt på gågaden.
Annonce

Vejle: Duften af friskbrygget kaffe blandes med glade stemmer og lyden af en insisterende klapren på en skrivemaskine.

For nogle er en cafe måske ikke det mest oplagte rum for fordybelse og kreativitet, men for tre lokale digtere er det godt med de mange konstante indtryk.

- For mig er det helt perfekt at skrive digte et offentligt sted, og jeg ser slet ikke lydene som forstyrrelser. Jeg ville blive meget mere distraheret derhjemme, hvor en opvask eller Netflix ville stjæle mit fokus, siger digteren LauraLaura, der netop er blevet student og er med for anden dag i træk.

I tre dage i denne uge sidder forskellige digtere på Bryg Coffee House lige midt på gågaden i Vejle og skriver digte på bestilling til caféens gæster. Og det blev også et enkelt til avisen. Fredag er den sidste dag med digterne  og oplæsning klokken 16.

Caféens gæster udveksler en tyver og et emne med et færdigt digt, som både kan tages med i hånden, og som også bliver skrevet på skrivemaskine og hængt op på væggen for til sidst at blive læst op.

Torsdag er dag nummer 2, og caféens digttilklistrede væg bevidner om, at onsdag var en travl dag for digterne, der holder til længst inde i caféen med titlen "Digtmageriet."

Kaffedrikkende gæster vælter ind og ud ad døren og nysgerrigheden vækkes. For hvem er det, der sidder i hjørnet med en dansk og en fransksproget skrivemaskine?

Annonce

Kaninen Snefnug

- Det er mere originalt at skrive digtet på skrivemaskine, for så findes der kun det ene eksemplar og ikke et uendeligt antal, som hvis det blev skrevet på computer, siger Zofie Stougaard, som netop er blevet student.

Caféejer Maria Theresa Olsen (til venstre) holder jævnligt digtoplæsninger og vil gøre sit for, at digterne bliver anerkendt som kunstnere. Foto: Kate Pommer

De tre digtere må være mere end bare almindeligt omstillingsparate, for det ene øjeblik bliver der efterspurgt et digt om kærlighed, og i næste moment skal det handle om en Louis Vuitton-taske eller selvværd.

Digterne skrev også et digt til avisen.

Et af de sværeste opgaver var en pige på to-tre år, der ønskede et digt om sin kanin Snefnug, for hvem er Snefnug?

Fælles, for de tre digtere, er, at de skriver for sig selv og for at komme ud med tanker og følelser. Når de skriver digte, er der ingen regler om længde eller emne. Alt er muligt.

- Jeg vil ikke hænges op på, hvad jeg skriver i mine digte. For det er en følelse i nuet, siger Maria Lykke, der er lærer på Vejle Friskole og som hurtigt suppleres af sin digterkollega.

- Helt klart. Der er forskel på ens jeg og ens lyriske jeg, siger LauraLaura.

Annonce

Kunstneriske sider

Pludselig høres en kaffekværn, der blandes med latter og lyden af et bankende kaffestempel. Igangsætteren af lydene er caféens ejer, Maria Theresa Olsen, der effektivt laver en kaffeshot, skummer mælk og får sat den på bordet i noget, der minder om én flydende bevægelse. Idéen til " Digtmageriet" er hendes.

- Jeg var selv musiker, da jeg var i 20'erne, så jeg ved, hvor vigtigt det er at kunne få det ud, hvis man har det her overtryk af kreativitet, siger hun under kaffebrygningen.

- De her unge digtere gør sig virkelig umage, og de er virkelig dygtige, og det skal altså frem og ud i lyset. Det ville være ærgerligt, hvis det bare forblev i en notesbog, som ingen så, siger hun.

Når LauraLaura og Maria Lykke skriver digtene ind på skrivemaskinen skaber de et lydbillede og får fat i langsommeligheden og det uperfekte ved, at fejl ikke kan slettes som på en computer. Foto: Kate Pommer

Når de fem timers digteri er gået, er det tid til at læse digtene op på gågaden med mikrofon og store højtalere. For kunsten skal høres, mener caféejeren.

- Nogle gange må man godt få kunsten lige i hovedet, og kunsten må også gerne skubbe lidt til folks grænser.


Nogle gange må man godt få kunsten lige i hovedet, og kunsten må også gerne skubbe lidt til folks grænser.

Maria Theresa Olsen


- I stedet for, at digte skal være for en lukket kreds uden for normal åbningstid, så er der her mulighed for at få den kreative proces med digtene lige ned i hverdagen, siger Maria Theresa Olsen, der har fået 9000 kroner i støtte fra Vejle Kommunes Kulturpulje til projektet.

- Når man hyrer en musiker, er man klar til at betale, men når det gælder digtere, så forventer man, at de stiller op gratis. Det er forkert, og det vil jeg gerne lave om på, siger caféejeren.

Digtet til avisen

Vejle.
Egentlig en handelsby.
MEN!
Hvad med kulturlivet?
Alt det kreative,
Som fylder caféer og smil.
Alt det lokale,
Som hjælper på nær og fjern.
Det er trygheden,
Og fællesskabet.
Det er Vejle.

- Zofie

I tre dage sidder tre digtere og skriver digte på bestiling på Bryg Coffee House. Foto: Kate Pommer
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Udskudt halprojekt passer idémand

Annonce