Annonce
Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Tvis udvider sit forsyningsnet flere steder i de fire ejerkommuner. I Vejle er en ny bydel ved at skyde op, og her i Ny Rosborg er Tvis i gang med at bygge en ny vekslerstation sammen med Vejle Fjernvarme, som skal forsyne det kommende boligområde. Foto: Tvis
Bestyrelsen i det fælleskommunale varmeselskab Tvis har netop besluttet at holde varmeprisen i ro i 2022. Det kommer 60.000 kunder i Vejle, Fredericia, Kolding og Middelfart til gode.

Trekantområdet: Energipriserne er på himmelflugt, og det rammer blandt andet de mange husejere, der får varme i radiatorerne med el, olie og særligt naturgas.

Alene i 2021 er prisen på naturgas og el, ifølge Dansk Industri, steget med henholdsvis 206 og 149 procent.

Men i Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan 60.000 forbrugere ånde lettet op. De får varmen leveret af Trefor eller et af de otte lokale varmeværker, som får varmen tilført fra Trekantområdets Varmetransmissionsselskab, Tvis.

Annonce

Selskabets bestyrelse har netop godkendt et budget, som holder varmetaksten i ro i 2022.

Lille stigning efter fald

Tvis' takst har ligget fuldstændig stabilt de seneste tre år på omkring 100 kroner per gigajoule.

Det er den pris, fjernvarmeselskaberne, betaler, når de køber varmen af Tvis og sender den videre ud i de lokale fjernvarmerør til forbrugerne.

- Vi kan se, at det fortsætter i 2022, så alt i alt holder vi priserne lave, og det er selvfølgelig et værdifuldt signal at kunne sende til varmeforbrugerne, forklarer Jørgen Nielsen, direktør i Tvis, i en pressemeddelelse fra selskabet.

Annonce

Har flere æg i kurven

Der er særligt én forklaring på, at selskabet, som er ejet af de fire nævnte kommuner, ikke på samme måde må varsle høje prisstigninger, som el- og naturgasselskaberne er tvunget til i denne tid.

Skærbækværket producerer halvdelen af Tvis' varme, mens resten er brint og overskudsvarme fra forskellige leverandører, der sender varmen ud til ni fjernvarmeselskaber, Vejle Sygehus og Gårslev Gartneri. Illustration: Tvis

- Vi har indkøbsmæssigt ikke lagt vores æg i samme kurv, hvilket har den fordel, at vi ikke er udsat for svingende energipriser, som det opleves med gas og el. Varmen består af billig, lokal overskudsvarme, fortæller Jørgen Nielsen.

En fjerdedel af Tvis varme er overskudsvarme fra olieraffinaderiet i Fredericia, en fjerdedel fra Energnist i Kolding, og halvdelen fra Skærbækværket, som er den centrale kilde.

Derudover stammer mindre leverancer fra spildevandsrensning i Fredericia og Vejle, mens Middelfart Rådhus også bidrager med overskudsvarme.

- I 2022 aftager vi også overskudsvarme fra produktion af grøn brint, hvilket illustrerer fleksibiliteten ved vores system, og hvor fremtidssikret det er, siger Jørgen Nielsen.

Annonce

Må ikke skabe fortjeneste

Når direktøren kigger i det 20-årige budget, ser han fortsat en fremtid med stabile priser for sig.

- Det skyldes, at biomasse, overskudsvarme og affaldsvarme er de bærende brændsler. Vi er et hvile-i-sig-selv-selskab. Derfor må vi ikke skabe fortjeneste, men skal sikre lave priser, høj forsyningssikkerhed og lav CO2-udledning, og det lykkes på alle parametre, siger han.

Tvis i kilometer og stationer

  • Tvis overvåger og vedligeholder 123 kilometer transmissionsledninger og 60 stationer på tværs af de fire ejerkommuner Fredericia, Kolding, Middelfart og Vejle
  • Tvis sørger for, at ni fjernvarmeselskaber kan levere varme til knap 60.000 forbrugere tilsammen, hvor én forbruger kan være både en virksomhed, institution, beboelsesejendom eller et parcelhus. 
  • Tvis leverer en varmemængde, der svarer til behovet for 115.000 standardhuse eller 242.000 borgere.
  • Selskabets formål er at samarbejde med de ni fjernvarmeselskaber om at sikre stabil, prisbillig og miljøvenlig fjernvarme til deres varmeforbrugere. 
  • Et andet formål er at tage aktiv del i den grønne omstilling på vegne af ejerkommunerne ved at udfase fossile brændsler i varmesammensætningen og ved at tilbyde fjernvarmeforsyning til nye områder

Budskabet om stabile priser fremadrettet er vigtige for selskabet at sende i en tid, hvor de aftagende varmeværker bliver flere og de eksisterende arbejder på at grave fjernvarmerør ud til stadig flere forbrugere.

Tvis udvider til tre nye fjernvarmeselskaber i 2021, hvilket er en udvidelse til godt 3000 nye forbrugere, og de eksisterende selskaber melder også om stor villighed til at modtage fjernvarme, hvor det er muligt i bolig- og industrikvarterer.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Sådan oplevede nybegynderen Lance Luscombe valget: 'Jeg mødtes med Dan Arnløv og oplevede en politiker, som var helt rundt på gulvet og pludselig undsagde de fælles politiske projekter'

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene er på himmelflugt efter stor julefrokostweekend: Flere end 400 nysmittede den seneste uge

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

VEJLE

Rosborg-fest endte i maste elever og afblæst Lord Siva-koncert: 'Jeg tror, det er elevernes reaktion, at vi har været lidt for overforsigtige, bare fordi der er væltet et par piger'

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Vejle For abonnenter

336 kvadratmeter lejlighed solgt for solgt for 8.300.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Alarm 112

Transformator brød i brand: Ingen forstyrrelse i elforsyningen

Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Erhverv

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Vejle

Fik ondt i maven over julens udgifter: Men så kom der pludselig uventet hjælp

Annonce