Annonce
Erhverv

EUX-drenge har smart idé: Cyklen kommer via printeren

Tre unge mænd fra EUX har været til Danish Entrepreneurship i Fredericia med deres printede cykel, der kan holde til en del. Fra venstre ses Casper Overgaard, Emil Slaug og Andreas Ravn Smedegaard. Foto: Mette Mørk
Tre studerende på EUX har gentænkt cyklen og dens levering. Den skal printes.

Vejle: Fremstil et produkt, der enten opfylder krav til bæredygtighed eller genbrug.

Sådan lød opgaven, som tre af de studerende på Campus Vejles EUX-linje påtog sig forud for Danish Entrepreneurship-konkurrencen.

De kom op med en idé om en cykel, der printes ud som løsdele af genbrugsplast, der er hentet fra havets affaldsøer af kasseret plast. Dermed er transporten af varen reduceret til, at printerpatronerne skal sendes fra den hollandske producent til det sted, hvor 3D-printeren står.

Når cyklen til sin tidf er udtjent, kan den smeltes om, og materialet genbruges i anden sammenhæng. Man kan endda lægge pant på materialerne for at være sikker på, at det genanvendes. Det kan da kaldes recycling.

Kæden kan laves af en tandrem af gummi. Vi printer dækkene ud i en blødere plastkvalitet. De bliver slangeløse, så vi slipper for punkteringer.

Andreas Ravn Smedegaard

Dæk kan også printes

- Vi er nået op på 95 procent plast. Kæden kan laves af en tandrem af gummi. Vi printer dækkene ud i en blødere plastkvalitet. De bliver slangeløse, så vi slipper for punkteringer. Kun bremsekabler og den slags skal fortsat være af metal, fortæller en af de tre opfindere, Andreas Ravn Smedegaard.

Der står såkaldte 3D Printpro-printere i foreløbig 22 danske byer, så der kan blive en supplerende transportopgave med at få cyklen fra printstedet ud til forbrugeren.

Printere leverer produkter, der er baseret på en tråd. Den bliver til fibre, der er vævet sammen, så eksempelvis en cykel vil være lige så holdbar i plast som i metal. Men langt lettere.

Delene printes hver for sig og samles på Ikea-manér, enten af én selv eller af en cykelforhandler.

- Vi vil kunne levere alle farver og alle typer af cykler. Vi har fået tjekket, at alt holder, også gevind på skruerne. Vi har set meget på, at det skal være nemt, siger Emil Slaug. Plastcyklen vil nok koste 10-15.000 kroner, og den vil være af samme holdbarhed som en metalcykel til samme pris. Den vil dog gøre sig bedst i Danmark. I et varmt klima, eksempelvis i Afrika vil den være udfordret.

Annonce

Designselvcykel

Valgfriheden kan blive så stor, at man selv kan designe sin cykel på nettet før bestilling. Det tager fire-fem dage at printe cyklens dele ud, også fordi delene skal have tid til at størkne.

- Vi har brugt al vor tid på selve produktet, som vi har udviklet i et tegningsprogram, der hedder Autodesk Inventor. Derfor har vi heller ikke nået at få forretningsmodellen helt på plads, siger Casper Overgaard.

Det er til dels skolens "skyld", fordi den forlangte, at der skulle være en prototype af cyklen.

- Skolens store fokus er iværksætteri. Det er sjovt for de unge, som kender konceptet fra tv-serien "Løvens Hule". Over 20 grupper præsenterede deres ideer ved i Danish Entrepreneurship Award i Fredericia i sidste uge, siger Jacob V.S. Johansen, der er EUX-koordinator.

Cykelstellet har form som en damecykel, fordi de tre ophavsmænd tænker sig, at deres produkt har en målgruppe, som de kalder "speltkvinder". Cyklens forskellige dele printes ud, og råvaren er affaldsplast fra havet. Foto: Mette Mørk
Annonce

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Kultur For abonnenter

'Slik mig op fra slap': Pinlige pornopoeter skæmmer musikfestival - hvordan kan Suspekt blive ved at slippe afsted med den slags klamheder to år efter Sofie Lindes berømte tale?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se fredagsbillederne fra Jelling: virkelig seje festivalgæster fik vand og teltfester

Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Alarm 112 For abonnenter

Den ene kvinde blev slået og spyttet på, den anden blev befølt i skridtet ved en pølsevogn: Nu er 48-årig mand dømt

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Navne For abonnenter

- Tro på dig selv og glæd dig over dagligdagens stjernestunder

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Erhverv For abonnenter

Medarbejderstaben er fordoblet: Nu udvider Grindsted-virksomhed med 2200 kvadratmeter

Annonce