Annonce
Vejle

Fire partier kræver svar fra borgmester - borgmesterkontor frikender sig selv i redegørelse

Kunne og burde borgmesteren og kommunaldirektøren havde gjort mere for at erhverve byens gamle posthus og de øvrige arealer og bygninger på Posthusgrunden? Det spørgsmål besvarer kommunaldirektøren i et internt notat med et nej! Foto: Mette Mørk
R, S, SF og K kræver redegørelse fra borgmester og kommunaldirektør i sagen om de udeblevne jordhandler på Posthusgrunden. Avisen kan afsløre redegørelsens indhold.

Vejle: Har borgmesteren og kommunaldirektøren handlet imod byrådets beslutning fra oktober 2019?

Det er det centrale spørgsmål i den sag, som Vejle Byråd skal debattere onsdag.

Her forslår det radikale byrådsmedlem Torben Elsig-Pedersen, at borgmester Jens Ejner Christensen (V) og kommunaldirektør Niels Ågesen beordres til at udarbejde en redegørelse om deres indsats i forbindelse med en kommunal overtagelse af de omdiskuterede arealer på Gammelhavn.

Annonce

Det er de arealer, som udviklingsselskabet NPV A/S er tæt på at erhverve, nu hvor Folketingets Finansudvalg har godkendt Banedanmarks salg på Posthusgrunden.

Forslaget til byrådsmødet bakkes op af gruppeformændene Lone Myrhøj (SF) og Martin Sikær (S) samt den konservative viceborgmester Dan Arnløv, der alle er medstillere af forslaget.

Kom ikke på kommunale hænder

De fire partier har i de seneste uger kritiseret borgmesteren og kommunaldirektøren for deres rolle i sagen om arealerne.

Et byrådsflertal besluttede i 2019, at borgmesteren skulle indlede forhandlinger med de tre etater, der ejer jorden på Posthusgrunden. Men jorden kom aldrig på kommunale hænder, inden et nyt byrådsflertal i maj 2020 bakkede den eksisterende lokalplan op og dermed støttede NPV's byggeplaner.

De skal svare på seks spørgsmål

Fire partier stiller til byrådsmødet onsdag med et forslag, som skal tvinge borgmester Jens Ejner Christensen (V) og kommunaldirektør Niels Ågesen til at udarbejde en redegørelse, hvor de skal besvare følgende spørgsmål: 

  • Hvordan har borgmesteren/kommunaldirektøren efterlevet byrådets beslutning fra 30. oktober 2019?
  • Hvilke ejere er blevet kontaktet med henblik på en pris og et salg af arealerne ift. lokalplan 1225?
  • Hvilke ejere har meldt tilbage på en pris og et evt. salg ift. lokalplan 1225?
  • Hvilken rolle har borgmesteren/kommunaldirektøren (og de kommunale forvaltninger) spillet i forbindelse med udvikling af projektet på Gammelhavn fra 30. oktober 2019, herunder en redegørelse for hvilken kontakt, der har været til NPV, Banedanmark, Postnord og DSB. Der bedes indgå en redegørelse for i hvilket omfang og på hvilken måde man i perioden har efterlevet byrådets beslutning af 30. oktober i forhandlinger, møder og dialog med NPV, Banedanmark, PostNord og DSB.
  • På hvilken måde har der været dialog med NPV i perioden, og hvordan har den dialog været funderet i byrådets beslutning af 30. oktober 2019?
  • På hvilken måde har borgmester/kommunaldirektør aktivt forsøgt at påvirke transportministeren til at arbejde for indfrielse af byrådets beslutning af 30. oktober 2019?

De fire partier vil nu blandt andet have svar på, hvad borgmesteren og kommunaldirektøren gjorde for at efterleve den oprindelige beslutning, og hvilken rolle de to har spillet i udviklingen af projektet på Posthusgrunden.

Men partierne behøver ikke vente på en redegørelse, for den har borgmesterkontoret allerede udarbejdet.

Annonce

Byrådet beslutning er efterlevet

Niels Ågesen står som sagsbehandler på fire sider langt, internt notat, der er udarbejdet onsdag, og som avisen er kommet i besiddelse af.

I notatet, der blandt andet rummer en oversigt over de møder, der har været holdt i sagen, frikender borgmesterkontoret i realiteten sig selv i sagen.


Som det fremgår, har borgmesteren og forvaltningen haft den rolle i forløbet, at man efter aftale med økonomiudvalget/gruppeformænd har tilrettelagt relevante møder med parterne.

Fra borgmesterkontorets notat


Eller som kommunaldirektøren formulerer det:

"Byrådets beslutning fra 30. oktober er efterlevet, og proces samt indhold i den angivne periode er drøftet på møder med økonomiudvalg og gruppeformænd."

Annonce

PostNord sidder på nøglen til byen

Det begrunder kommunaldirektøren med, at han og borgmesteren holdt møde med PostNords ejendomsdirektør 21. januar 2020.

Her gjorde direktøren det klart, at PostNord havde en betinget og bindende aftale med NPV om køb af arealet, og den holdt man fast i.

"En væsentlig hindring for at gennemføre byrådets beslutning er de betingede aftaler, som grundejerne (PostNord og DSB Ejendomme) har indgået med NPV A/S,"  skriver Niels Ågesen i notatet.

Kommunaldirektør Niels Ågesen betragter PostNords areal (rød) nærmest gågademijøet og Søndertorv som nøglen til at byudvikle Posthusgrunden, hvor DSB og Banedanmark ejer de øvrige arealer. Illustration: Vejle Kommune

Her forklarer han også, hvorfor han og borgmesteren ikke holdt lignende møder med de to øvrige offentlige grundejere.

"Når der blev rettet henvendelse til PostNord vedrørende eventuelt opkøb, begrundes det i, at PostNords areal er nøglen til en planlægning og byomdannelse af arealerne. Det kan som eneste areal udnyttes alene.

DSB's areal (inklusiv godsbanebygningen, red.) er vanskeligt at omdanne uden inddragelse af PostNords areal. Udnyttelse af Banedanmarks areal må nødvendigvis ses som afhængig af de andre arealer," skriver Niels Ågesen.

Annonce

Økonomiudvalget blev orienteret

Han understreger, at økonomiudvalget blev orienteret om udfaldet af mødet med PostNord og skriver, at udvalget tog orienteringen til efterretning.

De fire partier spørger også til dialogen med NPV og med transportminsteren i den periode, hvor borgmesteren var sendt i byen for at handle med de tre etater.

Her skriver kommunaldirektøren, at dialogen med NPV primært har været skriftlig, og at der ikke har været skriftlig kontakt til transportministeren i sagen.

"Dette har ej heller været foreslået på de gennemførte møder med økonomiudvalg/gruppeformænd," skriver Niels Ågesen.

I forslaget til byrådsmødet forbeholder de fire partier sig retten til ikke at være tilfreds med redegørelsen og vil i givet fald indlede videre skridt i sagen.

"Når redegørelsen foreligger, må byrådet tage stilling til eventuelt videre tiltag i form af advokatundersøgelse, tilsynssag eller andet," skriver de.

Annonce
Erhverv For abonnenter

19 måneder var nok: Nystartet vognmand sælger sin virksomhed efter et år med voldsom vækst

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Navne For abonnenter

Lyt eller læs: Ritta var ikke som folk flest - heller ikke i døden: Vennerne skrev farvel på kisten, og hun fik sin aske i en rød VB-urne

Vejle

Vejle er omdannet til en labyrint for fodgængere: - Vi har måske været for optimistiske med gravetilladelserne, siger afdelingsleder

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Mere end 30 mister jobbet: Virksomhed lukker efter 45 år

Erhverv

Chris begyndte med tre brugte biler på en grusplads: Nu sælger han biler for millioner af kroner

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Leder For abonnenter

Molbo-historie koster 1,5 millioner skattekroner: Først skulle valget til ældrerådet ikke holdes, men så greb byrådet ind, så nu er der 21 ældre at vælge imellem

Vejle Boldklub For abonnenter

Fantastisk Grytebust, et slagkraftigt angreb og 4-4-2: Det lærte vi af VB's knusende pokalsejr

Billund For abonnenter

21-årig Kasper er ved at bygge sit selvværd op igen: Han er ordblind og fik i skolen at vide, at han var dum

Annonce