Skibet: Jorden under Jennumvej nord for Skibet Skole gemte på en veritabel forhindringsbane af rør og ledninger. Det viste sig, da det sjak, der skal føre den store Tvis-ledning med fjernvarme gennem området, forleden gik i gang med jordarbejdet.
Sjakket har til opgave at lægge fjernvarmerøret, der skal forsyne Bredsten-Balle og Jelling med fjernvarme fra Skærbækværket, under Jennumvej. Men det viste sig at være vanskeligere end som så.
- Der er mellemspændingsledninger, lavspændingsledninger, ledninger til gadelys, et militær-kabel, firberledninger, rør til vejafvanding og en vandledning, og i midten af vejen løber der også et kloakrør, fortæller Helle Larsen, formand hos Arkil A/S, som står for at føre fjernvarmerøret de godt fem kilometer fra Bredsten-Balle til Knabberupvej i Skibet.
På grund af de mange ledninger og rør under Jennumvej har arbejdet taget længere tid end beregnet, fortæller Helle Larsen.
- Forud for sådan en opgave får vi tegninger fra alle ledningsejere over, hvor deres ledninger går, men der viste sig at være flere ledninger, end vi havde tegninger til. Derudover havde vi den udfordring, at jorden gerne ville skride. Normalt ville man sætte en spunsvæg ned for at holde renden fri, men det kunne vi ikke gøre her på grund af de mange ledninger. I stedet har vi brugt "soldater" (støtterør, red.) for at forhindre jordskred, fortæller Helle Larsen.
Hun tilføjer, at sjakket desuden har måttet gå dybere end normalt under Jennumvej.
- Et fjernvarmerør skal have mindst 70 centimeter jord over sig, men her måtte vi gå helt ned i 2,6 meter på grund af kloakrøret. Det ligger i 1,6 meters dybde, og vi kunne ikke gå oven over det på grund af de mange ledninger og rør, fortæller Helle Larsen.
Færdig om halvanden måned
Sjakket fra Arkil A/S mangler nu blot at etablere rør på Vejlevej, før det slutter opgaven af ved Skibet Skole.
- Vi gik i gang i Bredsten-Balle den 20. januar og slutter arbejdet om cirka halvanden måned, fortæller Helle Larsen.
Udover kvalerne med de mange ledninger og rør ved Jennumvej har strækningen primært budt på udfordringer med at holde jorden på plads, mens rørlægningen er foregået, fortæller Helle Larsen.
- Vi har døjet en del med ustabil jord, som gerne ville skride på strækningen. Det skyldes formentlig, at en del af området er gammel mose, fortæller Helle Larsen.