Annonce
Hedensted

Folk vader ind på private marker og slipper hunde løs i privat skov på deres corona-gåture

- Både ved Rosenvold Strand og i skoven ved Rosenvold Gods kan man hver weekend lege politi, når folk slipper hunde løs, hvor det er forbudt eller bevæger sig på privat grund, siger skovfoged Jens Stenhøj. Arkivfoto
Skovfogeden løfter pegefingeren, og landbetjenten uddeler bøder til folk, der slipper hunde løs ved Rosenvold Gods og cykler henover private marker. Problemet er ikke tidligere set i så stort omfang.

Stouby: Coronapandemien har fået folk til at valfarte ud i naturen i en sådan grad og på en sådan måde, at både offentlig natur, rådyr og folks private marker og skove lider overlast. Det fortæller skovfoged Jens Stenhøj, der varetager skovdriften ved Rosenvold Gods i Stouby. Et område, der udgør 600 hektar skovområde og 200 hektar landbrugsjord.

- Folk går hen over private marker og på selvskabte markstier, hvor de ikke må gå. Det samme gælder mountainbikes, og vi har sågar stoppet nogen, der kørte på motocross og nogen, der parkerede biler på skovvejene. Hunde slippes også løs, hvor det ikke er tilladt. Nogle kender tilsyneladende ikke reglerne, og andre ignorerer dem. Det er alt sammen et massivt problem. Vi har ikke tidligere oplevet noget lignende, og politiet må ud og udskrive bøder for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven samt lov om mark og vejfred, siger Jens Stenhøj, der i øjeblikket er nødt til at sætte tid af til at håndtere folks færden i det velbesøgte naturområde hver dag.

Stresser dyrene ihjel

At ovenstående er et stigende problem i området, bekræfter landbetjenten i Hornsyld, Søren Vind.

- Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget flere henvendelser og anmeldelser med den slags overtrædelser, siger Søren Vind, der dog ikke kan udtale sig nærmere om omfanget.

Skovfoged Jens Stenhøj vil gerne opfordre alle til at læse skiltene og følge lovgivningen, når man færdes i naturen. Arkivfoto

Der er flere konsekvenser ved, at folk ikke overholder de gældende regler for, hvordan man må færdes i naturen, fortæller skovfoged Jens Stenhøj.

- Den vilde natur og råvildtet tager blandt andet skade af det. Dyrene bliver stressede af de løse hunde og kan risikere at dø af stress. Det har vi set eksempler på andre steder i landet, og jeg er bange for, at de også kan ske her, hvis ikke den adfærd stoppes, siger Jens Stenhøj og tilføjer:

- Når løse hun driver med råvildt jævnligt udsættes de for konstant stress, i modsætning til jagt, der er målrettet og sæsonpræget.

Han lægger også vægt på, at det snart er ynglesæson, hvor der skal tages ekstra hensyn til blandt andet nyfødte rådyr.

Sådan er lovgivningen

I offentligtejede skove

 • Man må færdes hele døgnet i Naturstyrelsens skove og i skove ejet af offentlige stiftelser, kommuner, andre statsinstitutioner eller folkekirken.
 • Er man til fods, må man gerne færdes uden for veje og stier.
 • Er man på cykel skal man holde sig på veje og stier.
 • Al motorkørsel i skoven er forbudt.
 • Man skal rette sig efter skiltningen.

I privatejede skove

 • I privatejede skove er adgang fra kl. 6 til solnedgang.
 • Man må færdes til fods og på cykel, men kun på skovveje og stier.
 • Al motorkørsel i skoven er forbudt.
 • Man må ikke slå sig ned nærmere end 150 meter fra bygninger.
 • Man skal rette sig efter skiltningen.
 • Hvis skoven er under fem hektar, må skovejeren godt lukke den af for offentligheden.

Med hund i skoven

 • I Naturstyrelsens skove er der udlagt et antal skove, hvor hunde må løbe frit, men under kontrol. I resten af skovene skal hundene være i snor, både af hensyn til skovens dyreliv og de andre besøgende i skoven.
Annonce

Dårligt ry og plads til forbedring

Derudover er det også et problem for lodsejerne, når det er privat ejendom, som gående og cyklister ikke tager hensyn til, fortæller Jens Stenhøj.

Han understreger dog også, at der er masser af fornuftige mennesker, der både går og kører på mountainbike i området, og som netop overholder lovgivningen.

- Når nogen på moubtainbike ikke kan finde ud af at overholde reglerne, giver det jo de andre cykelentusiaster et dårligt ry. Og det lader til, at det er de få, der ødelægger det for de mange, siger Jens Stenhøj, der håber på, at flere vil tænke sig endnu mere om og tage endnu mere hensyn til natur og privat ejendom fremover.

- For det er ikke kun et problem her. Fra mine kollegaer og forbindelser rundt om i landet hører jeg samme tendens, fortæller Jens Stenhøj, der også er repræsentant i Dansk Skovforening.


Den vilde natur og råvildtet tager blandt andet skade af det. Dyrene bliver stressede af de løse hunde og kan risikere at dø af stress. Det har vi set eksempler på andre steder i landet, og jeg er bange for, at de også kan ske her, hvis ikke den adfærd stoppes.

Jens Stenhøj, skovfoged ved Rosenvold Gods


Annonce
Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Navne

Idrætsklub hædrer to af de mest holdbare personer: Thorkild Bo løb fra et helt fodboldhold

Alarm 112

Mand truede bekendte med kniv - igen: Politiet går efter at få ham fængslet

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Jelling For abonnenter

Vejles borgmester vidste ikke, hvornår beboerne på Center Sandvad ville flytte ind - Udlændingestyrelsens svar er uklart

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur

Kronprinsessen kommer til børnenes hovedstad: Sådan kan du være med

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Annonce