Annonce
Kultur

Fra islandsk fiskerflække til Fredericia: Klinikassistent, landmandskone, pædagog og kunstner

Kristin Björk Hilmarsdottir, 54, kom til Danmark i 1982. Som ung pige i huset ved Skanderborg. Senere uddannede hun sig i Aarhus. Som tandklinikassistent. Kristin er også kunstpædagog og arbejder i dag i en børnehave i Skibet ved Vejle. Ved siden af driver hun galleri og udøver sin kunst. Hjemmet på Trelde ved Fredericia byggede hun og ægtemanden, H.C. Nielsen, i 2015. Han har firmaet Trekantens Stilladser. Foto: Peter Leth-Larsen
Kristin Björk Hilmarsdottir kom i 1982 fra det lille samfund Hjalteyri i nordlandet på vulkanøen til Danmark som unge pige i huset. Og blev.

Fredericia: Kristin Björk Hilmarsdottir, 54, voksede op i en lille fiskerby et stykke fra Islands andenstørste by Akureyri - Hjalteyri en fiskerbygd med godt 40 indbyggere.

Skolen underviste kun de mindste årgange. Så fra 4. klasse måtte børnene fra Hjalteyri på internatskole fra søndag til fredag. Der var ikke statens uddannelsesstøtte at få, så Kristin Björk Hilmarsdottir rejste til Danmark som ung pige i huset i 1982 for at tjene penge. I Ndr. Vissing ved Skanderborg. Efter en tur hjemme igen tog hun atter sydpå, for i Aarhus kunne man tage uddannelsen som klinikassistent for tandlæger, som ikke krævede studentereksamen.

Galleri derhjemme

Kristin Björk Hilmarsdottir driver Galleri Björk på hjemadressen Trelde Næsvej 99 - www.bjoerk.net - og har udstillet forskellige steder. Primært i kunstforeninger.

Hun er selvlært, men uddannet kunstpædagog fra pædagogseminariet i Kolding og har taget uddannelsen billedgestalt hos den nu afdøde hollandske kunstner, Bauke Zijlstra, i Egtved.

Gift med stilladsmand

Kristin Björk Hilmarsdottir blev her.

Hun fandt sammen med sin første mand, en landmand, og de fik tre børn. Kristin Björk Hilmarsdottir arbejdede som klinikassistent og på gården, men blev senere skilt. Parrets to sønner kom i 1990 og i 1992, mens den yngste - en datter - er født i 1994.

I 2004 traf deres mor sin nuværende ægtefælle, Hans Christian Nielsen, 58, tømrer og indehaver af Trekantens Stilladser i Fredericia. De boede først i Vinding ved Vejle, men byggede i 2015 villa på Trelde ved Fredericia. Et markant og anderledes hus med spansk skiffer som facade og med grund lige ned til Vejle Fjord. Den sammenbragte familie tæller også Hans Christians to børn og i alt fem børnebørn. To mere er på vej.

Annonce

Sommerhus i Island

Kristin Björk Hilmarsdottir er både kunster med eget galleri og kunstpædagog i Skibet Børnehus ved Vejle. Hun holder desuden foredrag om Island. En kombination hun ikke ville være foruden.

Den kunstneriske åre er løbet i islændingen siden barndommen, hvor broderi og andet håndarbejde fyldte meget i de mørke aftener i den lille flække i nordlandet på vulkanøen. Hun spiller i øvrigt også skak.

Kontakten til Island holdes i høj grad ved lige. Kristin Björk Hilmarsdottir og hendes mand har et sommerhus i Hjalteyri, og hun skal med egne ord gerne derop mindst tre gange om året.

Luftigt og med udsigt over Vejle Fjord. Foto: Peter Leth-Larsen
Huset er beklædt med skiffer. Foto: Peter Leth-Larsen
I haven en sauna. Foto: Peter Leth-Larsen
Kig til vandet. Den islandske kunstner Kristin Björk Hilmarsdottir har tre børn. Hendes mand to. Den sammenbragte familie tæller også fem børnebørn. To mere er på vej. Peter Leth-Larsen
Kristin Björk Hilmarsdottir flytter nok aldrig tilbage til Island, men hun har et sommerhus på vulkanøen. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Vejle For abonnenter

79-årige Nancy faldt og fik ikke hjælp i 40 minutter, men plejehjemsleder afviser, at der blev begået fejl: 'Vikaren havde travlt med at smøre mad - hun gjorde ikke noget forkert'

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Manglende tider, trælse køreture og lange køer gør det nærmest umuligt at blive testet: 'Hvis ikke man er syg, inden man kommer ind, så bliver man det af at stå i kø udenfor i så lang tid'

Erhverv For abonnenter

Familieejet virksomhed præsterer stort millionoverskud: - Vi forbereder os på endnu en travl periode

Alarm 112

Aggressiv bilist blev stiktosset på parkeringsvagt: Kastede med madvarer og skældsord

Erhverv

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Kultur

Sommerspil fejrer 50-års jubilæum næste år: Søger skuespillere, sangere og dansere i alle aldre - også "gamle"

Alarm 112

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Vejle

Borgerne i Sandvad er skuffede: Det er ikke godt nok Mattias Tesfaye

SYNSPUNKT For abonnenter

Efter det bitre opgør mellem de gamle venner i Vejle Byråd: 'Skulle jeg pege på Martin, fordi vi var venner? Den slags kammerateri hører fortiden til'

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Selvfølgelig er en statue af den største danske spiller nogensinde en god ide

Annonce