Annonce
Erhverv

Rikke i den lille brugs er taknemmelig: Varmerør lægges uden om trafikken

Uddeler Rikke Rubow, Jennum Brugs, har butik ved vejen. Det har kostet på omsætningen, mens Tvis lægger fjernvarmerør til Jelling. Den gode nyhed er, at det sidste stykke er ændret, så gravearbejdet ikke skal genere trafikken ved brugsen. Ledningen føres over markerne i stedet. Foto: Leif Baun
Bilisternes tålmodighed og omsætningen i Jennum Brugs har lidt under Tvis' arbejde med at koble Jelling på Trekantområdets store fjernvarmenet. Men nu lysner det.

Jennum: - Det er jeg så taknemmelig for.

Lettelsen i stemmen hos uddeleren i Jennum Brugs, Rikke Rubow, er ikke til at overhøre.

I ugevis er trafikken kørt uden om hendes butik, fordi fjernvarmeselskabet Tvis lægger en transmissionsledning mellem Skibet og Jelling.

Annonce

- Her og nu har det nok kostet 10 procent på omsætningen i forhold til samme tid sidste år. Men noget andet er jo, om folk får nye vaner og måske aldrig vender tilbage til at købe ind i brugsen, siger hun.

At tabet i omsætning ikke er større, kan hænge sammen med, at mængden af pakker, der skal udleveres, steg markant, da handelen flyttede fra fysiske butikker til internettet på grund af coronaens begrænsninger.

Nu er trafikken på vejen fra Stenager Mølle til Skovdallund endelig fri igen. Og der kommer ikke flere forstyrrelser efter forløbet, der begyndte først på året med en ændret kloakering.


Her og nu har det nok kostet 10 procent på omsætningen i forhold til samme tid sidste år. Men noget andet er jo, om folk får nye vaner og måske aldrig vender tilbage til at købe ind i brugsen.

Rikke Rubow, uddeler i Jennum Brugs


Fortidens solide arbejde

Det er entreprenørvirksomheden M.J. Eriksson A/S, der udfører arbejdet, som har givet en del udfordringer på Jennumvej.

- Da man i sin tid anlagde vejen, lagde man store sten ned for at sikre det stejle vejforløb. Nogle af de største sten har været omkring en meter på hver led. De skulle væk, før vi kunne lægge rørene. Desuden er der fire-fem kildevæld og på Vester Hornstrupvej flere sving, fortæller byggeleder Franz Lægteskov fra M.J. Eriksson.

Fjernvarmeledningen får ny rute vest om Jennum. I stedet for at følge vejen gennem landsbyen skal den gå ind over marken, som den lilla linje viser. De stykker, som ledningen kobles på foroven og forneden på figuren, er på plads. Illustration: Tvis

Derfor har man ændret planen, så rørene øverst på bakken og ved Tingvejen forbindes - ikke ved at følge vejen gennem Jennum, som det ellers var planlagt, men ved at gå ind over marken.

Det giver en anlægsopgave, der er en smule længere, men forventeligt enklere at udføre. Og så generer den ikke trafikken eller omsætningen i brugsen.

Den nye rørledning bliver 1,2 kilometer lang og placeres fra Tingvejen over til marken og så ned til cirka midt på bakkedelen af Jennumvej. Den forløber i "hak" eller "vinkler” langs markens hæk i modsætning til at gå "lige over". Det er for at tage hensyn til gravhøjene i området, som der skal være 150 meters afstand til.

Annonce

Ingen forsinkelse

- Den nye placering påvirker ikke tidsplanen nævneværdigt og reducerer de lokale gener, hvilket er den primære fordel. Jennumvej har været en særlig udfordring. Derfor er det også en fordel at få arbejdet ud i marken efter aftale med lodsejerne, siger projektleder hos Tvis Brian Schmidt.

Derfor graver de ved Jennum

  • Det er varmetransmissionsselskabet Tvis, der graver fjernvarmerør ned ved Jennum. Den nye ledning skal forbinde Jelling med Tvis' store net i Trekantområdet.
  • Varmen fra Tvis er primært baseret på overskudsvarme fra Shell Raffinaderiet i Fredericia, affaldsvarme fra Energnist i Kolding og biomasse-varme fra Skærbækværket. Man udnytter dermed varme, der ellers ville gå til spilde.
  • I dag er seks fjernvarmeselskaber koblet på Tvis’ ledningsnet. Fra 1. oktober 2021 udvides det med yderligere tre fjernvarmeselskaber, herunder Jelling Varmeværk.

I uge 24 kommer der rør, og de ligger to-tre uger i vejkanten, fordi det er den tid, det tager at svejse dem sammen og gøre dem klar til placering i udgravningerne.

Den samlede varmeledning fra Skibet til Jelling er 8,3 kilometer lang og skal være færdig 1. oktober.

Annonce

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce