Annonce
Vejle

Kongen uden rige

Kong Konstantin fylder 70 år onsdag d. 2. juni. Her er Konstantin og Anne-Marie i i Præsidentpaladset i Athen i 2004, under en reception for gæster til OL. Konstantin blev født som søn af Paul I og Frederika. Han var som Konstantin 2. konge af Grækenland fra 1964-74, og han er gift med den danske prinsesse Anne-Marie. Konstantin og Anne-Marie har fået 5 børn: Alexia (f. 10.7.1965), Pavlos (f. 20.5.1967), Nikolaos (f. 1.10.1969), Theodora (f. 9.6.1983) og Philippos (f. 26.4.1986). Konstantin 2.s regentperiode var præget af alvorlige politiske kriser, og hans intervention i det politiske liv banede vejen for oprettelsen af militærdiktaturet 21.4.1967. Konstantin stod i begyndelsen officielt på juntaens side. Han forsøgte 13.12.1967 et modkup, som mislykkedes, hvorefter han forlod landet. Efter demokratiets genindførelse besluttedes det ved en folkeafstemning i 1974 med 69% majoritet at afskaffe monarkiet. Kilde: www.denstoredanske.dk (AP/George Kontarinis/POLFOTO/Arkiv)
Hans liv er i London, men ekskong Konstantins hjerte ligger stadig i Grækenland. Ekskongen, der 2. juni fylder 70 år, har det meste af sit liv levet i landflygtighed i London sammen med sin kone, danske Anne-Marie, og parrets fem børn. Men selv om han med tiden har måttet erkende, at tronen i Grækenland er tabt for altid, så ligger Grækenland ham stadig stærkt på sinde. Senest i forbindelse med urolighederne i Grækenland efter landets voldsomme gældskrise og den følgende massive sparepakke har ekskong Konstantin flere gange manet til besindighed både i direkte interview med græsk presse og ved selv at udsende en pressemeddelelse. Han understregede her, at han ikke vil blande sig i den siddende regerings dispositioner, men alene opfordre befolkningen til at bevare roen, have tiltro til demokratiet og huske på, at det græske folk gennem tiderne før har overkommet store udfordringer.

Vil flytte tilbage til Grækenland

Konstantin måtte selv forlade Grækenland i 1967 efter et fejlslagent modkup mod den militærjunta, der netop havde taget magten i landet. I de senere år er det dog i stigende grad blevet muligt for ham og prinsesse Anne-Marie at tage på besøg i Grækenland, og parret har jævnligt udtrykt ønske om permanent at flytte tilbage til landet. - Jeg er født som græker og vil dø som græker. Så vær forvisset om, at jeg vil rejse hjem, sagde Konstantin i 2002. Konstantin blev født i 1940 i Villa Psychiko i Athen som søn af det daværende græske kronprinspar. Han har altid været meget sportsglad, og især sejlsport optager ham. I 1960 vandt han guld i sejlsportsdisciplinen dragebåd ved De Olympiske Lege. Han er æresmedlem af Den Internationale Olympiske Komité og nyder fortsat at sejle, når muligheden byder sig. I 1959 mødte han for første gang den purunge danske prinsesse Anne-Marie, da han sammen med sine forældre besøgte København. I 1964 - et halvt år efter Konstantin var blevet konge efter sin fars død - blev parret gift. Kun tre år efter brylluppet kom militærkuppet, og parret flygtede i første omgang til Rom. Da demokratiet i 1974 blev genindført efter syv års militærdiktatur, blev kongedømmet i Grækenland afskaffet ved en folkeafstemning. Samme år rejste Konstantin og hans familie til London, hvor de slog sig permanent ned i Hampstead i det nordlige London. Konstantin har blandt andet været med til at grundlægge en græsk skole i London og er involveret i erhvervslivet med forskellige poster.
Annonce

Frataget sit græske statsborgerskab

I 1994 besluttede den græske regering at konfiskere al kongelig ejendom og fratage Konstantin sit græske statsborgerskab. Konstantin indledte en sag mod den græske regering ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at få de kongelige ejendomme tilbage, og han blev tilkendt en erstatning på 12 millioner euro (knap 90 millioner kroner). Pengene har ekskongen brugt til at oprette et velgørende fond for ofre for naturkatastrofer i Grækenland i Anne-Maries navn. Han har ikke fået sit statsborgerskab tilbage, men har de seneste år kunnet rejse på dansk diplomatpas. Konstantin har senere sagt, at han anerkender den nuværende styreform i Grækenland og alene ønsker at vende tilbage til Grækenland som privatperson. Sammen med Anne-Marie har han i alt fem børn: Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora og Phillipos og ni børnebørn. Børnene, der er kusiner og fætre til kronprins Frederik og prins Joachim, har ligesom deres forældre haft et godt og nært forhold til det danske kongehus, ikke mindst på grund af dronning Ingrid, der i mange år samlede alle børnebørn på ferie på slottet i Gråsten. /ritzau/
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Den ene gravede have - den anden ligger syg og har lånt krykker: Vandrekammerater tager ny udfordring næste år

Alarm 112

Brand var en and

Billund

S-politikere kæmper for syriske flygtninge: - Vi er rystede over, at man vælger at hjemsende mennesker på et utroligt tyndt grundlag

Alarm 112 For abonnenter

87-årig døde ved brand i ældrebolig: Der var hverken røgalarm eller sprinkler i lejligheden

Annonce