Annonce
Give

Kunstnere kan skabe det talende tomrum

Mange tror, skulptører og billedhuggere arbejder med sten, stål, træ eller ler. Der gør de sådan set også, men de arbejder mindst lige så meget med tomrummet mellem materialet, som eksempelvis i Jørgen Willerups skulptur "Flerkvadrat". Foto: Børge Larsen
Abstrakt eller ej - kunst kan nemt tages for alvorligt. Heldigvis bestemmer man selv, hvor alvorligt, man vil tage det. Måske.

Give: Er det vanskeligt at få noget ud af kunst?

Ja, hvis man tror, der er ét, og kun ét, rigtigt svar på et værks gåde, så bliver det vanskeligt. Ikke blot at forstå kunst, men at forstå livet i al mindelighed.

I livet er der nemlig heller ikke kun ét rigtigt svar.

Det var så nogenlunde den visdom, deltagerne i Skulpturby.dks anden guidede vandring fik med sig fra Jørgen Willerups værk "Flerkvadrat" foran Huset. Visdommen blev leveret af guiden Hanne Lund, der dog citerede Jørgen Willerup selv for den.

- Kunst er, som det er, hverken mere eller mindre, lyder visdommen ifølge Jørgen Willerup.

Dermed er kunsten vel sat fri og det er overladt til den enkelte at få det ud af værket, som den enkelte nu kan. Kunsten er ikke elitær, men demokratisk.

Det er næsten for godt til at være sandt. Men helt så enkelt er det da heller ikke. For de kan altså  godt være en anelse luskede, de kunstnere.

Hvis Jørgen Willerups visdom er rigtig, betyder det i sin yderste konsekvens, at kunstnerne ikke har nogen idé om eller med det, de beskæftiger sig med.

Det vil de fleste kunstnere nok betakke sig for at få skudt i skoene.

Annonce

Det talende tomrum

Så der er sandsynligvis mindst én tanke i værket. De har en idé med det værk, de skaber.

- Jørgen Willerup havde også gjort sig nogle tanker med denne skulptur, han skabte til en udstilling i Kongens Have ved Rosenborg. I aften kan det være vanskelig at se det, men ser man værket, når solen skinner, vil man bemærke, at lyset og dermed også skyggerne falder forskelligt, afhængigt af hvilken side man ser skulpturen fra, fortalte Hanne Lund.

Selv skriver Jørgen Willerup også, at hans skulpturer er en manifestation i stof, rum og tid.

"Flerkvadrat" af Jørgen Willerup er et talenden tomrum i flere niveauer og retninger. Han arbejder selv med skygger og lys i sine værker. Men indkig giver også udkig. Foto: Børge Larsen

Det falder meget godt i tråd med en udlægning, der en gang blev givet på Århus Kunstmuseum  af "store" Robert Jacobsens arbejdsmetode: Han arbejdede ikke i hverken rustent jern eller andet stof. Han arbejdede i, og med, det rum, der er mellem det rustne jern eller hvad materialet nu end en.

Eller som Jørgen Willerup udtrykker det:

- I mit arbejde med skulpturer er jeg især optaget af lyset og skyggen, der får formen til at fremstå. Det rumlige forløb. En skulptur skal opleves ved at gå rundt om den, fornemme, hvordan lyset skifter.

De kan altså godt være lidt luskede, de kunstnere.

Annonce

Væksttræet

Men det er såmænd ikke kun i de nye værker, der er arbejdet med "Det talende tomrum". Selv midt på Torvet er det blevet brugt.

"Væksttræet" af Zilvinaz P. Augustenas har det også i sig. Træets tre grene lukker sig omkring et tomrum, der måske symboliserer Give. Dens, altså Gives ikke træets, styrke er sammenholdet, som de tre grene symboliserer.

Men Gives styrke er ikke at lukke sig om sig selv. Det tre grene giver godt nok et lukket rum, men de åbner også ud mod verden. Dermed kan der komme påvirkninger i begge retninger.

Give tager og giver. Tomrummet, også i Væksttræet, taler.


I mit arbejde med skulpturer er jeg især optaget af lyset og skyggen, der får formen til at fremstå. Det rumlige forløb.

Jørgen Willerup


Men ikke direkte. Så skaberne af de talende tomrum må alligevel have gjort sig nogle tanker om, hvad de var i gang med at skabe.

De kan altså godt være lidt luskede, de kunstnere.

Er du blevet nysgerrig og fået lyst til at få et bud på, hvad de luskede kunstnere kan have haft af bagtanker, så finder årets sidste gratis guidede skulpturvandring sted torsdag 13. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Charlotte blev overfaldet og truet med kniv: De psykiatriske patienter er blevet farligere

Annonce