Annonce
Vejle

Meningsmåling: Nye Borgerlige er på vej i byrådet - men uforandret mellem rød og blå blok

Jens Ejner Christensen (V) og Martin Sikær (S) er de to topkonkurrenter til borgmesterposten i Vejle, når vi skal til stemmeurnerne 16. november. Avisens meningsmåling fortæller, at der ikke rykkes markant på byrådets blokke, selvom Venstre går tilbage. Foto: Mette Mørk. Collage: Kristian Pahus
Jysk Analyse har gennemført en meningsmåling for Vejle Amts Folkeblad. Hvis resultatet holder, sker ændringerne i mandatfordelingen inden for de nuværende blokke.
Annonce

Vejle: Vejle Byråd får to nye partier fra 1. januar 2022, hvis vælgerne 16. november stemmer som en meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for Vejle Amts Folkeblad antyder.

10 måneder før byrådsvalget har analyse-firmaet i perioden fra 4. til 7. januar gennemført telefoninterview med et repræsentativt udsnit på 1030 borgere i Vejle. De er blandt andet blevet spurgt, hvad de vil stemme, hvis der var kommunalvalg i morgen.

Svarene - der rummer en usikkerhed på maksimalt 3,2 procentpoint - viser, at to nye partier er på vej til at slutte sig til de syv partier, der i dag er repræsenteret i Vejle Byråd.

Enhedslisten og Nye Borgerlige ser ud til at samle stemmer nok til at få hver en plads omkring det hestesko-formede bord i byrådssalen.

Helt overordnet viser analysen, at der ikke sker forskydninger mellem de nuværende blokke i byrådet, selvom valget tegner dårligt for både Venstre og Dansk Folkeparti.

Annonce

Bet for borgmesterparti

Borgmesterpartiet med Jens Ejner Christensen i spidsen mister et mandat og betaler måske prisen for den uro, der for tiden præger Venstre på landsplan.

Det samme gælder for Dansk Folkeparti, der ifølge målingen går fra tre til to mandater. På landsplan er partiets tilslutning skrumpet til en tredjedel af størrelsen fra valget i 2015, men så hårdt er DF ikke ramt på lokalplan.

Mens det ene folkeparti går tilbage, går et andet frem - nemlig Det Konservative Folkeparti. Målingen viser, at partiet kan erobre et tredje mandat om 10 måneder.

Annonce

S holder skansen

Socialdemokratiet med borgmesterkandidat Martin Sikær i spidsen ser ud til at gentage succesen fra det seneste valg, hvor partiet blev byrådets største med 11 mandater. På valgnatten blev Socialdemokratiet dog sat uden for indflydelse sammen med SF - men det kommer ikke til at gentage sig, lover den nye spidskandidat på forhånd.


Helt overordnet viser analysen, at der ikke sker forskydninger mellem de nuværende blokke i byrådet, selvom valget tegner dårligt for både Venstre og Dansk Folkeparti.

Udsnit af artiklen


SF må efter målingen sige farvel til ét byrådsmedlem, mens der er uforandret opbakning rent mandatmæssigt til byrådets to mindste partier, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance, der hver får ét mandat.

Ifølge målingen bliver der ikke plads til to af de partier, der allerede er på den nationale stemmeseddel - Alternativet og Kristendemokraterne. Tilslutningen er for lille til at få mandater i byrådet som de ser ud nu, 10 måneder før, krydset skal sættes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Banke, banke på: 30 folk i orange vest går rundt i Vejles hårdest ramte bydele

Alarm 112

Det lugtede af ammoniak i opgang

Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce