Annonce
Erhverv

Naboer til nybyggeri: Byggeaffald forurener byen - nu må det stoppe

Byggeaffaldet flyder i området ved nybyggeriet Havegangen, hvor der opføres 27 lejeboliger. Fotos: Nikolaj Elf og Leif Baun
Byggeaffaldet fra opførelsen af lejeboligerne ved Havegangen i Jelling flyder i naturen. Men nu må det være nok, mener Nina Skriver Dahl og Nikolaj Elf, der har sendt en klage til kommunen.

Jelling: Plastikposer, der hænger i buske og træer. Større stykker hård plastik og andet affald, der ligger langs læbælter eller flyder rundt i søerne, hvor dyr skal kunne drikke og fugle yngler.

Det er ikke kønt syn at gå en tur i området ved Havegangen i Jelling. Her opføres i øjeblikket 27 lejligheder, og det går ikke ubemærket hen.

Når det blæser, havner byggeaffaldet mange andre steder end på byggepladsen. Det er, hvad der kan ske, men problemet er, at der ikke bliver ryddet ordentligt op i området.

Annonce


Det er ikke første gang, vi oplever, at det flyder med byggeaffald. Hver gang det blæser, har vi balladen.

Nina Skriver Dahl og Nikolaj Elf


Det mener parret Nina Skriver Dahl og Nikolaj Elf, der bor på Haugled, som ligger 30 meter fra nybyggeriet.

- Det blæser, og så den gal igen med byggeaffald, der flyder i Jellings ellers dejlige natur. Her til morgen går en af os vores faste morgenhundeluftertur fra Haugled over mod golfbanen - forbi det ene stykke byggeaffald efter det andet, fortæller Nina Skriver Dahl og Nikolaj Elf.

- Det er ikke første gang, vi oplever, at det flyder med byggeaffald. Hver gang det blæser, har vi balladen. Vi har tidligere påpeget over for entreprenøren, at de bør have styr på deres byggeaffald. Det har ført til lidt nødtørftig rydden op. Man tager tydeligvis ikke ansvar, fortsætter de.

Svineriet må stoppe

Nina Skriver Dahl og Nikolaj Elf frygter, at der tale om et generelt problem med håndteringen af byggeaffald.

- Det gælder ikke kun denne entreprenør. Det gælder også andre entreprenørers byggeprojekter, som vi kommer forbi på vores vandreture i området. Derfor er vi alvorligt bekymrede for, at der er tale om et udbredt problem. En kultur for, at det er i orden ikke at have styr på sit byggeaffald, og at det bare sådan må svine lidt i området, lyder deres kritik.

Affald blæser væk fra byggepladsen ved Havegangen i Jelling og ud i naturen, på stier og i de etablerede nabo-boligområder. Foto: Nikolaj Elf

- Men nu må det svineri simpelthen stoppe. Vi antager, at der er regler for at have styr på byggeaffald. Det er uanstændigt at svine omgivelserne sådan til. Hvorfor? Plastaffald, der flyder i naturen, bliver spist af dyr, til skade for dem. Hvad er det også for et signal at sende til børn, der går ad de selvsamme stier til skole. Man vil gerne lære dem om naturpleje, miljøbevidsthed og bæredygtighed. Og så møder børnene plastaffald hængende i træerne som grim gammel julepynt.

Annonce

Klager til kommunen

Det er virksomheden Skibbild Entreprise, der har hovedentreprisen for byggeprojektet.

Som nævnt har Nina Skriver Dahl og Nikolaj Elf påpeget affaldsproblemerne over for virksomheden, men de føler ikke, at der bliver taget ansvar. Derfor har de nu sendt en klage til Vejle Kommune.

- Nu må kommunen på banen med tilsyn og eventuelt bøder, hvis ikke entreprenører har styr på deres affald og forurener lokalområdet, siger de.

Annonce

Rydder op

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra Skibbild Entreprise-indehaveren Kenneth Lodahl. Han har ikke besvaret opkald på telefonen, men skriver i en kortfattet mail, at han ikke har nogle kommentarer til sagen.

Dog oplyser han:

"Til venlig info går vi d.d en tur rundt i område medførende en stor plasticsæk og tager det affald, der måtte ligge på vor vej," skriver han i mailen.

Annonce

Lønflikt og arbejdsulykke

Det er i øvrigt ikke første gang, at byggeriet af lejeboligerne i Haverne og Havegangen har været i offentlighedens søgelys.

I juni 2020 var byggepladsen centrum i en lønkonflikt, fordi et litauisk firma, der var hyret som underentreprenør af Skibbild Entreprise, ifølge 3F, underbetalte de ansatte med en aflønning på 51 kroner. I stedet for at indgå en dansk overenskomst blev det besluttet at trække det litauiske firma ud fra Danmark.

Efter avisens henvendelse har Skibbild Entreprise, som har hovedentreprisen på projektet, ryddet op. Foto: Nikolaj Elf

Nogle måneder senere - november 2020 - var der igen problemer. Denne gang var det en arbejdsulykke, der rystede byggepladsen. En tømrer faldt 2,6 meter ned fra et stillads og fik tre brud på ryggen. Arbejdstilsynet uddelte efterfølgende to strakspåbud.

På trods af de problematiske forhold har det ikke været noget problem at udleje de 57 boliger i henholdsvis Haverne og Havegangen. Alle er nemlig lejet ud - også dem, der endnu ikke er klar til indflytning.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Garnbutik lukker

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Alarm 112

Drengestreger kunne være gået grueligt galt: Bål i nåleskov udviklede sig til brand

Annonce