Annonce
BØRKOP

Plejecenter og daginstitution med omstridt navn bliver mange millioner dyrere end forventet: 'Vi er ramt ligesom alle andre'

Kong Gauers Gård, det kommende fælles plejecenter og daginstitution i Gauerslund, bliver 17 millioner kroner dyrere. Første spadestik bliver tager 1. september - og det forventes at stå færdigt i marts 2023. Illustration: Sweco Architects
Den kommende fællesinstitution Kong Gauers Gård, som forventes at stå klar i 2023, bliver 17 millioner kroner dyrere end forventet.

Gauerslund: Det nye fælles plejecenter og daginstitution i Gauerslund, Kong Gauers Gård, er løbet ind i en knap 17 millioner kroner større udgift end forventet.

Ifølge bygherrerådgiver Ketty Christiansen bliver det nemlig i alt 16,9 millioner kroner dyrere  at opføre den kommende fællesinstitution, der består af tre boenheder, en centerdel med aktivitetscenter og daginstitution samt fælles udearealer.

Årsagen skal findes i den generelle prisstigning på byggematerialer, som hele byggebranchen er offer for lige nu. En prisstigning, som skyldes en kombination af den igangværende coronapandemi og større stigning i byggeaktiviteterne i Europa de seneste år.

Annonce

- Vi kan ikke pege på ét bestemt materiale, som medfører den større udgift, men vi er, ligesom mange andre, ramt af den kolossale prisstigning, som ses på alle slags byggematerialer. Samtidig er håndværkernes timepriser steget betragteligt, hvilket også har gjort projektet dyrere, siger Ketty Christiansen.

Ingen større indvirkning

Der var afsat en byggesum på 91,5 millioner kroner til servicearealer og daginstitutionen, men efter udbrud af entrepriser lyder den samlede udgift på 106,4 millioner kroner. Samtidig er rammebeløbet, der er blevet reserveret til plejecentret, blevet hævet til maksimal størrelse, hvilket gør det to millioner kroner dyrere.

Kong Gauers Gård

  • I 2019 besluttede et enigt byråd i Vejle, at det kommende plejecenter og den kommende daginstitution skulle have fysisk, indholds- og funktionsmæssig sammenhæng og afsatte 237 millioner kroner til projektet i Gauerslund.
  • Det vandt genklang, da det er første gang, at der på dansk grund skal opføres et byggeri, som kombinerer plejecenter og daginstitution på denne måde.
  • Børnehaven og vuggestuen får plads til 120 børn, og de får til huse i den store centerbygning.
  • Plejehjemsdelen består af tre selvstændige boenheder, som udformes som trelængede gårde med plads til 79 lejligheder i forskellige størrelser.
  • Derudover skal der være et fælles aktivitetscenter, hvor der indgår en række faciliteter. Centerbygningen forbinder boenhederne med daginstitutionen.

Ifølge Ketty Christiansen har den knap 17 millioner kroner større udgift dog ingen reel indvirkning på Gauerslund-projektet, som bliver sat i gang med første spadestik 1. september og forventes færdigt i marts 2023.

- Pengene til servicearealer og daginstitutionen bliver fundet inden for nogle mindre omprioriteringer, eksempelvis inden for puljen til uforudsete udgifter, ligesom vi vælger et par andre materialer, som ikke ændrer noget på selve byggeriet, siger Ketty Christiansen.

Hun henviser til økonomiudvalgets dagsorden, hvor det fremgår, at yderligere seks millioner kroner finansieres af økonomiudvalgets velfærdsteknologipulje og 3,3 millioner kroner finansieres af børne- og familieudvalgets vedligeholdelsespulje til daginstitutioner.


Vi kan ikke pege på ét bestemt materiale, som den større udgift skyldes, men vi er ramt af den kolossale prisstigning, som ses på alle slags byggematerialer.

Ketty Christiansen, bygherrerådgiver ved Vejle Kommune


Byggeriet, der bliver det første af sin art i Danmark, skal bidrage til FN’s verdensmål og har blandt andet fokus på biodiverse miljøer, regnvandsopsamling i en klimasø og bæredygtige og langtidsholdbare materialer både ude og inde.

Kong Gauers Gård, som Vejle Byråd i 2019 besluttede at afsætte 237 millioner kroner til, var i oktober på dagsordenen i byrådet, da byrådsmedlem Peder Hummelmose (V) - forgæves - ville omstøde fællesinstitutionens navn.

Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Uheld på E45

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Hedensted

Alternativet har været en redning og et afbræk fra jobafprøvningshelvede: Nu stiller Mads op til byrådet

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Erhverv

Heste-succes: Stald Barok er rykket ind i eliten

Trafik og politi

Følg med her: Uheld på E45

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce