Annonce
Give

Prisen er steget med 41 procent på få år - men dette fjernvarmeværk er fortsat billigst i kommunen: To faktorer er afgørende

Den historisk lave pris for at modtage fjernvarme fra Give Fjernvarmeværk i 2017 er en af to årsager til, at den procentvise prisstigning har været så stor, fortæller driftsleder Peter Mikael Kjer. Arkivfoto: Jim Hoff
På trods af en stor procentvis prisstigning kan Give Fjernvarmeværks brugere fortsat glæde sig over at have kommunens billigste fjernvarmepris.

Give: Selvom prisen for at opvarme et standardhus er steget med 41 procent siden december 2017 til januar 2021, er Give Fjernvarmeværk fortsat blandt de billigste leverandører af fjernvarme i Danmark.

Det fremgår af Forsyningstilsynets seneste prisstatistik, der sammenligner næsten 400 fjernvarmeværker.

Give Fjernvarmeværk har omkring 1600 brugere. De betaler ifølge opgørelsen 10.858 kroner for at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter. Det er 3153 kroner mere end i slutningen af 2017.

Annonce

Ifølge Peter Mikael Kjer, der har været driftsleder hos Give Fjernvarmeværk siden januar i år, skyldes prisstigningen særligt to ting.

For det første var 2017 det år, hvor fjernvarmen var allerbilligst i Give, og Give Fjernvarmeværk var dermed blandt de klart billigste i hele landet. Ti år forinden lå prisen for at opvarme et 130 kvadratmeter standardhus på over 16.000 kroner, men i de følgende år faldt den altså til under det halve.

Give Fjernvarmeværk priser januar 2021

  • Lejlighed på 75 kvadratmeter med et varmeforbrug på 15 MWh: 8344 kroner årligt.
  • Hus på 130 kvadratmeter med et varmeforbrug på 18,1 MWh: 10.858 kroner årligt.
Kilde: Forsyningstilsynet

Den lave 2017-pris, som udgør det nuværende sammenligningsgrundlag, betyder, at selv en mindre prisstigning giver store procentmæssige udsving, forklarer Peter Mikael Kjer.

- Den anden del, der har haft en afgørende betydning, er, at det, der hed grundbeløbet, bortfaldt ved udgangen af 2018. Der steg prisen fra 7.200 kroner til 12.200, så der har du faktisk de 41 procent.

- Alle, som havde en gas-motor, satte prisen op, fordi de mistede et provenu. Samtidig var vi så billige, så selv 100 kroners stigning havde en stor procentmæssig effekt. Det er egentlig det, der er humlen i det, siger Peter Mikael Kjer.


Vi har fået en el-kedel, som blev en del af driften i december sidste år. Lige nu står den for næsten 30 procent af vores produktion.

Peter Mikael Kjer, driftsleder Give Fjernvarmeværk


El-kedel supplerer flis-værk

Driftslederen glæder sig over, at Give Fjernvarmeværk fortsat er blandt landets billigste.

- Det er kroner og øre, jeg kigger på, og der er vi stadig rigtig billige, siger han.

Hans udsagn bekræftes af, at Give Fjernvarmeværk er det fjernvarmeværk i Vejle Kommune, der har den laveste pris. Dog ligger Give næsten på niveau med Vejle og Jelling, hvor varmeudgiften på et 130 kvadratmeter standardhus kun er nogle hundrede kroner dyrere. Til gengæld skal man betale over 6000 kroner mere om året, hvis man er tilknyttet Bredsten-Balle Kraftvarmeværk.

Peter Mikael Kjer fortæller, at arbejdet for at sikre billig varme til brugerne fortsætter.

- Vi har fået en el-kedel, som blev en del af driften i december sidste år. Lige nu står den for næsten 30 procent af vores produktion. Det gør, at vi er mindre følsomme overfor de udsving, der vil være i flis-prisen, og hvad der ellers kan komme.

Give Fjernvarmeværks brugere betaler 300-400 kroner mindre for at opvarme et hus på 130 kvadratmeter er 300-400 kroner end brugerne hos de næstbilligste fjernvarmeværker i kommunen. Arkivfoto: Morten Pape

Tidligere blev knap 95 procent af varmen produceret på flisværket på Østerhovedvej, mens resten kom fra værkets kedler og motorer på Energivej. Det har ændret sig med den nye el-kedel, der står på Energivej. Med den hedder fordelingen 60 procent fra flis, 30 procent fra el-kedlen og de resterende 10 procent fra gas.

- Vi har lige haft en periode, hvor flisværket har under den årlige reparation, som betyder, at det har ligget stille i tre uger, hvor det ikke har kunnet levere noget som helst. I sådan en periode, og når der ikke er nogen vind, så er der kun gassen tilbage. Det er vores back-up, som vi altid kan trække på, siger Peter Mikael Kjer.

Annonce

Flere brugere på vej

De seneste år har også stået på udskiftning af en lang række målere, så brugerne selv kan holde øje med deres forbrug på telefon eller tablet. Den del er et lovmæssigt krav fra årsskiftet.

- Vi mangler stadig at skifte omkring 50 målere, for vi kan ikke tiltvinge os adgang til folks hjem, medmindre der er en utæthed. Vi har også nogle store målere på skoler og så videre, hvor der skulle bygges en del om, før det kunne ske.

Driftsleder Peter Mikael Kjer fortæller, at fjernvarmeværket forventer at skulle levere varme til endnu flere brugere i løbet af de kommende år. Både Milton Huse, der har planer om at bygge omkring 160 boliger mellem Bregnhovedvej og Diagonalvejen tæt ved golfbanen samt de nye ejere af de tidligere sygehusbygninger, Grønnely, har givet tilsagn om, at de gerne vil have fjernvarme.

Blandt de små 400 fjernvarmeværker, der er en del af Forsyningstilsynets statistik, er Nimtofte og Omegns Fjernvarmeforsyning det dyreste til at opvarme en bolig på 130 kvadratmeter. Ifølge tilsynet koster det i takstområde et og to 25.893 kroner årligt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Navne

Idrætsklub hædrer to af de mest holdbare personer: Thorkild Bo løb fra et helt fodboldhold

Alarm 112

Mand truede bekendte med kniv - igen: Politiet går efter at få ham fængslet

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Jelling For abonnenter

Vejles borgmester vidste ikke, hvornår beboerne på Center Sandvad ville flytte ind - Udlændingestyrelsens svar er uklart

Alarm 112

Person kastet ud af bilen i ulykke: Kørt til Odense med politieskorte

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur

Kronprinsessen kommer til børnenes hovedstad: Sådan kan du være med

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Annonce