Annonce
Erhverv

Pyh, det gik glat, så Østergaard gentager succes'en i aften: Fjernvarmens monsterrør skydes under Vejle Å

En 125 meter lang "slange" i form af et fjernvarmerør er her på vej ned i jorden for at komme under Vejle Å. Foto: Tvis
En milepæl blev nået med et lettelsens suk hos entreprenøren, da det på to timer lykkedes at få et 125 meter langt fjernvarmerør trukket under Vejle Å. Det skete med en hastighed på to meter i minuttet.

Vejle: Et cirka 125 meter langt og 18 tons tungt fjernvarmerør blev fredag aften i sidste uge trukket under Vejle Å. Dermed nåede entreprenøren en vigtig milepæl i arbejdet for at få fjernvarme fra Tvis til Jelling, Bredsten og Balle til varmesæsonen i år.

Røret er det første af to parallelle rør, der skal trækkes under åen. Arbejdet blev udført fra Biblioteksparken ved Boulevarden og til fodboldbanerne på sydsiden af åen. Her blev rørene stille og støt trukket ned under åen og op på den anden side mellem klokken 19 og 21.

Det andet rør trækkes under åen i aften, fredag. Det ene rør sender varmen ud til forbrugerne, det andet transporterer returvandet tilbage til leverandørerne.

Annonce

Gensyn med gammel losseplads

Arbejdet gik som planlagt, hvor Vestre Engvej kortvarigt var spærret af omkring klokken 18, da Barslund skulle flytte rørene over krydset. De 10 rør på hver 12 meter var svejset sammen inklusiv et foringsrør for at kunne nå hele vejen under åen.

Entreprenørerne, der bakser med at lægge fjernvarmerør for Tvis, var lettede, da de 125 meter fjernvarmerør var "skudt" under Vejle Å i løbet af to timer. Foto: Tvis

- Syd for Vestre Engvej overtog Entreprenørfirmaet Østergaard, Vejle, den 125 meter lange og 18 tons tunge rørledning, og omtrent ved 19-tiden begyndte Østergaard at trække det fra sydsiden ned i en boring på knap en meter i diameter, som var foretaget dagen før. Området har tidligere fungeret som losseplads, hvilket kunne ses på prøveboret, der var fyldt med plast-rester. Men ellers har jordbundsforholdene været fordelagtige, for når rørene var i bevægelse, skete det med forholdsvis lille modstand, så de flyttede sig omtrent fire meter på to minutter, og Østergaard kunne holde et træk på under 10 tons, hvilket er meget vigtigt for ikke at overbelaste foringsrørene, fortæller Morten Frydenlund, byggeleder ved Cowi.

Annonce

Vigtig milepæl

Hvert enkelt 12-meter rør består af et stålrør, isolering og en kappe, og uden om fjernvarmerøret ligger igen et plastforingsrør på 710 mm i diameter, der skal være med til at beskytte fjernvarmerøret ved itrækningen.

Derudover var røret fyldt med vand for at øge vægten, så det placerede sig rigtigt i jorden under Vejle Å.


Det var en lettelse for os, at det gik så glat, da det er en vigtig milepæl, og det er et kritisk punkt, som skulle lykkes, fordi der ikke er så mange alternativer til placeringen.

Brian Schmidt, projektleder, Tvis


- Det var en lettelse for os, at det gik så glat, da det er en vigtig milepæl, og det er et kritisk punkt, som skulle lykkes, fordi der ikke er så mange alternativer til placeringen. Fjernvarmen har jo den fordel, at det fylder i etableringsfasen, men derefter er det gemt væk under jorden det meste af systemets levetid, hvilket snildt kan være 50 år. Derfor kan det også betale sig at udføre det her stykke arbejde, fordi det giver os mulighed for at udnytte energi-ressourcer, som allerede er tilgængelige, endnu mere effektivt, siger projektleder fra Tvis Brian Schmidt.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller kamp nummer 13 - kommer sejren mod FC Nordsjælland?

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Alarm 112 For abonnenter

Nu begynder legeplads-retssagen snart: Kommunen kan højst ende med en bøde

Navne

Den gamle landmand har drejet masser af liv ud af døde stykker træ

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Erhverv

Revisionsfirmaet Kreston opretter ny afdeling i Brande

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Annonce