Annonce
Vejle

SF's utrættelige graver siger stop efter 36 år i politik - og langer ud efter partifællerne: 'Jeg føler ikke, at vi helt har styr på det'

- Jeg vil ikke kaste med sten, for jeg vil gerne gå på en pæn måde, og jeg er ikke bitter, siger Morten Kristensen - der dog ikke lægger skjul på sin utilfredshed med baglandet. Arkivfoto: Mette Mørk
Efter 36 år i kommunalbestyrelse og amtsråd stopper SF's Morten Kristensen i lokalpolitik. Han trækker sit annoncerede byrådskandidatur og kritiserer baglandet for at halte efter i valgkampen.

Børkop/Vejle: Når 2021 rinder ud, stopper et 36-årigt langt lokalpolitisk virke.

Vejle Byråds nestor, SF's Morten Kristensen, har tidligere annonceret, at han gik efter fire år mere i byrådet.

Men nu kommer den erfarne lokalpolitikers navn alligevel ikke med på stemmesedlen til november. Dermed må partiet sige farvel til en personlig stemmesluger og utrættelig arbejdskraft - ikke mindst, når det gælder budgetter og kommunal planlægning.

Annonce

SF'eren orienterede sent onsdag aften sin byrådsgruppe om beslutningen, hvilket partiets bestyrelse fik besked om torsdag morgen.

I en skriftlig meddelelse til avisen begrunder Morten Kristensen sin beslutning med, at han glæder sig til at få frigivet timer til andre aktiviteter end de politiske.

Men han kritiserer samtidig sit bagland.

"Beslutningen har været under overvejelser gennem nogen tid, blandt andet fordi jeg ikke er helt enig i noget af den strategi/arbejdsproces, nogle på nuværende tidspunkt har lagt frem."

Morten Kristensen afviser, at han smækker med døren på vej ud af byrådet, men vil gerne uddybe sin forklaring over for Vejle Amts Folkeblad.

Valgproces kører ikke som den burde

Hvad er det helt konkret, du ikke er enig i, og hvem er du utilfreds med?

- Det er nok en kritik af nogle i baglandet. Jeg føler ikke, at vi helt har styr på det. Jeg synes ikke, processen kører, som det gerne skulle. Jeg synes ikke, at partiprogrammet er færdigt, eller at vi er så langt fremme i processen, som vi burde være, siger Morten Kristensen.

Kunne du ikke blive og så kæmpe for at få arbejdet speedet op?

- Jeg føler ikke, at jeg kan komme igennem med de ting, jeg gerne vil, så vi er klar til at køre en valgkamp. Det er ikke bare noget, du gør på et par måneder, siger SF'eren.


Jeg har ikke villet kæmpe mere nu, så er det bedre at stoppe og gøre det i god ro og orden.

Morten Kristensen (SF), afgående byrådsmedlem


Han ønsker ikke at sætte navn på de folk i baglandet, han ikke er tilfreds med.

- Jeg vil ikke kaste med sten, for jeg vil gerne gå på en pæn måde, og jeg er ikke bitter. Det ligger ikke til mig. Det her er en svær beslutning, fordi jeg har været med i så mange år, men der drejer sig om mange småting, som samlet set gør, at jeg melder fra, siger Morten Kristensen.

Annonce

Fra Socialdemokratiet til SF

Han er fyldt 75 år, men giver ikke sit helbred som en del af forklaringen på at stoppe i politik.

- Der er ikke noget helbredsmæssigt i beslutningen, for jeg har fortsat energien og vil stadig følge med, siger han.

Da Morten Kristensen gik ind i lokalpolitik, var det som socialdemokrat, og i storkommunens nye byråd brød han med partiet og var løsgænger i halvandet år, indtil han skiftede til SF.

Denne gang har Morten Kristensen ikke overvejet at skifte parti, trods utilfredsheden med  baglandet.

- Jeg har en stor skare af vælgere, og derfor synes jeg, det er vigtigt at melde ud nu. Og der bliver ikke andre partier. Der var ved sidste valg følere ud med en lokalliste i Børkop, men det er ikke aktuelt, og jeg går ikke til at andre partier, siger Morten Kristensen.

Han understreger, at han intet har at udsætte på sine to byrådskolleger, Lone Myrhøj og Allan Pedersen, som han roser for et godt samarbejde.

Annonce

Gruppeformand sagde nej til partihop

Rosen returnerer partiets gruppeformand, Lone Myrhøj.

- Morten har været min makker og ven, siden jeg kom i byrådet i 2010. Heldigvis har han nået at lære mig meget - ikke mindst om budgetter, så jeg nu kan selv. Men jeg er ked af, at han stopper, og jeg vil savne ham i byrådet, siger gruppeformanden.

Sjovt nok var deres samarbejde ikke blevet til noget, hvis den meget yngre Lone Myrhøj havde fået sin vilje:

- Da Morten i sin tid søgte om at blive en del af SFs byrådsgruppe, sad jeg i lokalbestyrelsen. Her stemte jeg nej. Jeg er ikke glad for partihoppere og var nervøs for, at vi fik en fesen-rød socialdemokrat ind. Men jeg tog fejl. Morten viste sig at være en dejligt venstreorienteret SF'er, siger Lone Myrhøj.

Morten Kristensen siger farvel med en konstatering af, at SF slet ikke er, hvor partiet burde være i forhold til valgkampen. Er du enig?

- Nej. Jeg synes, der er styr på vores politiske program. Her har jeg ikke oplevet uenighed. Men jeg kender jo Morten som en kompromisløs mand, der siger, hvad han mener. Og når det gælder selve valgkampen, har vi ikke en stor valgmaskine og masser af midler til annoncer og lignende. Vores valgkamp er rent rugbrød og hårdt benarbejde. Men jeg føler nu, at vi er klar, siger Lone Myrhøj om valget 16. november.

Annonce

Farvel til mange personlige stemmer

Her er Morten Kristensen ikke længere på stemmesedlen. Ved opstillingsmødet i marts endte den tidligere revisor fra Børkop på tredjepladsen. Nu rykker listens nummer fire, Laurits Kaae op på tredjepladsen, og Patrick Hjortshøj bliver ny nummer fire. Begge er i øvrigt fra Børkop.


Jeg var nervøs for, at vi fik en fesen-rød socialdemokrat ind. Men jeg tog fejl. Morten viste sig at være en dejligt venstreorienteret SF'er.

Lone Myrhøj


På hjemmebanen har Morten Kristensen ved tidligere valg sikret sin liste mange personlige stemmer. Ved det seneste valg i 2017 satte 1084 vælgere kryds ved det snart tidligere byrådsmedlems navn - af dem blev 787 hentet i lokalområdet omkring Børkop/Brejning.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Hedensted

Politiet om sognegårdsballade: - Det stikker af, og vi skal have det stoppet

Annonce