Annonce
VEJLE

Skole forbyder mavekorte bluser: Det vækker både glæde og vrede blandt forældrene - 'gad vide, hvad de ellers finder på?'

Mavekorte bluser, såkaldte "croptops" er i øjeblikket meget moderne - godt hjulpet på vej af kendte idoler som eksempelvis Medina, som mange unge piger ser op til. Men hører de til i skoletiden? Det mener Firehøjeskolen ikke. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Firehøjeskolen har besluttet, at såkaldte "croptops", altså mavekorte bluser, ikke hører til i skoletiden. Det er ikke passende påklædning i en offentlig institution, mener udskolingslærere og ledelse.

Ny Nørup: Er korte bluser, der viser bare pigernes bare maver "go" eller "no go" i skoletiden?

Den diskussion har lærere og ledelse på Firehøjeskolen i Ny Nørup haft efter, at lærere flere gange har bedt elever om at tage en trøje på, fordi de mente, toppene var for korte.

Nu har udskolingsteam og skoleledelse så besluttet, at de såkaldte "croptops" ikke er tilladt i skoletiden.

Annonce
Skoleleder Bjarne Kyneb er godt klar over, at der vil være delte meninger om forbuddet mod de mavekorte bluser. Men forbuddet handler om at hjælpe de unge mennesker til at reflektere over, at der er forskel på, hvad der er passende påklædning i fritiden og i skolen eller på arbejdspladsen. Arkivfoto: Mette Mørk

"Bar mave med videre hører til hjemme i haven, på stranden og ude i sommerlandet," lyder det blandt andet i en besked fra skolen til forældre til elever på Firehøjeskolen.

Sætter en grænse

Skoleleder Bjarne Kyneb er godt klar over, at det er en holdning, der vil være delte meninger om hos både elever og forældre.

- Vi har haft en snak med både drenge og piger i 8. og 9. klasse om, at der er forskel på, hvad man har på derhjemme i fritiden, og hvad man har på, når man er på arbejde eller i skole, siger skolelederen og fortsætter:

- Vi gør det på ingen måder for at provokere. Vi gør det for at hjælpe vores unge. Vi tør godt være de voksne, som sætter nogle grænser for, hvad vi mener, der er passende, og det vil alle selvfølgelig ikke være enige i, og det har vi det ganske fint med.

Skolelederen mener, det er vigtigt, at skolen ikke er bange for at have en holdning til, hvad der er passende påklædning, madpakker og brug af mobiltelefoner i skoletiden.

- Folk vælger selvfølgelig selv, hvad de giver deres børn med i madpakker. Men vi mener ikke, at en madpakke kun bestående af eksempelvis chips og halvanden liter energidrik ville være en acceptabel madpakke, siger Bjarne Kyneb.

Annonce

Flere reaktioner fra forældre

Beskeden med forbuddet mod croptops blev sendt ud via skoleportalen Aula til forældrene mandag, og der er siden kommet en del tilbagemeldinger fra forældre.

- Vi har fået en del reaktioner. Primært fra forældre, som bakker op om vores beslutning, da de heller ikke mener, at croptops hører til i skolen, siger Bjarne Kyneb.

Ligeledes er meget nedringede bluser eller meget lårkorte kjoler heller ikke passende påklædning, efter hans mening.

Sådan lyder beskeden til forældrene

"Kære alle forældre i udskolingen

Vi har i løbet af årets første skoledage haft nogle diskussioner med skolens ældste elever om hvorvidt at modefænomenet croptops er "go" eller "no go," når de er i skole. Vi har et par gange måttet bede nogle elever om at tage en trøje på, når denne form for top er blevet for kort. Det er ikke nyt nogen af jer, at vi er et udskolingsteam med holdninger, og derfor henstiller vi til, at I tager en snak med jeres børn om, hvad der er ordentlig påklædning, når man er "på arbejde" og befinder sig på en offentlig institution.
Vi har i udskolingsteamet, inklusiv ledelsen, besluttet, at eleverne ikke må have bar mave i skoletiden. Bar mave med videre hører til hjemme i haven, på stranden og ude i sommerlandet.

Med venlig hilsen Udskolingsteamet"

- Lige nu er det croptops, der er på mode. På et tidspunkt var det bukser, der hang så meget, at man kunne se halvdelen af ballerne, når de bøjede sig bare en smule forover - både hos piger og drenge. Det hører for mig at se heller ikke hjemme i skoletiden, forklarer han.

Bjarne Kyneb er godt bekendt med flere forældre og elever, der bestemt ikke er enige i skolens udmelding om croptops. Men han håber, at forbuddet på skolen kan være med til at skabe god debat med de unge.

Hvad vil I så gøre, hvis nogle af eleverne alligevel møder op iført croptops?

- Vi vil som hidtil bede dem tage en trøje over, og så vil vi tage kontakt til forældrene og tager en dialog med dem, siger skolelederen.

Annonce

Forbud skaber debat

En af de forældre, der bestemt ikke er enig i skolens beslutning om at forbyde croptops, er Martin Fogh Skovlyst. Han er tidligere skolebestyrelsesformand på Firehøjeskolen og har også været politisk aktiv som byrådskandidat og formand for den lokale afdeling af Liberal Alliance.

Martin Fogh Skovlysts datter Tilde kom mandag hjem og fortalte, at skolen havde samlet alle elever i udskolingen for at fortælle om den nye regel. En regel, han er lodret uenig i.

- Jeg kan for det første ikke se grunden til det. Forstår simpelthen ikke baggrunden for det, andet end at ledelse og lærere åbenbart ikke synes, det er passende med bart maveskind. Gad vide, hvad de ellers finder på? For det andet kan jeg ikke se, hvordan de vil håndhæve det. For det tredje lever vi i en tid, hvor man hylder den enkeltes ret til sin egen identitet, som i høj grad udstråles gennem påklædningen. For det fjerde så synes jeg, man er langt, langt inde på forældrebanen her. Jeg synes personligt ikke, man skal rende rundt i ingenting i skolen, men hvad andre gør, er deres egen sag, skriver han blandt andet i en kommentar på sin Facebook-side.

Han mener i stedet, at skolen burde tage snakken med den enkelte elev og eller elevens forældre i stedet for en nedskrevet regel.


Vi lever i en tid, hvor man hylder den enkeltes ret til sin egen identitet, som i høj grad udstråles gennem påklædningen. Og man er langt, langt inde på forældrebanen her.

Martin Fogh Skovlyst


Hans Facebook-kommentar får adskillige svar. Nogle bakker op om hans undren og kritik, mens andre bakker op om skolens beslutning.

Eksempelvis Eva Sonne, som blandt andet skriver:

- Skolen er også det sted, hvor elever lærer at begå sig under de regler, et samfund, en arbejdsplads og alle fællesskaber har - om de så er nedfældet på papir eller ej. Derfor kan man se det som en dannelsesproces, at eleverne skal indgå i og rette ind efter fællesskaber. Jeg ville som lærer for eksempel heller aldrig tillade hætten trukket op eller kasketter i mit klasselokale - og det er uanset elevens følelse af at have ret til at klæde sig, som han/hun ønsker. Jeg er helt enig i, at dialogen kunne være taget på anden måde, men princippet, som skolen udstikker, er så ganske fornuftigt - skolen ser udover ”croptoppen” og ser også på elevens dannelsesproces, og i den er de individuelle rettigheder ikke altid i centrum (og gudskelov for det).

Radio4 Morgen taler onsdag med Martin Fogh Skovlyst, der er far til 14-årige Tilde, der går i 8. klasse på Firehøjeskolen. Han mener ikke, at et forbud er den rigtige vej at gå. Hør interviewet herunder.


Herunder kan du høre Radio4 Morgens interview med skoleleder på Firehøjeskolen, Bjarne Kyneb. 


Annonce
Erhverv For abonnenter

Kendt erhvervsmand tabte i boligretten: Nu har hans lejer rettens ord for, at hun må blive boende - selv om han gerne vil rive det forfaldne hus ned

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder besøger Vejles dyreste og fineste restaurant: 'Efter Jens Vejmand kører det langsomt af sporet for mig'

Erhverv For abonnenter

Vejle-frisør skal bruge flere kvadratmeter: 'Jeg er klar til en ny mission' - salonen får nyt navn og flytter ud af baggården

Alarm 112

Halsgreb i Ørstedsgade: 40-årig skal i fængsel for at tage kvælertag på sin gæst

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

For abonnenter

10.000 kæmpemøller kan true Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Vejle

Se video: De hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Hedensted For abonnenter

Dansk energi-gigant har planer om endnu en stor solcellepark i kommunen: Her vil de lave strøm til 14.000 husstande

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Alarm 112

Så har man set det med: Der sad fem mænd i en tuk-tuk. Den ene sprang ud og ødelagde et nyplantet træ

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Erhverv

Succesfuld møbelsnedker får udstillingsvindue i Kirkegade: Thomas er vild med duften af træ. 'Siden jeg var barn, har det siddet dybt i mig'

Billund For abonnenter

Vorbasse Campings nye ejere har overtaget pladsen: - Vi føler slet ikke, at det er et arbejde

Erhverv

Placeringen er afsløret: Her kan du komme til at se den nye Tour de France-skulptur, som er skænket til Vejle af en række erhvervsfolk

Annonce