Annonce
Vejle

20-årige Sofie døde i skoldhedt bad: Ny rapport gennemprygler bostedet - lederen latterliggjorde bekymrede forældre, og fagligheden var nærmest ikke-eksisterende

Sofie Frydensbjerg Nielsen døde i 2019 efter at være blevet efterladt uden opsyn i glohedt badevand for længe. Arkivfoto: Mette Mørk
Den 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsen blev i 2019 fundet død i et badekar på bostedet Bifrost i Vejle. Nu har Vejle Kommune offentliggjort en rapport, der påpeger en lang række problemer på bostedet. Blandt andet oplevede nogle forældre, at de blev latterliggjort, da de udtrykte bekymring efter Sofies død.

Vejle: To afdelinger af den specialiserede institution Bifrost i Vejle får skarp kritik i en ny, ekstern undersøgelse. Det skriver Vejle Kommune i en pressemeddelelse, der blev  offentliggjort fredag.

Institutionen dannede i 2019 ramme om en tragisk episode, hvor den 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsen, hvis forældre bor i Lund ved Horsens, mistede livet.

Den 20-årige blev efterladt i et glohedt bad uden opsyn af en 24-årig pædagogstuderende, og hun blev senere fundet livløs med andengradsforbrændinger over hele kroppen.

Annonce

Sagens dækning i Vejle Amts Folkeblad fik i foråret 2021 Vejle Kommune til at bestille en ekstern undersøgelse af bostedet.

Undersøgelsen, der er udarbejdet af konsulentfirmaet Genitor, indeholder massiv kritik af bostedet og peger på alvorlige udfordringer, der opfordrer til handling.

Hele 17 anbefalinger til, hvad der skal gøres, fremgår af rapporten. Det skriver Vejle Kommune i pressemeddelelsen.

Latterliggjort af centerleder

Som et led i undersøgelsen har konsulentfirmaet foretaget en række både kvantitative og kvalitative undersøgelser, altså interviews, hvor ledelse, medarbejdere og forældre kom til orde.

Tankevækkende er det, at to tredjedele af de forældre, der ønskede at uddybe deres svar på et spørgeskema, de var blevet tilsendt, var stærkt bekymrede.

Flere af dem følte, at kvaliteten af tilbuddet var faldet drastisk de seneste par år, og de fleste var enige om årsagen: Den nye ledelse.

- Forælder har diskuteret med centerleder. (Han) har sagt: Det må være dig, der er noget galt med, fremgår det af et bilag til rapporten.

- Prikken over i’et bliver dødsfaldet (Sofie Frydensbjerg Nielsens, red.). Ringer til centerleder, er meget utryg og bekymret. (...) Bliver latterliggjort - (centerleder siger): dette er ikke nødvendigt, og stiller spørgsmålstegn til hvorfor, fortæller en anden anonym forælder.

Sofie-sagen helt kort

  1. Sofie-sagen, også kaldet Bifrost-sagen, handlede i første omgang om den 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsen, der 19. juni 2019 blev fundet livløs i sit badekar med andengradsforbrændinger over hele kroppen.
  2. Den pædagogstuderende, der havde ansvaret for den multihandicappede kvinde, havde efterladt hende i badevand, der ifølge de tekniske undersøgelser var varmere end 48 grader i for lang tid.
  3. 21. august 2019 valgte Sydøstjyllands Politi at sigte den ansatte for uagtsomhed. Først halvandet år senere, 18. januar 2021 meddelte politiet, at anklagemyndigheden havde valgt at rejse tiltale mod den tidligere ansatte.
  4. 12. marts besluttede Vejle Byråds børne- og familieudvalg at få eksterne konsulenter til at undersøge sagen.
  5. 19. marts blev den 24-årige pædagogstuderende ved Retten i Kolding kendt skyldig i at have forvoldt Sofie Frydensbjerg Nielsens død, og blev dømt til at betale 20 dagbøder á 300 kroner samt sagens omkostninger. Men hun slap for at betale erstatning til forældrene.
  6. Siden har Vejle Kommunes politikere valgt at sætte et foreløbigt punktum i sagen, indtil den undersøgelse, som denne artikel tager udgangspunkt i, blev offentliggjort.

Forældrene er dog ikke de eneste, der udtrykker kritik af ledelsen.

Af medarbejderne beskrives flere af ledelsens medlemmer - herunder den  føromtalte centerleder - som kontrollerende og nedværdigende.

Undersøgelsen, der er udarbejdet af konsulentfirmaet Genitor, indeholder massiv kritik af Bifrost og peger på alvorlige udfordringer, der opfordrer til handling. Arkivfoto: Mette Mørk

Også afdelingslederen for Gården, der er en del af institutionen Bifrost, får hård kritik af konsulentfirmaet.

- Afdelingslederen beskrives af flere medarbejdere som kontrollerende og overvågende. Det bemærkes, at afdelingslederen har en sundhedsfaglig baggrund, men alligevel har en holdning til personalets pædagog-faglige tilgang til børnene. Det observeres, at det i situationer skaber uro og utryghed hos barnet, idet strukturen brydes, står der i rapporten.

Annonce

Ikkeeksisterende faglighed

På institutionen Bifrosts hjemmeside bryster institutionen sig af, at "den neuropædagogiske tilgang er en del af det pædagogiske fundament i Bifrost".

Screenshot fra www.bifrost.vejle.dk/paedagogisk-tilgang fra 13. august 2021

Det gør Bifrost, selvom konsulentfirmaet i rapporten fastslår, at det langt fra er tilfældet.

- Neurofagligheden er nærmest fraværende på Bifrost. Vurderingen er, at hovedparten af de medarbejdere, der har gennemgået den neuropædagogiske opkvalificering, i praksis har opgivet at arbejde målrettet neurofagligt på Bifrost, konkluderer Genitor i rapporten.

Konsulenterne skriver videre:

- Det er alarmerende, at andelen af uddannede socialpædagoger er lav, idet børnene ikke bliver mødt med fagligt kompetent personale.

I stedet oplever konsulentfirmaet, at der bliver brugt magt og konsekvenspædagogik, hvor børnene får "hårde og kontante" udmeldinger fra personalet.

Og læser man beretningerne fra medarbejderne, kan der måske i det hele taget stilles spørgsmålstegn ved, om tilgangen er pædagogisk:

- Mange ”synsninger” og manglende faglig argumentation, fortæller en medarbejder.

- Vi har ikke den faglige viden, der er behov for, idet folk rejser, forklarer en anden.

- Fagligt er der problemer. Jeg har ikke de pædagogiske kompetencer, men føler, at jeg kan få det til at fungere, siger en tredje medarbejder, og det fortsætter:

- Pædagoger blev oplært af ufaglærte.

- Der er meget af det pædagogiske arbejde, der drukner, og det går ud over børnene og deres mulighed for udvikling, fremgår det af et andet bilag til rapporten.

Annonce

Det går ud over børnene

Den kritisable ledelse, den manglende faglighed og for få hænder skaber utrygge rammer for børnene, der i sidste ende kan tage skade. Det slår rapporten fast:

- Med målgruppen på Bifrost kan forstyrrelser af denne art have negative konsekvenser for barnet, der har behov for en struktureret og kontinuerlig tilgang, skriver Genitor.

Forældrenes svar tyder på, at konsekvenserne allerede er til at tage og føle på med den struktur, der er i Bifrost i dag.

Nogle beskriver, hvordan de selv opdagede deres børn i farlige situationer, uden der blev gjort noget af personalet:

- Mange børn har ligget alene i et badekar - det var ikke et særtilfælde, og medarbejderen, som det gik ud over, havde set andre gøre det, beretter en forælder.

En anden tilføjer:

- Barnet sad efterladt alene. Det skulle vedkommende ikke på det tidspunkt, for der var vedkommende selvskadende.

Det er ikke godt nok, fastslår konsulentfirmaet i rapporten.

- Det enkelte barn har brug for at blive set og mødt af personale, der handler fagligt og ikke intuitivt på deres behov. Faren er, at man ikke har øje for udvikling og kompensation, hvilket indebærer større risiko for en udadreagerende adfærd, medførende unødige konflikter og magtanvendelse.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce