Annonce
Kultur

To søstre, én mand: Virkelighedsnær roman fortæller om kvinden, der ofrede sin søster på kunstens alter

Malene Ravns fjerde roman henter inspiration fra hendes mands oldefar, maleren Carl Fischer, der blev født i Vejle i 1887. Foto: Leif Baun
En dreng født i Vejle blev en kendt maler, der fik den fine pris "Eckersberg Medaillen" i 1922. Og siden blev han glemt. Nu er han emnet for en roman, der afslører en familiehemmelighed.

Vejle: - Min mand er Carl Fischers oldebarn. Så jeg har hørt historierne og set hans malerier. Faktisk hænger de og kigger på os. Jeg kunne ikke slippe den fortælling.

Det siger forfatteren Malene Ravn, der har udgivet sin fjerde roman.

Den har titlen "Hvor lyset er" og handler om kunstmaleren Carl Fischer, der blev født i Vejle, hvor han levede sine 10 første år.

Annonce

Bogen følger ham, fra han er fem år i 1892, frem til hans selvmord i 1962.

- Jeg sad med det spørgsmål: Hvordan kunne selvmordet finde sted? Hvad nu, hvis hans kone Ely lod det ske som den sidste nådegave, hun kunne give ham - at lade ham dø? Bogen er en udforskning af, hvordan man overlever hinanden og hvad de to er gået igennem. De har jo ikke været gode forældre. Undervejs ofrer Ely endda sin søster for hans kunst, og hun vidste, hvad hun gjorde, fortæller Malene Ravn.

Sendte sin søster ind i løvens hule

Det er netop et af de spørgsmål, man som læser sidder med undervejs.

Ely kender sin mand og ved fra egen erfaring, at det at sidde model for hans lærreder kan ende i en seng.

Maleren Carl Fischer (1887-1962) var mest kendt for sine yndefulde og raffinerede pige-og kvindeskildringer, som afslører mindelser om samtidige franske modernister. Men betagelsen af kvinden rummede også en mørk side.

Alligevel sender hun sin søster ind i løvens hule - atelieret - og naturligvis bliver søsteren "spist". Med det sædvanlige resultat dengang: En graviditet.

Ganske som da Ely selv sad model og endte med sønnen Hans, der var bortadopteret de første år af sit liv.

Når Malene Ravn skriver en roman, er hendes mål at afspille en film inde i læserens hoved. Et virkemiddel er at skrive så lidt som muligt og stole på antydningens kunst. Foto: Leif Baun

Her var forfatteren på arbejde. For at kunne skrive Ely frem var hun nødt til at finde en kærlighed hos Ely til barnet Hans, uanset om den var der eller ej. Ligesom hun også andre steder selv må fylde historien ud.

På trods af, hvad hun skriver, er der ikke bevaret en bunke breve, som kan give eftertiden førstehåndsviden om, hvad de tænkte om deres liv. Så meget er dog sandt: Kunstmaleren fik børn med to søstre.


Bogen er en udforskning af, hvordan man overlever hinanden, og hvad de to er gået igennem. De har jo ikke været gode forældre. Undervejs ofrer Ely endda sin søster for hans kunst, og hun vidste, hvad hun gjorde.

Malene Ravn, forfatter


- Min stil er at skrive det, som det ser ud. Sådan udspiller det sig for mig. Når en karakter er skrevet i gang, ved den, hvad den skal. Nogle gange spørger jeg bagefter: Har jeg skrevet det? Det skrevne bliver en erindring, ikke noget jeg har skrevet. Det går ikke altid, som jeg tror. Det er som at åbne en vandhane. Men hvis man stoler på, at fortællingen samler sig, så sker det sammen.

Annonce

Utrolig reaktion fra læser

- Jeg synes, jeg forstår Ely, men jeg har også svært ved at skille hende fra mig selv. Det er jo mig, der har skrevet det. Men så havde jeg den utrolige oplevelse, at et barnebarn til en af figurerne i bogen har skrevet til mig og har omtalt beskrivelserne i romanen som "virkelighedsnær". Hendes mor sad model for Carl Fischer for en krone om dagen.

Hun realiserede sin forfatterdrøm

  • Malene Ravn er født i 1971. Med en diplomatfar rummer hendes opvækst en tid i England. Hun blev i 1999 cand.mag. fra Københavns Universitet i dansk sprogretorik og sprogpsykologi.
  • Hun har arbejdet i forskellige tv-selskaber, til sidst som produktionsleder.
  • Hun har altid gerne villet være forfatter men ikke troet, det kunne lade sig gøre, eller at nogen ville have dét, hun skrev.
  • Ideen til den første roman havde hun gået med i næsten 20 år, før den udkom som romanen ”Det eneste rigtige” i 2014. Hun siger selv, at det var et privilegium for hende at vælge at give sig til at skrive og debutere som forfatter i en relativt moden alder - 43 år.
  • I 2016 udgav hun romanen ”Mia”. Mens de to første bøger var fornuftigt omtalt af anmelderne, var det den tredje fra 2018, ”I dine øjne”, der gav hende det gennembrud, der gør, at hun nu kan leve af sine bøger.

Det er ikke kun forfatteren, der er på arbejde. Det er læseren også. For Malene Ravns kunst er antydningens. Ofte skal man selv via replikkerne regne sig frem til, hvad der tales om.

Her er intet tilfældigt, for hun skriver teksten igennem mange gange, nærmest som en udredning af, hvad ordene indeholder.

- Jeg kan godt lide at skrive det uden at skrive det. Så lidt som muligt. Jeg oplever en indre film, som jeg gerne vil afspille i læserne - hvor lidt kan jeg nøjes med at skrive og stadig gøre dig til en aktiv del af læsningen. Det er det psykologiske studie, jeg synes er spændende. Det handler om, hvor svært det er at forbinde sig med andre. Det er det vigtigste, siger Malene Ravn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Landsholdslæge bekræfter hjertestop: Men alle test ser fine ud

Vejle

Varm opbakning til udendørs musikfester: Bare gi' den gas, unge venner - alle de sure gamle må stikke hø i ørerne!

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce