Annonce
Rejser

Udslip pesten på Koldinghus

Der er 150 frivillige skuespillere fordelt ud over Koldinghus hver aften. Den ene er mere uhyggelig end den anden. Foto: Koldinghus

Gys og gru er virkemidlerne, når Koldinghus syv aftener i februar slår dørene op for Haunted Castle. Den gruopvækkende fortælling tager udgangspunkt i Koldinghus' egen historie. I vinterferien bliver gyset tilpasset børn.

Kongen er flygtet fra København til Koldinghus, der fungerer som karantæneområde for en frygtet sygdom, der truer med at tage livet af alle, den møder på sin vej. Pesten har dog allerede fundet vej til slottet, men hvem har bragt smittet med sig?

Der er skruet helt op for uhyggen på Koldinghus syv aftener i februar. Slottet er nemlig hjemsøgt og inficeret med 1600-tallets pestsygdom i et fiktivt såkaldt Haunted Castle.

- Vi har udviklet et koncept i samarbejde med Dystopia Entertainment, der holder til i Vejle. Vi lægger slot og historie til, og de rykker ind med deres koncept og 120 frivillige skuespillere, fortæller Nanna Ebert, der er kommunikationschef på Koldinghus.

Ifølge kommunikationschefen er det unikt, at en kulturinstitution bruger gys og gru som virkemiddel.

- Ifølge Mathias Clasen, der er horrorforsker ved Aarhus Universitet, har man alle sanser åbne, når man bliver skræmt. Man føler og husker det, man oplever. Vi vil sikre os, at folk får en fornemmelse af, at de har lært noget om pesten, hvordan man levede i 1600-tallet og hvordan man behandlede folk, der var syge og fattige, forklarer Nanna Ebert og tilføjer, at alt hvad publikum kommer til at opleve, tager afsæt i ægte historiske begivenheder.

- Vi bruger eventet til at formidle Koldinghus' historie, siger hun.

Haunted Castle

Haunted Castle havde premiere 1. februar, og du kan opleve det hjemsøgte Koldinghus 2., 8., 9., 14., 15. og 16. februar.Der er åbent fra klokken 19-24 alle aftener, lørdage dog fra 18.30.

Publikum bliver lukket ind i grupper, men går rundt på slottet på egen hånd.

Turen tager 1,5-2 timer.

Aldersgrænsen er 13 år, og begivenheden er ikke egnet for gravide eller folk med epilepsi eller hjerteproblemer. Haunted Castle inkluderer mange trapper og er derfor ikke egnet for gangbesværede.

Personer, der er stærkt berusede eller påvirkede af euforiserende stoffer nægtes adgang.

16. februar er der et særligt event kaldet "Rædslernes Nat", hvor der er skruet ekstra op for uhyggen, og skuespillerne kommer helt tæt på og rører ved publikum.

I vinterferien i uge 7 er Haunted Castle særligt tilpasset børn fra 5-12 år. Det foregår i hverdagene fra klokken 10-16 og er knap så uhyggeligt som voksen-udgaven.

Billetter kan købes på www.koldinghus.dk

I dagtimerne i vinterferien er gyset tilpasset børn fra 5-12 år. Aldersgrænsen på aftenarrangementerne hedder minimum 13 år. Foto: Koldinghus

Elementer fra computerspil

Gæsterne bevæger sig rundt på slottet på egen hånd i små hold på jagt efter smittekilden. De indgår selv som en del af historien og kan selv risikere at blive smittet.

- Vi bruger også elementer fra computerspil. Når man ankommer, får man tre liv, som man kan miste undervejs. Hvis man har været ekstra opmærksom og har udforsket tingene, kan man løse en gåde til sidst, siger Nanna Ebert, der ikke vil afsløre mere om de opgaver, gæsterne møder på slottet.

Haunted Castle-idéen handler i høj grad om at nå en målgruppe, der er ellers meget svær at nå for Koldinghus. En national brugerundersøgelse fra Kulturstyrelsen viser nemlig, at der er meget få unge mellem 14 og 29 år, der besøger de danske museer.

- De kommer her med skolen, når de er tvunget til det, og så ser vi dem ikke igen, før de får børn, siger kommunikationschefen og tilføjer, at fokusgruppeundersøgelser viser, at de unge gerne vil bruge Koldinghus, hvis de får lov at komme der om natten og blive skræmt.

- Vi vil bruge gys til at få dem til at komme her, og så propper vi så noget historie ned i halsen på dem uden de opdager det, siger hun.

Pestmesteren på Koldinghus. Foto: Koldinghus
Annonce

Gys i børnehøjde

De syv gyseraftener henvender sig til voksne og unge over 13 år. Koldinghus prøvede kræfter med Haunted Castle for første gang sidste år, og kunsten er at finde niveauet for, hvor uhyggeligt, det må være.

På de seks første aftener må skuespillere ikke tage fat i gæsterne. Det må de til gengæld den sidste aften, der har fået titlen "Rædslernes Nat".

I dagtimerne i vinterferien er Haunted Castle målrettet børn fra 5-12 år. Historien er den samme, men gyset er tilpasset mindre børn.

Koldinghus lægger både ramme og historie til Haunted Castle. Foto: Koldinghus
Det er Dystopia Entertainment, der har udviklet konceptet og stiller med i alt 250 frivillige skuespillere. Foto: Koldinghus
Annonce
VEJLE For abonnenter

Bjarne fra Vejle har fulgt landsholdet i mere end 30 lande: Han har arrangeret kampe på Den Røde Plads i Moskva og bestilt 1000 fadøl i timen i Samara

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

Vejle For abonnenter

Efter to år med sjælden sygdom får Tage mad gennem sonde og har svært ved at tale: Nu rumsterer tankerne om barndommen ved berygtet fabrik i Grindsted

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Give For abonnenter

Når musikken healer: Christine og Perry sender kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

Rejser

Rejseklage: Kvinde afbrød rejse på grund af corona og gik glip af den dyre del af rejsen - sort uheld ved udregning af erstatning

VEJLE

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

KLUMME For abonnenter

Så har vi hørt det med: Grand Canyon ligger såmænd bare omme i Trædballe

Annonce