Annonce
Vejle

Undgår advokatundersøgelse på Posthusgrunden: Byrådsflertal giver borgmesteren en næse

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) gik fra onsdagens byrådsmøde med, hvad man på Christiansborg kalder en næse. En undskyldning for sin ageren i sagen om den to år gamle byrådsbeslutning gav han dog ikke. Foto: Mette Mørk
Et byrådsflertal på 16 mod 15 udtaler kraftig kritik af borgmester Jens Ejner Christensen for hans ageren i sagen om de udeblevne jordhandler på Posthusgrunden. Viceborgmester fik ikke opbakning til advokatundersøgelse.

Vejle: Borgmester Jens Ejner Christensen (V) har i flere uger ageret skydeskive for usædvanlig hård kritik fra flere af byrådets partier i sagen om udviklingen på Posthusgrunden.

Onsdag eftermiddag resulterede det i, at byrådet - efter en fem kvarter lang debat - udstyrede borgmesteren med, hvad man på Christiansborg vil kalde en næse.

Et flertal på 16 byrådsmedlemmer mod 15 stemte for et radikalt forslag, som udtaler hård kritik af borgmesterens "manglende handling og generelle tilsidesættelse af intentionerne i byrådets beslutning af 30. oktober 2019."

Annonce

Tilbage i 2019 besluttede det daværende byrådsflertal, at kommunen skulle indlede forhandlinger med henblik på etapevis overtagelse af de arealer på Posthusgrunden, som udviklingsselskabet NPV A/S for få dage siden har købt af PostNord, DSB og Banedanmark.

Krævede advokatundersøgelse

Flertallet mener ikke, at borgmesteren og kommunaldirektøren har gjort tilstrækkeligt for at efterkomme byrådets beslutning. Og det er så alvorlig en sag, at viceborgmester Dan Arnløv (K) undervejs i debatten stillede et langt mere markant forslag end den kritik, flertallet valgte at stemme for.

Viceborgmesteren har tidligere talt om politianmeldelse eller en tilsynssag, og på byrådsmødet stillede han forslag om at iværksætte en ekstern advokatundersøgelse af borgmesterens og kommunaldirektørens ageren i sagen: Undersøgelsen skulle slå fast, om borgmesteren og forvaltningen har arbejdet aktivt for byrådets beslutning om at købe arealerne.

Annonce

Kritiserede for svinsk ageren

- Borgmesterens og kommunaldirektørens redegørelser er ufyldestgørende, og jeg er ikke så eftergivende en mand som Torben Elsig, der vil give borgmesteren en slags næse. Jeg synes, det her er så alvorlig en sag, som rammer kernen i vores demokratiske måde at arbejde på. Det bekymrer mig meget, at man sidder med mere end en fornemmelse af, at borgmesteren og forvaltningen ikke har gjort, som byrådet siger, begrundede Dan Arnløv sit forslag.

Det var dog kun SF, der bakkede op om Arnløvs forslag, som i den grad fik følelserne frem hos et af Venstres byrådsmedlemmer, Niels Clemmensen. Han var så vred, at han fortrød, at han havde bedt om ordet.

- Jeg tror, det er klogest, at jeg holder min mund. Jeg er så sur på det, du har gang i. Det er så svinsk, at jeg tier stille, lød det fra venstremanden.

Annonce

Svarede ikke Banedanmark

Både Torben Elsig-Pedersen (R) og socialdemokraternes gruppeformand, Martin Sikær, var enig med Dan Arnløv i det alvorlige i kritikken af borgmesterens ageren eller mangel på samme.

Men de mente begge, at en advokatundersøgelse er for vidtgående et skridt, og at en undersøgelse ikke vil bidrage med nyt i sagen.

Viceborgmester Dan Arnløv (K) stillede forslag om at indlede en advokatundersøgelse mod borgmesteren og kommunaldirektøren i sagen om de manglende kommunale handler på Posthusgrunden. Det forslag vandt dog kun gehør hos SF. Foto: Kaare Johansen

Til gengæld blev blandt andre Martin Sikær og SF ved med at kræve svar på, hvorfor borgmesteren og kommunaldirektøren ikke havde svaret på gentagne henvendelser fra Banedanmark undervejs i forløbet.

- Det vil være rart at vide, hvad der er foregået, når en af etaterne henvender sig for at spørge, om kommunen er interesseret i at købe. Hvorfor svarer man ikke på nogen af de tre henvendelser, der kommer fra dem? spurgte socialdemokraten.

Annonce

Kom ikke med en undskyldning

Jens Ejner Christensen forsvarede det med, at der i henvendelsen fra Banedanmark ikke var skrevet direkte, om kommunen ville købe.

- Banedanmark spurgte, om der fortsat var opbakning til lokalplanen (for Posthusgrunden, red.) eller om der var andre planer. De spurgte ikke direkte, om vi ville købe, forklarede Jens Ejner Christensen.


Borgmesteren fremstår handlingslammet i denne sag. Det er en underlig måde at agere på, når man ikke er enig i flertallets beslutning.

Lone Myrhøj, SF's gruppeformand i Vejle Byråd


Han medgav, at han godt kunne have orienteret byrådet bedre om sagens gang. Samtidig beklagede han, at han ikke havde opfattet, at han skulle fortsætte til DSB og Banedanmark, da PostNord havde afvist en handel med kommunen.

Men en decideret undskyldning fik det daværende byrådsflertal ikke, selvom flere mente, at det var på sin plads.

Annonce

Økonomiudvalg var ikke aktiv nok

Det skyldes, at borgmesteren ikke var gået videre, da han på et møde med PostNord fik afslag på at købe jorden og den gamle posthusbygning på Gammelhavn.

Det fik dog løsgænger Kim Hesel og Anja Daugaard (LA) til at kritisere medlemmerne i økonomiudvalget for ikke at være aktive nok i forsøget på at speede forhandlingerne med de tre etater i vejret.

Den kritik tog Martin Sikær til sig, men kun delvist.

- Vi vidste ikke, at Banedanmark havde henvendt sig. Derfor kunne vi ikke gøre noget, forsvarede Martin Sikær det udeblevne pres på borgmesteren, der undervejs i sagens behandling forlod byrådssalen.

Annonce

Tvivl om borgmesters habilitet

Da Dan Arnløv foreslog en advokatundersøgelse mod borgmesteren og kommunaldirektøren, blev de begge inhabile, og derfor forlod de mødet.

Da det konservative forslag var faldet, blev borgmesteren kaldt tilbage, og efter en del forvirring om hans habilitet - og en ekstra afstemning - fik borgmesteren lov til at blive til den anden afstemning.

Her sørgede S, SF, Radikale Venstre og Konservative for, at borgmesteren gik fra mødet med en næse, mens Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kim Hesel stemte imod kritikken.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce